Scott Pollock, programchef på American Swedish Institute, hade bjudit in kocken Magnus Nilsson och docent Richard Tellström från Stockholms universitet till temadagarna om mat i Minneapolis.
Scott Pollock, programchef på American Swedish Institute, hade bjudit in kocken Magnus Nilsson och docent Richard Tellström från Stockholms universitet till temadagarna om mat i Minneapolis.

 

Richard Tellström har skrivit förordet till ”The Nordic Cookbook”, en bok med recept och bilder från de nordiska länderna av mästerkocken Magnus Nilsson från Fäviken i Jämtland. Boken har fått stor uppmärksamhet i USA och American Swedish Institute anordnade ett flera dagar långt program för att uppmärksamma nordiska mattraditioner. Både Magnus Nilsson och Richard Tellström höll presentationer, och lokala restauranger och matproducenter bjöd på evenemang som lockade många av Minneapolis svenskamerikaner.

Svensk matkultur inför fullsatt sal

Richard Tellström höll en föreläsning om svensk matkultur inför fullsatt sal och många ville diskutera sina familjers traditioner. Särskilt ”lutefisk” är en viktig rätt i Minnesota, men Richard kunde berätta att det troligtvis äts mer lutfisk där än i Sverige nuförtiden. Han kunde också meddela att köttbullar, som många tror är den mest svenska rätten av alla, inte ens finns med på fem-i-topp-listan över dagens mest populära rätter i Sverige.

Medtagna recept

Publiken hade uppmanats ta med traditionella recept som institutet scannade och lade in i sina arkiv.
-Den matkultur vi mötte är som ett fruset matögonblick av det sena 1800-talets svenska matkultur, säger Richard Tellström. Den har överlevt i Minnesota i den äldre formen, inte helt olikt hur vi bevarar maträtter på den egna familjens julbord.

Samtal om matforskning

Richard Tellström höll också ett runda-bords-samtal med ett tiotal lokala forskare och historiker, bl a från University of Minnesota och Gustavus Adolfus College. Där diskuterades möjligheterna till ett gemensamt forskningsprojekt som kopplar mattraditioner och svensk invandring till USA till dagens stora migrationer.

Forskare från bl a University of Minnesota och Gustavus Adolfus College deltog i ett runda-bords-samtal om forskningssamarbete kring matkultur och migration.
Forskare från bl a University of Minnesota och Gustavus Adolfus College deltog i ett runda-bords-samtal om forskningssamarbete kring matkultur och migration.
 
Deborah Miller från Minnesota Historical Society var en av de många som tagit med sig recept ärvda av tidigare generation.
Deborah Miller från Minnesota Historical Society var en av de många som tagit med sig recept ärvda av tidigare generation.
 
Många ville diskutera sina svenska mattraditioner med Richard Tellström från Stockholms universitet.
Många ville diskutera sina svenska mattraditioner med Richard Tellström från Stockholms universitet.
 
Kjerstin Moody guidade Richard Tellström på Gustavus Adolfus College där denna byst av Carl von Linné finns.
Kjerstin Moody guidade Richard Tellström på Gustavus Adolfus College där denna byst av Carl von Linné finns.
 
Richard Tellströms speldosa som spelade ”Helan går” lockade stora skratt.
Richard Tellströms speldosa som spelade ”Helan går” lockade stora skratt.