Foto: Johan Asplund

Som exempel ger Martin Persson ordet 'rep'. I Göinge uttalades det tidigare 'ʁåjb', med ett tungrots-r; idag säger man det rikssvenska 'ʁep' där man har behållit det göingska tungrots-r:et men anpassat övriga ljud.

Vad beror dessa förändringar de senaste 100 åren på?

En orsak är att vi efter hand blev mer mobila och flyttade från landsbygden till städerna och tvärtom. En annan orsak är att lärarna i skolan på 30- och 40-talet oftast talade rikssvenska och därmed satte den normerande språkmiljö som eleverna dagligdags rörde sig i.

Martin Perssons avhandling

I sin avhandling fokuserar Martin Persson på hur ett dialektalt fonologiskt system under påverkan av systemet i en standardvarietet efter ett par generationer utvecklas till ett tredje system, en regiolekt.

Martin Perssons hemsida

Östra Göinge (rött) i Skåne

Webbartiklar, radio- och teveinslag

Om dialektutjämning, med Martin Persson.

Webbartiklar

Först ut var Svt Nyheter Vetenskap:
Svt Nyheter Vetenskap/svt.se: Därför suddas skånskan ut. 7 maj 2015

Därefter skrev TT Nyhetsbyrå en artikel, som har publicerats i följande nättidningar:

Radioinslag

P4 Dokumentär: Historien om Sveriges märkligaste skiva. 4 april 2015. 32:00–34:00 min. (Om dialekter tillsammans med Mikael Parkvall, Inst. för lingvistik. Inte specifikt om Martins forskning.)

Teveinslag