Johan Andersson, studievägledare. Foto: Eva Dalin
 

1. Har du inte bestämt exakt vad du vill göra men ändå vill prova på så har många program en tom termin där man kan läsa vad som helst. Läs breda ämnen som man har nytta av i många yrken, till exempel statistik, statsvetenskap eller matte så kan man stoppa in det senare.

2. Brinner du för något speciellt ämne så läs - även om det är smalt. Om inte annat går det alltid, om man är duktig, att forska. Men kolla upp arbetsmarknaden. Ta in olika arbetsmarknadsprognoser så du får en fullständig bild.

3. Läs inte enbart a-­nivåer, för om du aldrig fördjupar dig kan du inte ta examen. Du behöver inte vara superkarriärfokuserad, men tänk lite på hur din utbildning ser ut när du kommer ut.

4. Var lagom fokuserad, det är inte hela världen att slänga in en termin som är lite roligare.

5. Var inte rädd att byta spår. Inser du första terminen att det inte är kul, att det inte är något du vill jobba med är det bättre att byta. Gör klart terminen för du kan kanske använda poängen till något annat.

6. Går du femte terminen på ett kandidatprogram så håll ut även om det inte känns bra. Har du en kandidatexamen kan du kanske söka jobb inom andra områden och söka andra masterprogram.

7. Gå och prata med någon av de allmänna studievägledarna om du är osäker. Institutionerna har egna ämneskunniga väg­ledare om du vet på ett ­ungefär vad du vill.