Sociala medier och nyheter

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitet
  4. Utbildning
  5. Studentliv
  6. Sociala medier och nyheter

Utbildnings- och studienyheter

  • Studenter i Aula Magna Foto: Niklas Björling Ökning av antalet antagna till Stockholms universitet 2017-12-13 Den 8 december publicerades resultatet av det första urvalet till vårterminen 2018. Totalt har 23 475 personer erbjudits plats, vilket är en ökning med 6 % jämfört med vårterminen 2017.
  • Beatrice Fihn SU-alumn Beatrice Fihn tar emot Nobels fredspris 2017-12-09 Stockholms universitets alumn Beatrice Fihn leder ICAN, det internationella nätverket mot kärnvapen, som nu tilldelas fredspriset.
  • Forskningsskolan för gymnasiet 2017-12-08 Går du på gymnasiet? Är du intresserad av naturvetenskap och nyfiken på hur det är att vara forskare? Varför inte komma och "provforska" hos oss? Forskningsskolan vid Stockholms universitet är en sommarskola för gymnasieelever som ska börja årskurs 3 och som vill prova på att vara forskare.
  • Snabbhandledning på drop-in öppet för terminen 2017-12-08 Kom förbi Studie- och språkverkstaden för att få snabbhandledning i akademiskt skrivande och studiestrategier, eller för att få information om våra seminarier och föreläsningar.
  • Välkommen på öppen studio! 2017-12-08 På måndagar kl. 09-10.30 står dörren till sal 156 i Studenthuset öppen. Ta med dig kaffe och macka, slå dig ner och kom igång med veckoplanering, läsande eller skrivande.
  • Ny kurs: Nationell identitet och litterär kanon 2017-12-08 Är du nyfiken på hur Sverige och svensk identitet har skildrats i litteraturen genom historien? Då är vår nya kvällskurs Nationell identitet och litterär kanon något för dig. Den går att söka när vi öppnar för sen anmälan den 15 december.
  • Sökhandledning på Stockholms universitetsbibliotek Nu kan du få sökhandledning varje vardag 2017-12-06 Från och med måndag, den 31 oktober, är du välkommen till vårt handledningsbord på Frescatibiblioteket och få individuell sökhandledning.
  • Drop-in frågestund: Få hjälp att formulera en idé till pedagogisk idétävling 2017-12-05 Nu pågår pedagogisk idétävling för studenter vid Stockholms universitet. Har du någon eller några idéer om hur undervisning och lärande i din utbildning kan förbättras? Du som vill delta i tävlingen men är osäker på hur du ska formulera dig är välkommen till Drop-in frågestund där du får stöd att skriva fram din idé. Vi bjuder på "matigt" fika!
  • Apropå #akademikeruppropet – Vad kan du göra om du blir utsatt? 2017-12-04 Så gör du som student eller anställd om du blir utsatt för sexuella trakasserier eller kränkningar.
  • Forskare och skolan- Patrik Johansson 2017-12-04 Flera forskare vid Stockholms universitet bedriver spännande forskning som har anknytning till skola och utbildning. Patrik Johansson är en av de forskarna. Vill du veta mer om hans forskning? Se intervjun.
  • Introduktionskurs för studenter med funktionsnedsättning, inklusive dyslexi 2017-12-01 Som ny student med funktionsnedsättning är du välkommen på en introduktionskurs där bland annat pedagogiskt stöd, studieteknik och resursrum tas upp. Kursen är mellan den 8 och 10 januari.
  • Studie- och yrkesvägledning i migration – Nyanländas övergångar och inkludering 2017-12-01 Sista anmälningsdag. Uppdragsutbildning, Skolverket.
  • Bild: Mostphotos Nytt masterprogram i barn- och ungdomsvetenskap 2017-11-30 Hösten 2016 startar en ny utbildning! Programmet ger dig en tvärvetenskaplig utbildning grundad i senaste forskning, med möjligheter till egen profilering och fältarbete genom valbara kurser. Exempel på profileringar är bland annat "Barn och ungdomar i en globaliserad värld", "Fritidspedagogik" eller "Barn och unga i utsatta livssituationer". Du har också möjlighet att läsa vissa delar av programmet utomlands.
  • Eleven i centrum 2017-11-30 Anja Enerud är lärare i samhällskunskap och historia på Globala gymnasiet. Här kan du höra henne berätta om sin yrkesroll och vad som engagerar henne som lärare.
  • Varför är det så krångligt med sakkunniggranskning? 2017-11-29 Sakkunniggransking (peer review) är en ständigt aktuell fråga i universitetsvärlden. Inte minst i dessa tider när alla institutioner ska rapportera vad de publicerat under året. Men åsikterna går isär gällande dess förtjänster och definition.
  • Digitala studieverktyg 2017-11-29 Hur kan studierna underlättas med hjälp av digitala studieverktyg? Läs mer om detta här.
  • Platser kvar på kursen "Religion, politik och våld" i vår 2017-11-29 Orsakar religion våld och terrorism? Och hur hänger religion och politik ihop? På kursen "Religion, politik och våld" fokuserar vi dagsaktuella teman som jihadism, fundamentalism och interreligiösa konflikter.
  • Hur kan forskarskolor bidra till en bättre lärarutbildning? 2017-11-24 Det var rubriken på ett panelsamtal som Vetenskapsrådet arrangerade under konferensen Resultatdialog i Aula Magna.
  • Gustav Nilsonne Gustav Nilsonne om de förändringar som behöver ske inom forskningspolitik i Sverige 2017-11-24 “Det handlar framför allt om en kulturförändring i forskarsamhället. Vi forskare behöver bli bättre på att värdera öppen vetenskap i samband med ansökningar om anslag och tillsättning av tjänster”, skriver Gustav.
  • Varning för stölder 2017-11-22 Tänk på att inte lämna tillhörigheter framme. Tillfället gör tjuven och i ett obevakat ögonblick kan en mobiltelefon eller en plånbok försvinna. Sektionen för säkerhet uppmanar alla studenter och medarbetare att vara vaksamma och rapportera stölder.
  • Nu lanseras Mina utskrifter 2017-11-17 Med den nya tjänsten Mina utskrifter kan du se din personliga utskriftshistorik, köpa fler utskrifter och se ditt utskriftssaldo.
  • Utropstecken mot orange bakgrund Ladok för dig som student 2017-11-16 Ladok-systemet har nyligen uppgraderats. Här hittar du en kortfattad lathund som beskriver studentgränssnittet och några vanliga aktiviteter som du som student kan göra där, till exempel registrera dig eller anmäla dig till tenta.
  • Så anmäler du halka och halkskador 2017-11-16 Upptäcker du att det är halt och/eller dåligt snöröjt på gång- eller cykelvägar på universitetsområdet kan du rapportera in det i universitetets rapporteringssystem Samir.
  • Fler möjligheter med ny ämneslärarutbildning 2017-11-16 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Lärarutbildningens nyhetsbrev - det senaste brevet 2017-11-16 För att alla som är intresserade av lärarutbildning och utbildningsvetenskaplig forskning ska kunna hålla sig uppdaterade, ger Stockholms universitet ut Lärarutbildningens nyhetsbrev.
  • Utbildningskatalogen för 2018/2019 är här 2017-11-15 Beställ hem Stockholms universitets utbildningskatalog för 2018/2019 eller bläddra i den direkt på webben. Det går även bra att hämta katalogen vid Infocenter i Studenthuset.
  • Stipendium för forskar- eller grundutbildningsstudenter i Poznan, Polen 2017-11-14 Gå inte samma väg som alla andra! Ta chansen och stipendium för studier vid Adam Mickiewicz University, Poznán, en hel eller del av termin under vårterminen 2018.
  • Ny bok om att utveckla kunskaper om undervisning 2017-11-08 Karim Hamza vid MND är redaktör för den nyutkomna boken "Undersöka och utveckla undervisning" tillsammans med Jonas Almqvist vid Uppsala universitet och Anette Olin vid Göteborgs universitet. Boken ger exempel på hur praktik, beprövad erfarenhet och forskning tillsammans kan bidra till utveckling av både undervisningspraktiken och det didaktiska kunskapsfältet.
  • Ny student? Här hittar du information om IT för studenter! 2017-11-07 Som ny student är det mycket att tänka på. För att du inte ska behöva leta efter informaton om IT så har vi samlat användbara länkar här.
  • Är du intresserad av frågor kring befolkning, samhälle och familj? Välj en master i demografi! 2017-11-06 Funderar du på att fortsätta dina studier? Vill du studera i en internationell miljö men ändå stanna kvar i Stockholm? Är du sugen på att göra praktik på en arbetsplats under studietiden? I så fall vill vi tipsa dig om vårt tvååriga, tvärvetenskaplig masterprogram i demografi! Kurserna ges på engelska och våra studenter kommer från olika delar av världen och från Sverige.
  • Video: Ska du skriva en uppsats i höst? Så hanterar du din skrivkramp 2017-11-02 Lär dig hur du hittar användbar vetenskaplig information och få tips för att bli bättre på källkritik till din uppsats eller rapport. Du får också råd om referatteknik och akademiskt skrivande.
  • Gemensamt handslag efter signering Nytt samarbetsavtal med Tokyo 2017-11-01 Tokyos universitet etablerar ett strategiskt samarbete med Stockholms tre främsta lärosäten, Stockholms universitet, KI och KTH. 25 september signerades avtalet vid en ceremoni på Spökslottet.
  • Ny lärplattform = Athena! 2017-10-30 Tävlingen för att namnge universitetets nya lärplattform är avgjord. Det var stort intresse för namntävlingen, 106 bidrag kom in, och nu är beslutet fattat.
  • Elisabet Tiselius. Foto: Eva Dalin Regeringen satsar 20 miljoner på tolkutbildning 2017-10-26 Genom att satsa drygt 20 miljoner kronor på Stockholms universitets tolkutbildning under de kommande tre åren, och genom ytterligare satsningar på utbildningar hos studieförbund och yrkeshögskola hoppas regeringen få bukt med tolkbristen. Dessutom föreslår de att statsanställda som är flerspråkiga ska kunna översätta i stället för utbildade tolkar.
  • Byråkraten som vill få fler att ”kulturarva” 2017-10-25 Det är lättare att förstå vad kulturarv är om man gör om det till ett verb. Annars blir det så statiskt. Det menar Qaisar Mahmood, chef för Kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet, som bland annat har läst sociologi och statsvetenskap vid Stockholms universitet.
  • Fler vill bli lärare mot yngre åldrar 2017-10-20 Totalt närmare 6100 personer har anmält sig till något av universitetets lärarprogram inför vårterminen 2018. Mest ökar antalet sökande till lärarutbildningen mot yngre åldrar och inriktningen idrott och hälsa.
  • Vill du vara med och ta reda på hur fåglar sprider frön? 2017-10-20 Appen Fågelbär är skapad av forskare på Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Idén är att man ska använda appen när man ser en fågel som äter bär, och rapportera fågelart och växtart.
  • Studenter vid bord utomhus Foto: Orasis Juristprogrammet vid Stockholms universitet är landets mest sökta program 2017-10-18 Efter sista anmälningsdag inför vårterminen 2018 stod det klart att 45430 personer har sökt utbildning vid Stockholms universitet. Det kan jämföras med 45041 personer förra året.
  • Universitetet på delad andraplats i Sverige inom datavetenskap 2017-10-17 Stockholms universitet placeras i intervallet 151-175 i Times Higher Educations världsrankning inom ämnesområdet datavetenskap (Computer science).
  • Sök unik Östersjökurs 2017-10-12 Under våren 2018 ges vår nya masterkurs igen. Med en nära koppling till våra experter, myndigheter och den ideella sektorn är detta en bred kurs för dig som vill veta hur forskning kan kopplas till beslutsfattarnas arbete med Östersjöförvaltning.
  • Ny utbildning för företagsledare om hållbarhetsfrågor 2017-10-06 Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet lanserar nu en ny utbildning för företagsledare med inriktning på hållbarhetsfrågor.
  • Annahita Yassariti. Foto: Privat ”Skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna” 2017-10-06 Annahita Yassarati satte ihop sin kandidatexamen i sociologi genom fristående kurser. Nu jobbar hon som bemanningschef och ger rådet att skaffa ett tydligt mål, ta reda på vad personalvetare gör och söka extrajobb under studierna.
  • Studenter runt ett bord. Foto: Eva Dalin / Stockholms universitet Lär dig metoder för att utforska samhället 2017-10-04 Kandidatprogram för sociologisk samhällsanalys är ett bra val för dig som vill utforska ditt samhällsintresse på ett praktiskt sätt. Du lär dig metoder för att samla in, analysera och presentera data från olika delar av samhället. Efter programmet kan du söka CSN-berättigad praktik, eller jobb som exempelvis utredare eller handläggare.
  • Bästa läraren ett år efter examen 2017-10-04 Hallå där, Elisabeth Ennerberg, ämneslärare i historia och religion vid Täby enskilda gymnasium, som utnämnts till ”Årets lärare” av sina elever. Ett år efter examen från Stockholms universitet!
  • Uppdaterade låneregler Uppdaterade låneregler – så påverkar det dig 2017-10-04 När du lånar eller på annat sätt använder material vid Stockholms universitetsbibliotek förbinder du dig att följa lånereglerna.
  • Studenterna Shahin Eidinejad, Max Falck och Sam Elkhoury på Välkomstdagen Foto: Marie Leitzler Inspirerande välkomstdag lockade nyantagna studenter 2017-10-03 - Det här är den bästa dagen på terminen för en rektor, att få hälsa nya studenter välkomna, sa rektor Astrid Söderbergh Widding när hon höll tal på Välkomstdagen den 25 augusti.
  • Forskare får motivera sitt val att bli lärare 2017-10-03 Sökande till nästa omgång av KPU för forskarutbildade kommer att få motivera sitt val att bli lärare. På så sätt hoppas universitetet få behålla alla antagna hela vägen fram till examen.
  • Att vilja studenternas bästa 2017-10-02 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Forskningsetik och vetenskaplig redlighet - ny seminarieserie inom forskarutbildningen 2017-09-29 Den 31 maj 2017 fattade Områdesnämnden för humanvetenskap beslut om att säkerställa inslag av etik i utbildningen på forskarnivå inom Humanvetenskapliga området.
  • Anna Stigell Ska du skriva en uppsats i höst? Så hanterar du din skrivkramp. 2017-09-29 Studerar du vid Stockholms universitet och har kört fast i ditt skrivande kan du besöka vår öppna föreläsning den 26 oktober.
  • Kvinna som sitter på en bänkrad ler mot kameran. Foto: Mostphotos Vill du göra praktik brett inom HR? Läs vår praktikkurs för personalvetare! 2017-09-28 Har du läst PAO-programmet hos oss eller liknande personalvetarutbildning? Vill du lära dig HR-arbete under handledning? Söka vår praktikkurs som ger rätt till CSN!
  • Öppen föreläsning den 26 oktober Lär dig söka, värdera och referera vetenskapligt - källkoll för skrivande studenter 2017-09-22 Bli bättre på källkritik till din uppsats eller rapport och få råd om referatteknik och akademiskt skrivande.
  • Ny studio enda i Sverige för tolkutbildning 2017-09-21 Den 20 september klippte universitetets rektor Astrid Söderbergh Widding bandet för Sveriges första professionella tolkstudio för utbildning av tolkar.
  • Invigning av Sveriges enda tolkstudio för utbildning av tolkar 2017-09-19 Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) har fått en ny professionell tolkstudio, den enda i sitt slag i Sverige. TÖI utbildar konferenstolkar, teckenspråkstolkar och tolkar i offentlig sektor. Välkommen till vår invigning där du får se tolklärare och tolkstudenter förevisa autentiska tolksituationer.
  • En bred samhällsvetenskaplig utbildning med fokus på arbetsmarknadsfrågor 2017-09-15 Vårt Kandidatprogram i sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad är ett bra val för dig som är särskilt intresserad av hur arbetsmarknaden fungerar, och samtidigt vill ha en bred samhällsvetenskaplig utbildning. Efter programmet kan du söka jobb som utredare inom myndigheter, organisationer och företag.
  • Bli expert på människor - läs Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation! 2017-09-15 Kandidatprogrammet PAO är en 3-årig beteendevetenskaplig utbildning (180 högskolepoäng) vid Stockholms universitet inom områdena personal, arbete och organisation. Programmet passar dig som vill arbeta med människor i en expertroll och vill ha ett brett fält att söka jobb inom.
  • Film om att använda referatmarkörer Lär dig använda referatmarkörer (Film: 2 minuter) 2017-09-14 Har någon lärare sagt till dig att du ska använda fler referatmarkörer? Är du lite osäker på vad en referatmarkör egentligen är?
  • Film om att planera studier Så planerar du dina studier (Film: 2 minuter) 2017-09-14 Är du ny student? Är du osäker på hur du ska planera dina studier? Titta på den här två-minuters-filmen så får du tips om hur du får tid både till studier och annat.
  • Så lyckas du med hemtentan Så lyckas du med hemtentan (Film: 2 minuter) 2017-09-14 Har du precis fått din första hemtenta? Är du osäker på hur du ska göra för att lyckas? Då är detta filmen för dig. I tre enkla steg förklarar vi hur du lyckas med din hemtenta.
  • Medeltidslatin för nybörjare, 7,5 hp 2017-09-14 Är du intresserad av medeltiden? Då vill du lära dig lite latin!
  • Anmälan till Rektorsprogrammet HT 2016 2017-09-11 Rektorsprogrammet är en statlig reglerad befattningsutbildning för rektorer, förskolechefer och andra personer med motsvarande ledningsfunktioner som har en nyckelroll för statligt reglerade och läroplansstyrda verksamheter.
  • Ungdomsserien SKAM ökar svenska ungdomars språkförståelse i norska 2017-08-31 SKAM är en webb- och tv-serie om norska ungdomar som visas på mediebolaget NRK:s sajt. Serien är väldigt populär i hemlandet, men även här i Sverige. Den undertextas på norska, vilket leder till att svenska tittare automatiskt utökar sitt ordförråd i norska. Serien och språkförståelsen diskuteras i radioprogrammet Nordengren och Epstein i Sveriges radio P1 där Hedvig Solbakken, universitetslektor i norska, medverkar.
  • 800 nya lärarstudenter välkomnades 2017-08-25 Närmare 800 lärarstudenter har antagits till de olika lärarprogrammen som startar i höst. Många av dem kom till introduktionsdagen i Aula Magna.
  • Höstens seminareprogram på Studie- och språkverkstaden 2017-08-24 Studie- och språkverkstaden finns till för dig som är student vid Stockholms universitet och här kan du utveckla dina studiestrategier och ditt akademiska skrivande. Här kan du ladda ner höstens program. Välkommen till oss
  • Slumområde i Ghanas huvudstad Accra. 360-filmfoto: Fanny Renman och Martin Adlercreutz © 2017 Studenter granskar barnslaveri 2017-08-18 JMK-studenterna Fanny Renman och Martin Adlercreutz rapporterar från Ghana, i en artikelserie som publicerats i Aftonbladet under sommaren. Reportagen producerades under våren 2017, på kursen Dokumentärt berättande, fjärde terminen.
  • Performativitet, lärobok av Malin Hedlin Hayden och Mårten Snickare, professorer i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, utgiven av Stockholm University Press.
Ny bok av Hedlin Hayden och Snickare 2017-08-17 Malin Hedlin Hayden och Mårten Snickare, professorer i konstvetenskap, är redaktörer för en ny lärobok: Performativitet, utgiven på Stockholm University Press.
  • Sociologi vid Stockholms universitet på plats 39 i Shanghairankningen 2017-08-17 Sociologi vid Stockholms universitet hamnar på plats 39 i världen i årets Academic Ranking of World Universities (ARWU), populärt kallad Shanghairankningen.
  • Hur många kalorier förbrukar Östersjön? 2017-07-17 Varje år tillbringar grundkursen i marinbiologi över en månad i fält för att studera det marina livet vid Sveriges väst- och ostkust. Vid skrivandets stund har kursdeltagarna just kommit hem från tio dagar på Askö, ca 10 mil söder om Stockholm.
  • Ny kurs om Stockholm i litteraturen 2017-07-07 I höst startar en ny kvällskurs på grundnivå i litteraturvetenskap, Stockholm i litteraturen. Den startar i november och det går fortfarande att söka kursen nu när vi håller öppet för sen anmälan.
  • Daniel Ritter vid Sociologiska institutionen utsedd till Årets lärare 2017 2017-06-27 Daniel Ritter har utsetts till en av Årets lärare vid Stockholms universitet 2017 för att han genom en tydlig struktur och med en hög grad av interaktivitet och dialog, lyckas vägleda studenterna genom sina studier.
  • Johanna Lundström Gondouin är kursansvarig. Foto:privat. Forskarkurs: Intersektionella utmaningar, 7,5 hp 2017-06-26 Hösten 2017 ger vi återigen den populära forskarkursen "Intersektionella utmaningar". Kursen är full i nuläget!
  • Årets lärare är nu utsedda 2017-06-22 Pedagogiska priset Årets lärare 2017 går till Hildred Crill, Institutionen för geologiska vetenskaper, Lisa Käll, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap, Said Mahmoudi, Juridiska institutionen och Daniel Ritter, Sociologiska institutionen.
  • Mer sammanhållen lärarutbildning 2017-06-22 I höst möts nyantagna lärarstudenter av mer integrerade lärarutbildningar med en tydligare progression. Ambitionen är att ytterligare stärka studenterna inför kommande yrkesliv.
  • Ett år som ansvarig för lärarutbildningarna 2017-06-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Ny databas med litteratur om psykoanalys 2017-06-16 Biblioteket har startat en prenumeration på Psychoanalytic Electronic Publishing Archive. Testperioden gav mycket positiv återkoppling från forskare och studenter.
  • Nya e-böcker från Springer 2017-06-14 Samtliga e-böcker från Springer utgivna 2017 finns nu tillgängliga. Fler titlar tillkommer under året i takt med att de publiceras.
  • Humtank undersöker humanioras potential på arbetsmarknaden 2017-06-09
  • Fotograf: Hansa Foto Ny forskarkurs: Genus och tid i mångvetenskaplig belysning, 7,5 hp 2017-05-31 Hösten 2017 ges den nya forskarkursen "Genus och tid i mångvetenskaplig belysning". Kursen är på 7,5 hp och går på halvfart. Ett fåtal platser kvar!.
  • Stockholms universitet polisanmäler misstänkt fusk 2017-05-30 De medieuppgifter som framkommit i tisdagens SVT-sändningar tyder på att brott möjligen begåtts av någon av våra anställda i samband med högskoleprovet 2017-04-01. Därför har Stockholms universitet gjort en polisanmälan. Eventuell brottsrubricering är en fråga för polis och åklagare.
  • Två kreativa utställningar – lärande för hållbar utveckling 2017-05-24 Sofie Stenlund lärarutbildare och Cecilia Caiman lärarutbildare och forskare vid MND, slår ett slag för värdet att låta studenterna driva hållbarhetsfrågorna i det öppna offentliga rummet på Stockholms universitet.
  • Omvald styrelse och debatt om Gaudeamus på kårfullmäktige 2017-05-23
  • Ny databas - Eikon 2017-05-16 Biblioteket har skaffat en prenumeration på databasen Eikon från Thomson Reuters. Eikon är tillgänglig på en särskild dator i Frescatibiblioteket.
  • QUIZ - Vad kan du om naturvetenskap? 2017-05-11 De tio bästa på topplistan vid kampanjens slut (18 april) vinner priser.
  • Examensarbete om risker i e-post presenteras på konferens i Kanada​ 2017-05-09 Studenterna Jean-Robert Nino och Gustav Enströms examensarbete, "Faktorer i bedräglig e-post som bedrar äldre personer", ska presenteras på konferensen HCI International i Vancouver, Kanada.
  • Psykologstudent vann Lilla Psykologpriset 2017-05-08 Siri Helle, som går termin 9 på Psykologprogrammet, har blivit utsedd till vinnare av Sveriges Psykologförbunds pris Lilla Psykologpriset. Priset går till en psykologstudent som under sin studietid bidragit till att förbättra människors livskvalitet.
  • Lisa Lindén. Foto: Niklas Björling ”Sociologikompetens behövs i samhället och är väldigt efterfrågad” 2017-05-08 Lisa Lindén jobbar som vikarierande lektor i sociologi på Sociologiska institutionen sedan augusti 2016. "När jag började läsa sociologi och förstod hur allt hänger ihop blev jag helt absorberad och dansade på små moln," säger hon.
  • Fortsatta satsningar på lärarutbildningarna 2017-05-02 Arbetet med att stärka lärarutbildningarnas kvalitet fortgår. Denna termin inleds inte mindre än femton utvecklingsprojekt. Flera av dem har fokus på digital kompetens, men också på praktiknära forskningsarbeten under den verksamhetsförlagda utbildningen.
  • Lyckad samverkan kring jämställhetskurs 2017-04-26 Jämställdhetskursen för syriska jurister blev en framgång och öppnar för fortsatt samarbete.
  • Sverker Holmgren. Foto: NordForsk/Terje Heiestad. Öppen tillgång – forskningens villkor och omvärldens realiteter 2017-04-21 Den 20 april diskuterar Sverker Holmgren hur strukturer för ökad delning av data och öppen tillgång till forskningsresultat kan byggas upp på forskningens villkor och med hänsyn taget till ekonomiska och politiska realiteter.
  • Dialogtorg: Livslångt lärande i en föränderlig värld 2017-04-20 Forskarstuderande vid Institutionen för pedagogik och didaktik bjuder in till presentation och samtal om pedagogik i vår omvärld. Välkommen!
  • Fler söker till Stockholms universitet 2017-04-19 Inför hösten 2017 minskar antalet sökande till program och kurser nationellt. Stockholms universitet noterar dock en liten ökning – drygt 700 fler sökte universitetets utbildningar jämfört med 2016.
  • Cybersäkerhet central för demokratin 2017-04-12 Fredrik Blix har hållit på med cybersäkerhet i 20 år. Nyligen hackade han en telefon i livesänd radio, och han varnar för att både samhället och individer är alltför naiva i sitt IT-användande.
  • ”Du är inte din avhandling” 2017-04-12 Att vara doktorand kan kännas stressigt och många lyckas inte bli klara med sin avhandling i tid. Åsa Burman, lärare och forskare vid Filosofiska institutionen, har skrivit handboken Bli klar i tid och må bra på vägen.
  • Hannes Meidal. Foto: Elsa Helin ”Det sanna” på scenen 2017-04-06 Teatern kan hjälpa oss att vässa vår blick, byta perspektiv, se på tillvaron med andras ögon. Dessutom är det något djupt humanistiskt med själva teaterhändelsen i sig.
  • Omfattande cyberangrepp hos driftleverantörer 2017-04-05 Ett omfattande internationellt cyberangrepp har avslöjats. Cyberangreppet har fått beteckningen ”Cloud Hopper” och aktörens beteckning är ”APT10”.
  • Syriska aktivister utbildas i jämställdhet 2017-04-04 En grupp syriska aktivister gästar under vecka 14 Stockholms universitet för att gå en kurs i jämställdhet och mänskliga rättigheter
  • Alma Wennemo Lanninger. Foto: Siri Isgren ”Satsa på metodkurserna så att du lär dig något praktiskt” 2017-04-04 Alma Wennemo Lanninger, som läst sociologi och demografi hos oss, jobbar nu på Försäkringskassan, Hon ger tipset att satsa på att bli bra på kvantitativ metod under studietiden – och hålla koll på var andra sociologer jobbar.
  • Stockholms universitet bidrar till att forma startups i Europa 2017-03-31 Stockholm är ett av Europas viktigaste teknologiska nav. Flera av de som forskar och studerar vid Stockholms universitet ligger också bakom nästa generations startupbolag, vilket uppmärksammas av The Local.
  • Erasmus - Frankrike - Italien 2017-03-30 Sista ansökningsdag 15 mars
  • Nytt masterprogram i teknisk konstvetenskap 2017-03-29 I höst startar vårt nya internationella masterprogram i konstvetenskap: teknisk konstvetenskap och konstmuseet. Det förbereder för arbete på det internationella konstvetenskapliga fältet med inriktning mot museivärlden, konsthandeln och motsvarande.
  • Foto: Sean Gallup Getty Images News Getty Images Universal Images Group Nytt masterprogram i konstvetenskap 2017-03-23 I höst startar vårt nya internationella masterprogram i konstvetenskap. Det vänder sig till dig som vill arbeta på ett internationellt, konstvetenskapligt fält, antingen inom akademien eller i musei- och konstvärlden.
  • Instruktionsfilmer Instruktionsfilmer: Så söker du och hittar material 2017-03-22 Lär dig att hantera referenser, avgränsa sökningar, samt hitta kurslitteratur och vetenskapliga artiklar m.m.
  • Besökare anländer till Öppet hus i Södra huset Foto: Niklas Björling Se film från Öppet hus 2017-03-20 Den 15 mars bjöd Stockholms universitet in till Öppet hus. Möt några av besökarna och hör om deras upplevelse.
  • Öppet hus-besökare på mässa i Södra huset Foto: Niklas Björling Nyfikna Öppet hus-besökare fick information och inspiration 2017-03-20 Solen lyste och vårvindarna blåste friskt när Stockholms universitet bjöd in till Öppet hus den 15 mars. Många gymnasieelever och andra besökare tog chansen att träffa studenter, lärare och studie- och karriärvägledare.
  • Bild: Johnér Bildbyrå Så skiljer du fakta från bluff 2017-03-20 På Stockholms universitetsbibliotek kan universitetets studenter få tips och råd om att söka och värdera källor.
  • Vinnare utsedda i pedagogisk idétävling 2017-03-16 Pedagogisk idétävling för studenter vid Stockholms universitet är avgjord. Fyra goda idéer om hur studenter kan vara med och förbättra sin utbildning är utsedda. De vinnande förslagen resulterar nu i studentdrivna pedagogiska utvecklingsprojekt vid aktuella institutioner.
  • Notblad. Foto: Eva Dalin Nytt masterprogram i musikvetenskap 2017-03-10 Höstterminen 2017 startar ett nytt masterprogram i musikvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.
  • Tolv ämnen rankas inom topp hundra 2017-03-09 När ”QS World University Rankings” rankar universiteten per ämne för 2017 hamnar 12 ämnen vid Stockholms universitet på listan över topp hundra i världen.
  • Stockholms universitet. Foto: Mostphotos Sociologi vid Stockholms universitet i topp 50 i världen - för femte året i rad 2017-03-08 Vi fortsätter att få bra placering i topp 100-listan QS World University Rankings by Subject 2017. För femte året i rad är vi topp 50 i världen. Dessutom är vi etta i Sverige enligt samma lista.
  • Effektivisera ditt arbete med ett digitalt verktyg 2017-03-03 Det nya digitala verktyget Claro innehåller flera program med smarta funktioner som finns tillgängliga kostnadsfritt för medarbetare och studenter vid universitetet.
  • På god väg mot framtida övningsskolor 2017-02-28 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Erasmus - Spanien - Portugal 2017-02-27 Sista ansökningsdag 31 mars
  • Nytt masterprogram i teatervetenskap 2017-02-24 I höst startar vårt nya internationella masterprogram i teatervetenskap och performancestudier. Det förbereder studenten för att arbeta inom den alltmer globaliserade scenkonsten.
  • Varning för stölder 2017-02-22 Den senaste tiden har det förekommit flera stölder i universitetets lokaler. Sektionen för säkerhet uppmanar därför alla studenter och medarbetare att vara vaksamma och rapportera stölder.
  • Utlysning av utbytesplatser till Singapore läsåret 2017/18 2017-02-17 Den 15 februari mellan kl 16.00-17.30 anordnar naturvetenskapliga fakulteten en informationsträff i Greens villa för att berätta om de tolv terminsplatser till Nanyang Technological University (NTU) i Singapore som utlyses. Välkommen!
  • Stockholm – tionde mest attraktiva studentstaden i världen 2017-02-16 Den femte upplagan av QS Best Student Cities rankar Stockholm på tionde plats i kategorin mest attraktiva stad. Och en examen från Stockholm rankas som den 26:e mest eftersökta i världen.
  • Gunnar Starck-medaljen tilldelas Helena Danielsson Thorell, MND 2017-02-03 Hon får medaljen för att ha utmärkt sig genom framstående pedagogisk verksamhet på kemins område.
  • Anette Campbell och några studenter i en skrivgrupp på engelska Foto: Vilhelm Stokstad Skrivgrupp på engelska hjälper studenter att hitta flödet 2017-02-02 Hur får man egentligen till en bra akademisk text på engelska? Ett sätt är att komma till Academic Writing Services skrivgrupper i Studenthuset.
  • Studenter från DSV vidare i Cyber Challenge 2017 2017-02-02 Lag SMINO från Masterprogrammet i informationssäkerhet tog en andra plats och är klara för den internationella Europafinalen i Genève i april.
  • Studenter i Aula Magna på Orientation Day Foto: Niklas Björling Stor ökning av sökande till internationella masterprogram 2017-01-25 Antalet sökande till de internationella masterprogrammen vid Stockholms universitet blev 13 368 jämfört med 11 425 förra året, vilket är en ökning på 17 %. Av dessa är 6921 förstahandssökande.
  • Erik Sjöberg. Foto: Karin Tjulin. Sök Lärarlyftet II vårterminen 2017 2017-01-25 Stockholms universitet erbjuder kurser och utbildningar inom ramen för Lärarlyftet II till vårterminen 2017. Läs mer om vilka de är och när de startar.
  • Tillträde till universitetets lokaler utanför ordinarie öppettider 2017-01-23 Från och med 1 december 2016 har endast anställda samt övriga behöriga tillgång till universitetets lokaler utanför ordinarie öppettider.
  • Bibliotekets nya chatt Chatta direkt med biblioteket för snabba svar 2017-01-23 Från och med den 23 januari är du välkommen att kontakta oss via vår nya chatt och få snabb hjälp.
  • Berzeliusdagarna 2017 2017-01-20 Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), är en av Sveriges mest berömda vetenskapsmän. Hans arbeten blev banbrytande inom kemin och närliggande områden. Berzelius upptäckte bla flera grundämnen: cerium (1803), selen (1818), kisel och zirkonium (1824) samt torium (1828).
  • Forskare redo att läsa till lärare 2017-01-19 25 förväntansfulla personer med forskarutbildning välkomnades den första dagen på vägen till ett nytt yrkesliv - som lärare i skolan.
  • Hacket mot Demokratiska partiet i USA - hur gick det till egentligen? 2017-01-16 Historien bakom det stora hacket mot USA:s Demokratiska parti börjar hösten 2015 med ett telefonsamtal till partiets styrandeorgans kansli från FBI-agenten "Adrian", som kopplas vidare till IT-supporten. Fredrik Blix, Institutionen för data- och systemvetenskap, berättar i P3 Morgonpasset.
  • Nya lärarstudenter välkomnades 2017-01-13 Knappt fem hundra nya lärarstudenter fyllde Aula Magna på introduktionsdagen av universitetets största programutbildning.
  • Arrheniusbiblioteket Arrheniusbibliotekets verksamhet flyttar till Frescatibiblioteket 2017-01-10 Fredagen den 23 december stängdes Arrheniusbiblioteket på grund av en kommande ombyggnation. Bibliotekets samlingar flyttas till Frescatibiblioteket, där Arrheniusbibliotekets kursböcker redan finns tillgängliga.
  • ”När Milad talar lyssnar folk” 2017-01-10 Redan som 22-åring tog Milad Mohammadi en juristexamen och samtidigt en kandidatexamen i statsvetenskap, båda vid Stockholms universitet. Två år senare, 2014, blev han utsedd till Årets talare. Hans drivkraft är att förändra samhället och kämpa mot diskriminering. Den 13 januari ska han som talare på välkomstdagen inspirera nya studenter vid Stockholms universitet.
  • Ny databas - Nineteenth Century U.S. Newspapers 2016-12-21 Nu har Stockholms universitet tillgång till databasen Nineteenth Century U.S. Newspapers.
  • Ny bok: Språk i samspel. Retorik för pedagoger 2016-12-19 ”Språk i samspel. Retorik för pedagoger” av Gunilla Almström Persson, Vendela Blomström, Anna Vogel och Karolina Wirdenäs. Boken vänder sig till dig som studerar inom lärarutbildningen, eller redan är verksam lärare och pedagog samt till andra intresserade.
  • Tre leende studenter vid Socialhögskolan. Foto: Eva Dalin Därför är det bra att gå med i studentrådet 2016-12-19 Funderar du på att engagera dig i studentrådet? Att vara med i studentrådet tar inte mycket tid men ger dig flera fördelar: en merit som väger tungt på CV:t, en fot in för olika extrajobb och möjligheten att förändra det som du är missnöjd med på institutionen. Här berättar några alumner som varit aktiva om vad de fick ut av att vara med!
  • Nobelprisen inspirerar internationella studenter 2016-12-16 Under Nobelveckan besökte en grupp internationella studenter Stockholms universitet och fick träffa några av de professorer som ingår i Nobel-kommittéerna. De träffade även Stefan Buijsman, rekordung doktor vid Stockholms universitet som berättade om sina forskningsstudier.
  • Så anmäler du halka och halkskador 2016-12-15 Ser du behov av halkbekämpning eller har halkat och skadat dig gör du en anmälan på su.se/samir.
  • Självserviceportal hjälper studenter med IT-frågor 2016-12-15 Nu kan du få svar på IT-frågor dygnet runt! I självserviceportalen hittar du svar på vanliga frågor, guider och instruktionsfilmer för olika IT-system och programvaror.
  • Arbetsgrupp för jämställdhetsintegrering 2016-12-14 I november inrättade rektor en arbetsgrupp för arbetet med jämställdhetsintegrering vid Stockholms universitet.
  • Anna Åkerfeldt. Photo: Niklas Björling. Förskolan: Förskollärarstudenter gör digitala läromedel 2016-12-09 På Stockholms universitets förskollärarutbildning får studenterna lära sig göra egna digitala läromedel och värdera appar för barn. Universitetslektor Anna Åkerfeldt är intervjuad av tidningen Förskolan.
  • Studenter pluggar i Studenthuset Foto: Niklas Björling Liten minskning av antalet antagna till Stockholms universitet 2016-12-08 Den 8 december publiceras resultatet av det första urvalet inför vårterminen 2017. Till Stockholms universitet erbjuds 22 171 personer plats, vilket är en minskning med två procent jämfört med föregående vår.
  • Susanne Kjällander. Foto: Björn Dalin. Susanne Kjällander i Förskolan: Brist på forskning om IT i skolan 2016-12-08 Digitala verktyg används allt mer i förskolan och ändringar är på gång i läroplanen. Men forskningen kring hur barns lärande påverkas är ytterst begränsad. Därför behövs en nyanserad diskussion om utvecklingen, tycker forskaren Susanne Kjällander i tidningen Förskolan, Lärarnas nyheter.
  • Företagsekonomiska institutionen rankad ”top business school” 2016-12-07 Rankningsinstitutet Eduniversal rankar årligen världens 1000 bästa business schools. Företagsekonomiska institutionen placerar sig på plats nummer två av nio på Sverigelistan.
  • Stockholms universitet bäst i Sverige på att utbilda anställningsbara akademiker 2016-11-29 I rankningen ”Global University Employability Ranking” placerar sig Stockholms universitet först i Sverige på listan över universitet och högskolor som utbildar akademiker som är redo för arbetslivet. Universitetet hamnar dessutom på plats 62 i världen.
  • De företräder lärarstudenterna 2016-11-25 Jessica Liander och Jannika Ojeda Meftah är studentkårens nya representanter för universitetets lärarstudenter. Vad vill de uppnå?
  • Adnan Mahmutovic. Foto: Anna-Karin Landin Gästförfattare som inspirerar andras skrivande 2016-11-24 Adnan Mahmutović är inte enbart lektor vid Engelska institutionen utan även gästförfattare, writer-in-residence. En viktig uppgift för honom är att inspirera andra att skriva.
  • Gustav Nilsonne Diskussion om behovet av öppna data 2016-11-23 Gustav Nilsonne diskuterar behovet av öppna data från forskning på människor, metoder som står till buds för forskare som vill publicera öppna data, samt utmaningar som återstår framöver.
  • Många är nyfikna och vill bli lärare 2016-11-18 Förutom att man kan vända sig med frågor till lärarstudenter och karriär- och studievägledare finns det möjlighet att gå på seminarium. Både det seminariet som heter Förskollärare – ett roligt jobb med bra arbetsmarknad och Möt framtiden – bli lärare är väl besökta.
  • Det här frågade gymnasieeleverna om på SACO-mässan 2016-11-18 När Annika Andersen blandar kaliumjodid, väteperoxid och vanligt diskmedel i en E-kolv startar en kemisk reaktion som sätter igång ett litet vulkanutbrott av bubblor. En tjock gul pasta, som kallas ”elephant’s toothpaste”, väller ur E-kolven. Annika är studentambassadör för Stockholms universitet på SACO-mässan – en mässa där svenska och internationella utbildningsinstitutioner får chansen att visa upp sitt utbildningsutbud.
  • Stockholm Earth Week 14-18 november 2016-11-11
  • Workshop: Få hjälp formulera idé till pedagogisk idétävling 2016-11-10 Nu öppnar pedagogisk idétävling för studenter vid Stockholms universitet. Vi frågar dig student om dina idéer om hur undervisning och lärande i din utbildning kan förbättras. Du som vill delta i tävlingen men är osäker på hur du ska formulera en idé bjuds här in till öppen workshop där du får stöd att skriva fram din idé.
  • Så arbetar vi nationellt och på universiteten med Open Science - Del av föreläsningsserie 2016-11-10 Den 26 oktober ska Wilhelm Widmark prata om vad biblioteken och universiteten idag gör och kan göra för att främja arbetet med Open Science.
  • Albanova siktar mot stjärnorna – på riktigt 2016-10-27 Svarta hål, stjärnor och målsökande proteiner. På Albanova möts forskare inom astronomi, fysik och bioteknologi från två universitet i en vit byggnad.
  • Konferenstolkutbildning, AN (ht -16, ht -18) 2016-10-26 Konferenstolkutbildningen startar ht -16 och ht -18 inom ramen för Masterprogram i tolkning, inriktning konferenstolkning på avancerad nivå. Den ersätter de tidigare kurserna Konferenstolkning I, II och III.
  • Stort intresse bland forskarutbildade att bli lärare 2016-10-19 Totalt 311 forskarutbildade har sökt den korta ämneslärarutbildningen som Stockholms universitet ger i samarbete med KTH. Universitetets övriga lärarutbildningar har något färre sökande jämfört med vårterminen 2016.
  • Astronomins dag och natt firas i hela Sverige den 8 oktober 2016-10-19 För första gången är festivalen en del av NASA-ledda Internationella månskådarnatten – International Observe the Moon Night. Månen står också i fokus för många av de 50 evenemangen som utgör den femte upplagan av Astronomins dag och natt.
  • Färre sökande till vårens utbildningar 2016-10-19 Närmare 220 000 personer har sökt till någon eller några av de högskoleutbildningar som startar nästa termin. Det är tre procent färre jämfört med vårterminen 2016.
  • Tre frågor till prorektor om IKT i lärarutbildningen 2016-10-13 I dag skriver tre professorer på DN-debatt om behovet av undervisning i informations- och kommunikationsteknik, IKT, i lärarutbildningen. Clas Hättestrand, prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna, kommenterar.
  • Sökverkstan Vägledning i att söka och värdera information 2016-10-06 Besök Sökverkstan i Frescatibiblioteket. Drop-in varje torsdag mellan 10:00 och 11:00.
  • Universitetet topp 100 i världen inom flera områden 2016-10-04 Stockholms universitet är det enda svenska lärosäte på topp 100 för både humaniora och ekonomi, enligt Times Higher Education (THE) World University Rankings. Vidare rankas området livsvetenskaper (Life Sciences) vid universitetet som nummer 49 i världen.
  • Lättare för forskare att bli lärare 2016-10-04 Nu är det möjligt för disputerade naturvetare och ingenjörer att söka till en kort variant av lärarutbildning för att bli ämneslärare i högstadiet och gymnasiet. Distansstudier och utbildningsbidrag på 25.000 kronor i månaden underlättar studietiden.
  • Har du tungan rätt i mun? 2016-09-28 "Tungan rätt i mun" är ett forskningsprojekt som undersöker hur tungan rör sig när vi pratar. Försökspersoner från Stockholm sökes mellan 26 september-7 oktober!
  • Ann-Louise Löfgren Att få fram talböcker i tid till kursstart är en utmaning 2016-09-28 Hjälp biblioteket att sprida ”Klart till kursstart – obligatorisk kurslitteratur som talbok” till dina kollegor som undervisar.
  • Så ska VFU bli ännu bättre 2016-09-27 Stockholms universitet var först med att starta så kallade övningsskolor för lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Nu ska lärdomarna utredas. Syftet är att låta alla lärarstudenter ta del av de goda erfarenheterna.
  • Rekordmånga studenter antagna till ämneslärarprogrammet i matematik och naturvetenskap 2016-09-21 I år syns en rejäl ökning av nyantagna studenter till Ämneslärarprogrammet i matematik och naturvetenskapliga ämnen vid Stockholms universitet.
  • Internationaliseringsprojekt vid Naturvetenskapliga området 2016-09-21 Sedan i mars 2016 har fakulteten projektanställt en internationell samordnare som heter Sofia Andersson vars uppgift är att främja internationalisering inom grundutbildningen. Samordnaren är en del av det internationaliseringsprojekt som startats av Grundutbildningsberedningen och som ska pågå i ett år.
  • Peer Review Week Stockholm University Press firar Peer Review Week 2016-09-20 Mellan den 19 och 27 september är det "Peer Review Week". Det är ett globalt evenemang som uppmärksammar sakkunniggranskning och dess viktiga roll för att säkra kvalitén av forskningsresultat.
  • Christian Eidevald. Photo: Niklas Björling. Christian Eidevald: Varför skriva in i skollagen att förskolan ska bedriva undervisning? 2016-09-19 Vad är poängen med att skriva in i skollagen att förskolan ska bedriva undervisning? Det undrar Christian Eidevald vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen i Tidningen Förskolan.
  • Ett delat samhälle. Foto: Liber Ny omarbetad upplaga av kursbok för grundutbildningen 2016-09-16 Antologin "Ett delat samhälle - makt, intersektionalitet och social skiktning", som används i grundutbildningen i sociologi vid Sociologiska institutionen, har nyligen kommit i en andra och omarbetad upplaga.
  • Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket och alumn från Stockholms universitet Gunilla Nordlöf – nyfiken generaldirektör som tror på hårt arbete 2016-09-16 Erfarenhet av att arbeta i näringslivet. Intresse för näringslivsfrågor. Förståelse för statsförvaltning och hur myndigheter kan arbeta och utvecklas.
  • Var är alla akademiska e-böcker på svenska? Var är alla akademiska e-böcker på svenska? 2016-09-14 Det saknas både forum för att mötas och lösningar som gynnar både bibliotek och förlag. Vilka roller och vilket ansvar har bibliotek respektive förlag för att lösa dessa utmaningar? Besök vårt seminarium under Bokmässan i Göteborg!
  • Varning för stölder 2016-09-08 Den senaste tiden har det förekommit flera stölder i universitetets lokaler. Sektionen för säkerhet uppmanar därför alla studenter och medarbetare att vara vaksamma och rapportera stölder.
  • Max Scheja Maxad högskola – hur maximerar vi lärandet? Länk till Almedalsseminarium 2016-09-08 Max Scheja, professor i högskolepedagogik, deltog i ett seminarium i Almedalen den 6 juli arrangerat av SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) och SFS (Sveriges förenade studentkårer). Här finns en länk till webbsändningen av seminariet. Seminariet tar upp frågan om den obalans som finns idag mellan å ena sidan forskning och å andra sidan utbildning (undervisning). Hur kan vi utveckla förutsättningar för ett akademiskt lärarskap som gör det möjligt att kombinera forskning inom det egna ämnet med det systematiska utforskandet av ämnets pedagogiska potential?
  • Hitta jobb och praktik på MyCareer! 2016-09-02 MyCareer är jobb- och karriärportalen för dig som studerar eller har studerat vid Stockholms universitet.
  • Lärarstudenter till tusen! 2016-08-30 Strålande sol och medryckande tradjazz välkomnade de nya lärarstudenterna till universitetets största programutbildning.
  • Cybersäkerhetsmyt 11 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 10 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 9 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 8 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetmyt 7 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 6 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 5 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Cybersäkerhetsmyt 1 2016-08-30 Informationssäkerhetsfunktionen berättar om cybersäkerhetsmyter och tipsar dig om hur du kan skydda din information och din dator.
  • Test av brandlarm vid universitetet 2016-08-26 Vecka 35 är det dags för de kvartalsvisa testen av brandlarm i Frescati och Kräftriket. Det sker enligt nedanstående.
  • Introduktionsdag för nya lärarstudenter 2016-08-23 En gemensam introduktion hålls på förmiddagen för alla nya lärarstudenter i Aula Magna kl. 10.00-11.15. På eftermiddagen fortsätter introduktionen för respektive lärarprogram separat.
  • Två studenter på tågperrong Foto: Eva Dalin Viktigt att student anmäler flytt till studieorten 2016-08-16 Universitet och högskolor slår snart åter upp sina portar. Den som flyttar till en ny stad för att studera ska göra flyttanmälan till Skatteverket. Risken är annars att studenten går miste om både förmåner och rättigheter. Det är enkelt att göra flyttanmälan direkt på skatteverket.se.
  • Elisabet Tiselius. Foto: Eva Dalin Mer om att Stockholms universitet står utanför regeringens satsning på tolkutbildning 2016-08-10 Regeringen satsar på tolkutbildning efter att behovet vuxit i takt med asylsökande. Utbildningen på Stockholms universitet är den längsta och mest kvalificerade utbildningen för tolkar i Sverige, men den lämnas utan pengar. Universitetet startar istället på eget initiativ en ny distansutbildning. Läs artikel i Studenttidningen Gaudeamus ("Gadden").
  • Elisabet Tiselius. Foto: Eva Dalin Stockholms universitet satsar mer på kvalificerad tolkutbildning – står utanför regeringens satsning 2016-08-10 Sverige har för få och dåligt utbildade tolkar. Bristen på tolkar är akut, mycket på grund av den kraftiga ökningen av asylsökande förra året. I år fördubblade regeringen antalet utbildningsplatser, men den längsta och mest kvalificerade utbildningen hos Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) vid Stockholms universitet får inte ta del av de pengarna. Nu satsar TÖI själva på en ny tolkutbildning på distans som startar våren 2017.
  • Urval 2 till höstterminen är nu klart 2016-08-03 Nu är urval 2 klart inför höstterminen 2016. Något färre är antagna jämfört med höstterminen 2015. Juristprogrammet och Psykologi I är mest populärt bland program respektive kurser.
  • Ny e-boksplattform inom humaniora 2016-07-27 Nu finns ca 4700 e-böcker inom humaniora från drygt 100 olika utgivare tillgängliga på plattformen ACLS Humanities E-Book. Tidigare i år erbjöd biblioteket en testperiod och nu har vi skaffat en prenumeration.
  • 28 721 nya studenter erbjuds plats 2016-07-12 Det första urvalet inför höstterminen 2016 är klart. Till Stockholms universitet är 28 721 erbjudna plats vilket är en minskning med 5 procent jämfört med föregående höst. Juristprogrammet har som förut flest antal reserver.
  • Foto: Katarina Tamm Matematikprogram rekordpopulära vid Stockholms universitet 2016-07-08 Läs om Matematikprogrammen som rekordmånga söker, med landets jämnaste könsfördelning och hör vad studenterna tycker.
  • Så påverkas du av systembytet på biblioteket 27 juni – 4 juli 2016-07-04 Under denna vecka är det inte möjligt att låna, låna om eller köa på böcker. Fjärrlåne- och inköpsfunktionen är inte heller tillgänglig.
  • Snabbspår för nyanlända lärare 2016-06-15 För att nyanlända lärare och förskollärare snabbare ska kunna etablera sig lanserar regeringen och arbetsmarknadens parter ett snabbspår. Nationell samordnare för projektet blir Stockholms universitet.
  • Bevaka sakpolitiken i Sverige och EU – utökad prenumeration på Altinget 2016-06-15 Bibliotekets prenumeration på Altinget har utökats och täcker numera alla sakpolitiska områden på webbplatsen.
  • Brandlarmstest i juni 2016-06-08 Onsdag till fredag 15–17 juni samt onsdag 29 juni kommer brandlarmen att testas. Här är hela listan med tider och platser.
  • Så ska lärarutbildningens kvalitet stärkas 2016-06-08 För att stärka arbetet med kvaliteten i lärarutbildningarna inrättas ett tiotal programråd, utifrån lärarprogram, inriktning eller ämnesområde.
  • Hallå där... 2016-06-07 Jessica Schedvin, som just avslutat sina studier till ämneslärare i svenska och svenska som andraspråk.
  • Avspärrning runt Bloms hus vid takomläggning 2016-05-27 I samband med takomläggningen på Bloms hus, med start den 7 juni, kommer ett staket att sättas upp runt huset. Staketet sätts upp veckan innan renoveringen börjar och kommer att stå kvar till och med augusti då takrenoveringen är avslutad.
  • Stockholms universitet och KTH får uppdrag att anordna lärarutbildning för forskare 2016-05-26 Regeringen har i dag beslutat att Stockholms universitet tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan får i uppdrag att anordna en ny särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen.
  • Stipendium till förtjänt student 2016-05-25 I samband med magisterpromotionen delas ett stipendium och diplom ut till en "förtjänt student". Det går till Anna Wallgren som tidigare varit vice kårordförande.
  • Hur kan du finansiera Open Access? 2016-05-25 Det är upp till respektive författare att själv avgöra vilken typ av finansiering som är lämplig vid varje publiceringstillfälle med Gold eller Hybrid Open Access som kräver författaravgift.
  • Lär dig mer om Open Access 2016-05-25 Vi vill öka kännedomen om Open Access och detta kommer vi att göra under ett par veckor framöver via vår artikelserie ”Lär dig mer om Open Access”.

Stockholms universitet på Twitter

Driftinformation på Twitter