Ett sätt är att komma till Academic Writing Services skrivgrupper som riktar sig till studenter som vill ha tips och råd när de skriver på engelska. På plan ett i Beta-huset i Studenthuset finns Anette Campbell som nyligen dragit igång detta projekt.
Boris Bumbic är där för andra gången och tycker att han får bra hjälp med att strukturera sin uppsats där han undersöker om Donald Trump utifrån sin retorik kan beskrivas som en populist.

Informellt och avslappnat

– Eftersom jag inte har någon handledare den här terminen är det jättebra att kunna komma hit och få lite feedback och se om jag är på rätt väg.
Deepak Rattani har tidigare varit på individuell handledning hos Anette och tycker att skrivgrupperna är väldigt givande.
– Det är informellt och avslappnat och man lär sig alltid något nytt, säger han. Vi sitter inte och pratar utan skriver hela tiden och Anette skriver ofta tillsammans med oss.
Om någon student har en fråga som kräver ett lite längre samtal så tar de det på Anettes kontor på andra sidan korridoren för att inte störa de andra.

Viktigt att tänka på engelska också

Till Academic Writing Service kommer både nationella och internationella studenter och de flesta har inte engelska som modersmål.
– Jag brukar fråga vilket språk de tänker på, säger Anette. Om man ska skriva på engelska är det viktigt att tänka på engelska också. Annars kan det bli som en italiensk eller kinesisk text med engelska ord och det brukar bli ganska obegripligt.

Koncentration och skrivflöde

En del av de studenter hon möter tycker inte att deras engelskkunskaper räcker till. Istället för att de då tar till mer eller mindre drastiska åtgärder som att skriva på sitt modersmål och sedan använda sig av automatiska översättningsverktyg, brukar Anette rekommendera att de ska utgå från den engelska de kan och skriva utifrån det. Sedan kan man alltid jobba vidare med det akademiska ordförrådet och själva stilen.
När det gäller en bra metod för att hitta koncentrationen och skrivflödet hänvisar Anette till ett populärt och beprövat engelskt begrepp: Shut up and write!

Här kan du läsa mer om Academic Writing Service och se kalendern för skrivgrupperna.