Våra bästa tips

Studie- och språkverkstadens bästa tips

Här hittar du matnyttiga tips om akademiskt skrivande och studieteknik, såväl artiklar som filmer. Filmerna går också att se i vår YouTube-kanal: Studie- och språkverkstaden SU.

Film om att använda referatmarkörer

Två-minuters-film: Så använder du referatmarkörer

Har någon lärare sagt till dig att du ska använda fler referatmarkörer? Är du lite osäker på vad en referatmarkör egentligen är?

Så lyckas du med hemtentan

Två-minuters-film: Så lyckas du med hemtentan

Har du precis fått din första hemtenta? Är du osäker på hur du ska göra för att lyckas? Då är detta filmen för dig. I tre enkla steg förklarar vi hur du lyckas med din hemtenta.

Film om att planera studier

Två-minuters-film: Så planerar du dina studier

Är du ny student? Är du osäker på hur du ska planera dina studier? Titta på den här två-minuters-filmen så får du tips om hur du får tid både till studier och annat.

Att läsa och anteckna

Att hinna med att läsa och förstå kurslitteraturen kan verka överväldigande. Men det finns bra strategier för att lyckas. Detsamma gäller anteckningar. Om du lär dig en teknik går det snabbare och du har mer nytta av dina anteckningar.

Hur lär du dig bäst?

Det finns mycket du själv kan göra för att påverka hur väl du lyckas med dina studier. Det viktigaste är att du kan hålla motivationen uppe. Men det är också viktigt att du har god självkännedom – var, när och hur lär du dig bäst – att du har en överblick över studierna och att du planerar din egen studietid.

Universitetet annorlunda än gymnasiet

Om du aldrig tidigare läst på en högskola eller ett universitet kommer du nog att tycka att saker och ting är mycket annorlunda mot gymnasiet. Bland annat måste du vara mer självständig och aktiv, du kommer troligtvis att både läsa och skriva betydligt mer och lärarna kommer att förvänta sig att du tänker kritiskt och självständigt kring det du lär dig.

Akademiska texter - vad är det?

Du kommer att förväntas skriva olika slags texter under din utbildningstid. Beroende på vilket ämne eller program du läser kommer antalet texter och texttyper att variera.

Hur gör jag för att lägga upp skrivandet?

Är du nöjd med dina texter och hur du lägger upp arbetet med texterna? Grattis! Då har du hittat ett arbetssätt som passar dig. Om du däremot upplever att arbetet går långsamt, att du inte riktigt får ordning på texten eller att du har svårt att bli färdig i tid, då kan du ha nytta av att läsa den här texten.

Hur använder jag andras texter?

Akademiska texter innehåller nästan alltid hänvisningar till andras texter. Om du vet vad och varför du ska hänvisa, hur du gör och vad du ska tänka på, så är det inte så svårt som det kan verka.

Hur anger jag källan?

Det finns många olika sätt att ge ange källor. Här hittar du länkar till guider över de vanligaste systemen som Harvard, Oxford och APA.

Sommartider på Studie- och språkverkstaden

31 juli - 1 september: Handledning i begränsad utsträckning. Ingen drop-in eller öppen studio.

Academic Writing Service
För institutioner: Boka oss!