Våra bästa tips

Att läsa och anteckna

Att hinna med att läsa och förstå kurslitteraturen kan verka överväldigande. Men det finns bra strategier för att lyckas. Detsamma gäller anteckningar. Om du lär dig en teknik går det snabbare och du har mer nytta av dina anteckningar.

Hur lär du dig bäst?

Det finns mycket du själv kan göra för att påverka hur väl du lyckas med dina studier. Det viktigaste är att du kan hålla motivationen uppe. Men det är också viktigt att du har god självkännedom – var, när och hur lär du dig bäst – att du har en överblick över studierna och att du planerar din egen studietid.

Universitetet annorlunda än gymnasiet

Om du aldrig tidigare läst på en högskola eller ett universitet kommer du nog att tycka att saker och ting är mycket annorlunda mot gymnasiet. Bland annat måste du vara mer självständig och aktiv, du kommer troligtvis att både läsa och skriva betydligt mer och lärarna kommer att förvänta sig att du tänker kritiskt och självständigt kring det du lär dig.

Akademiska texter - vad är det?

Du kommer att förväntas skriva olika slags texter under din utbildningstid. Beroende på vilket ämne eller program du läser kommer antalet texter och texttyper att variera.

Hur gör jag för att lägga upp skrivandet?

Är du nöjd med dina texter och hur du lägger upp arbetet med texterna? Grattis! Då har du hittat ett arbetssätt som passar dig. Om du däremot upplever att arbetet går långsamt, att du inte riktigt får ordning på texten eller att du har svårt att bli färdig i tid, då kan du ha nytta av att läsa den här texten.

Hur använder jag andras texter?

Akademiska texter innehåller nästan alltid hänvisningar till andras texter. Om du vet vad och varför du ska hänvisa, hur du gör och vad du ska tänka på, så är det inte så svårt som det kan verka.

Hur anger jag källan?

Det finns många olika sätt att ge ange källor. Här hittar du länkar till guider över de vanligaste systemen som Harvard, Oxford och APA.

Academic Writing Service

Sommartider på Studie- och språkverkstaden

26 juni - 14 juli: Handledning i begränsad utsträckning. Ingen drop-in eller öppen studio.
15 juli - 30 juli: Stängt.
31 juli - 1 september: Handledning i begränsad utsträckning. Ingen drop-in eller öppen studio.