Här hittar du mer information om nedladdning av programmen.
Observera att anställda vid universitetet måste kontakta Helpdesk för att få programmen nedladdade.

ClaroRead Plus

Med ClaroRead Plus kan du läsa upp digital text (webbsidor, artiklar, e-post, egenskriven text m.m.) och det finns över 30 språk tillgängliga för nedladdning. ClaroRead Plus har även tangentbordsuppläsning (läser det du skriver, i realtid) och ordprediktion (ger ordförslag under tiden du skriver).

Vid installation av ClaroRead Plus följer följande extraprogram med automatiskt:

  • ScreenRuler: Digital läslinjal som ligger tvärs över skärmen och styrs med din mus. Linjalens utseende kan anpassas genom inställning av bl.a. tjocklek och färg.
  • ClaroCapture: Samlar ihop text från olika dokument och hemsidor och ger automatiskt en länk till källan.
  • Claro AudioNote (PC): Ljudinspelningsverktyg. Det finns möjlighet att sätta ”bokmärken” i inspelningen, vilket gör det lättare att navigera i ljudfilen vid uppspelning.
  • ClaroView: Lägger ett färgfilter över datorskärmen och du kan själv välja färgton och intensitet.
  • Talande miniräknare: ClaroRead plus får Windows och Mac’s inbyggda kalkylator att tala.

Övriga verktyg

Nedanstående program finns tillgängliga för separat nedladdning. Dessa kan med andra ord installeras oberoende av ClaroRead Plus.

ClaroIdeas (PC)

Tankekartsverktyg där din skapade tankekarta kan exporteras till exempelvis ett Word- eller Powerpointdokument.

ClaroRead Anywhere

Webbaserad ordbehandlare där skriven och inklistrad text kan läsas upp med talsyntes. Det ingår även en taligenkänningsfunktion/röstinmatning (tal-till- text), men för att använda denna funktion bör du ha webbläsaren Google Chrome.

Claro BookReader (PC)

Läser PDF: er med inbyggd talsyntes. Verktyget tillåter anteckningar i form av t.ex. överstrykningar och kommentarer.

ReadIris Pro (Mac)
Är ett separat skanningsprogram som du kan ladda ned för att göra inskannade dokument uppläsningsbara. I version 6 av ClaroRead Plus Mac finns numera en skanningsfunktion (scan2text) inbyggd i programmet. ReadIris Pro går fortfarande att ladda ner separat, och ger då en utökad skanningsfunktion. 

 

-------------------   ***   ------------------

ViTal (Tas bort under pågående termin)

ViTal är ett verktyg som med hjälp av en digital röst läser upp det som står skrivet på datorskärmen och det som skrivs i stunden. Programmet kan läsa upp de flesta dokumentformat, till exempel Microsoft Office, Open Office och Star Office. Dessutom kan ViTal läsa upp text från pdf, hemsidor och läspennor. Programmet innehåller flera olika röster på flera olika språk, bland annat svenska, spanska, tyska, engelska UK/US och franska.

Programmet finns tillgängligt inom Stockholms universitet. Vi har inte studentlicenser och därmed kan vi inte dela ut programmet till studenter för hemmabruk.