– Jag ville testa något annat och utbyte passade bra eftersom det var utbildning och något nytt samtidigt i ett och samma paket.

Hon berättar att det finns mycket i Kina som skiljer sig från Sverige; levnadsstandarden, språket och att merparten av befolkningen inte kan engelska, maten och att det ibland kan vara svårt att hitta den kost man är van vid i Sverige. Är man allergisk och inte äter viss mat är det viktigt att man lär sig säga det på kinesiska tidigt eftersom man inte alltid vet vad maten innehåller.
 

Kroppsspråk fungerar bra

– Det fungerar väldigt bra att göra sig förstådd med kroppsspråk, vilket många gånger slutar med skratt, förklarar Latife.
Det är högt tempo i skolan och man har läxor hela tiden, varje vecka. Latife upplever dock andra studenter i Kina som väldigt sociala och villiga att hjälpa till eller samarbeta. De flesta lärarna är också väldigt hjälpsamma och ger studenterna tid efter skoldagens slut för att hjälpa till så gott det går.
Latife förvånades först över att campus är så enormt stort, att man måste cykla runt och kan hitta en stor park, butiker och till och med spaanläggningar där.

Stora kontraster i Kina

– Landet är underbart, säger Latife. Just denna stad har problem med luften, vilket är ett minus och det kan faktiskt påverka en mer än vad man tror. Men det finns så mycket att upptäcka och så mycket att se i Beijing. Kina har så många städer och annat – från storstäder med skyskrapor till små bysamhällen – så man kan inte räkna med att man hinner resa till andra länder. Det är stora kontraster i Kina.
– Det finns så mycket man lär sig hela tiden, om kulturen, människorna och sig själv, ny kunskap som man kanske inte hade fått i Sverige. Ens nya vänner kommer att vara från alla jordens hörn och kunskaperna som alla har är så olika och breda. Utöver det kommer du att lära känna dig själv och ställas inför nya utmaningar. Det kommer att stärka dig och du kommer att kunna utnyttja det på jobbet, i vardagen – ja, överallt.