Den nya svenska forskningssatelliten MATS kommer att skjutas upp i rymden av RocketLab från rymdhamnen i Mahia, Nya Zeeland, i november 2022. Efter flera år av utveckling och fördröjning, senast pga avbruten rysk uppskjutning, kommer nu MATS-satelliten till slut att skjutas upp i omloppsbana och börja samla data.
Askölaboratoriet är en av elva svenska marinbiologiska forskningsstationer som i år går med i det europeiska nätverket European Marine Biological Resource Centre (EMBRC). Genom samarbetet är forskningsstationerna tillgängliga för gästforskare inom nätverket, både nationellt och internationellt.
Vad är det som händer med klimatet och vilken roll har klimatforskningen för samhället? Under tre dagar samlas Sveriges största aktörer inom klimatforskning i Norrköping för att dela och diskutera forskning om klimatförändringen, en av vår tids stora samhällsutmaningar. Dag tre är öppen för allmänhet och journalister.
Istungor är flytande förlängningar av glaciärer. Om Grönlands näst största flytande istunga bryts upp kan den sannolikt inte återhämta sig om inte jordens framtida klimat blir avsevärt kallare. Detta är resultaten av en ny studie, publicerad i Nature Communications.
Ett varmare klimat driver på negativa processer i Östersjön. Men genom att minska övergödningen, återskapa havsbottnar och minska fisket kan klimatkänsligheten minska och stora mängder kol lagras in.