Man som nyser i armvecket
Foto: Brenda Carson/Mostphotos
 

Vid många ohälsotillstånd förekommer beteendeförändringar som med ett gemensamt ord kallas sjukdomsrespons. Där ingår bland annat trötthet, sjukdomskänsla, ökad smärtkänslighet, minskad aptit, nedstämdhet och undandragenhet, och är ett slags stressreaktion som utlöses när en fara upptäcks i kroppen. Symptomen orsakas av inflammatoriska ”sjukdomssignaler” från kroppen till hjärnan. Vad händer när immunsystemet börjar signalera mer än vad som behövs och fortsätter trots att faran egentligen är över? Och vad händer när ett sjukdomshot upptäcks utanför den egna kroppen, kanske hos en kollega som ser sjuk ut?

Beteenden för att undvika smitta

Mats Lekander. Foto: Niklas Björling.
Mats Lekander. Foto: Niklas Björling.

Det nya avsnittet av Stressforskningspodden handlar om beteenden som utvecklats för att hjälpa oss att undvika smitta i tider av sjukdom och beteenden som hjälper oss att bli friska när vi väl blivit sjuka. Medverkande forskare är professor Mats Lekander som bland annat forskar om känslor och beteenden i vårt totalförsvar mot bakterier och virus.
Liksom tidigare avsnitt tar detta avstamp i en kulturyttring kopplat till temat. I detta fall artisten Annika Norlins låt ”Influensa”.  

Lyssna till detta avsnitt.

Avsnittet spelades in den 6 mars 2020, när Covid-19 utvecklats till ett globalt hot om sjukdom men ännu inte klassats som en pandemi av WHO.

Digital föreläsning med Mats Lekander 27 april

Missa heller inte Mats Lekanders liveföreläsning på webben den 27 april kl 11 om sjukdomssignaler och hur omgivningen reagerar på dem. Han är först ut i en serie liveföreläsningar i coronatider på Kulturhuset Stockholm i samarbete med Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Läs mer

Stressforskningspodden

Podden drivs av Sandra Tamm, läkare och forskare, Mats Lekander, professor och psykolog och programledaren Christian Portin, som alla är verksamma vid Stressforskningsinstitutet. Varje poddavsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat. Teman som diskuterats i tidigare avsnitt är bland annat definitionen av stress, stress som en drivkraft, sömn och skiftarbete, konflikter mellan arbete och privatliv och stressrelaterade sjukdomar (som utmattningssyndrom).
Läs mer om Stressforskningspodden och lyssna på de andra avsnitten.
 

Ta del av fler nyheter från Stockholms universitet
Vill du läsa mer om aktuell forskning vid Stockholms universitet hittar du våra forskningsnyheter här. Du kan även prenumerera på universitetets nyhetsbrev. Läs tidigare nummer och prenumerera här.