Aike Abe fick träffa studenter och lärare i japanska vid Stockholms universitet.
Akie Abe fick träffa studenter och lärare i japanska vid Stockholms universitet. Foto: Hitomi Saito.
 

Den 8–9 juli besökte Japans premiärminister Shinzo Abe Sverige på inbjudan av statsminister Stefan Löfven. De träffades för att bland annat diskutera ekonomiskt samarbete, innovation, FN:s säkerhetsråd och att Sverige och Japan nästa år firar 150 år av diplomatiska förbindelser.

Akie Abe, premiärministerns hustru, besökte under söndagen Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Universitetslektor Gunnar Jinmei Linder inledde besöket med att ge en kort presentation av Stockholms universitet och ämnet japanska vid institutionen. Akie Abe samtalade också med 14 studenter, adjunkterna Mitsuyo Kuwano Lidén och Akiko Shirabe om deras intresse för Japan och det japanska språket. Några studenter fick också möjlighet att berätta om sina kandidatuppsatser, huvudsakligen på japanska.

Junko Yamazaki, hustru till Japans ambassadör i Sverige, som också var närvarande vid besöket och Akie Abe uttryckte båda sin glädje över att så många studenter läser japanska vid Stockholms universitet.

Till gagn för studenterna överlämnade Abe också en bokgåva till institutionen, bestående av ett drygt 30-tal böcker på japanska i ett antal olika ämnen.