Aktuell information

På denna sida finner du aktuella nyheter för ämnet Japanska vid Stockholms universitet. För information om kursstart och antagning, se fliken "Antagning" i vänstermenyn. För information om våra kurser på grund- och avancerad nivå, se fliken "Våra utbildningar" i vänstermenyn.

Information regarding the coronavirus

All students and staff at Stockholm University are advised to follow the Swedish Ministry for Foreign Affairs’ (UD) recommendation to refrain from travels to the parts of China affected by the new coronavirus. Stockholm University is monitoring the situation and follows the information and recommendations of the Swedish Public Health Agency and the Ministry of Foreign Affairs regarding this matter.

Japanese Speech Contest for Students in Sweden

Full-time student enrolled in a Swedish high school or university can participate in the Japansese Speach Contest held at the Department of Asian, Middle Eastern and Turkish Studies on 8 February 2020. The application deadline is 24 January. The Grand Prize is a Stockholm–Tokyo Flight Ticket.

MIRAI: Connecting Swedish and Japanese universities through research

Connecting Swedish and Japanese universities through research, education and innovation is a three-year project with the main aim to foster academic collaboration between Sweden and Japan. At the MIRAI seminar in November the young academies from Japan and Sweden participated.

Rivers 2

Rivers as Method: Environmental Approaches to History and Society in Japan

Joint Seminar organized in collaboration between Stockholm University, Sophia University, The Consortium for Global Japanese Studies, The European Institute for Japanese Studies, The Swedish Defence University and The Swedish Institute of International Affairs.

MA Asian Studies Programme Master’s Thesis Defenses

Welcome to MA Asian Studies Programme Master’s Thesis Defenses on 23 August.

Kandidatuppsatser i japanska, vårterminen 2019

Välkomna till vårterminens opponeringar av kandidatuppsatser i japanska. Alla intresserade är välkomna. Examinator: Gunnar Jinmei Linder.

Ewa Machotka

Ewa Machotka ny ledamot i Sveriges unga akademi

Ewa Machotka, docent och lektor i Japans språk och kultur vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier, i välkomnades in i Sveriges unga akademi den 25 maj.

TV4

Gunnar Jinmei Linder om Japans historiska kejsarskifte

Den 30 April 2019 klev Japans tidigare kejsare Akihito av tronen. Dagen efter tog hans son Naruhito över och blev ny kejsare. Detta innebär att Japan inleder en ny tideräkning, och går in i den nya perioden kommer Reiwa. Gunnar Jinmei Linder berättar för TV4 Nyhetsmorgon mer om vad det innebär för Japan.

Testperiod på KinoDen japanska e-böcker

Stockholms universitetsblioteket har en testperiod på plattformen KinoDen med japanska e-böcker fram till den 31 mars.

Academic Symposium Archiving Anime: Materiality, Media and Japan

Coorganized by the MEXT-funded Archive Centre for Anime Studies and Asian Link Research Center, Niigata University, Japan, and the Japanese section at the Department of Asian, Middle Eastern and Turkish Studies, Stockholm University.

Japanese Speech Contest for Students in Sweden

Den femte omgången av "Japanese Speech Contest for Students in Sweden" äger rum på Stockholms universitet lördagen den 9 februari 2019. Sista anmälningsdag är 25 januari 2019.

Testperioder på flera asiatiska e-resurser i Asiaportal

Nu har vi tillgång till testperioder på flera intressanta asiatiska e-resurser i Asiaportal via Stockholms universitetsbibliotek.

JPEG 150

STINT workshop (in Japanese)

STINT-Funded Short-term Project on Japanese Studies in Sweden, Swedish Studies in Japan: Collaborative research on limits and possibilities of Area Studies in the 21st Century, Stockholm Seminar

STUDENTEXPEDITION

Observera att studentexpeditionen är stängd tillsvidare för besök på grund av Covid-19. Välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.

Telefontider:

Måndag 10.00 - 12.00
Onsdag 13.00 - 15.00
Torsdag 10.00 - 12.00

Vid möten är studentexpeditionen tillfälligt stängd.

Studievägledare:
Margarita Shiraishi