Jilin seal
 
 

Om utbytet

Den tredje terminen åker du som student i kinesiska vid Stockholms universitet till Jilins universitet i staden Changchun för en termins studier på plats i Kina. Under de två första terminerna i Stockholm har du steg för steg byggt upp din förmåga att lyssna, tala, läsa och skriva modern kinesiska. Den tredje terminen när du är på plats brukar det lossna och många pusselbitar vad gäller kinesiskan faller på plats. Tiden i Kina ger dig också goda möjligheter att skaffa kinesiska vänner och knyta kontakter. Vistelsen i Changchun ökar också förståelsen av det kinesiska samhället och insikten om den mycket snabba förändring som sker i Kina.

 

Elevhemmet för utbytesstudenter vid Jilin Daxue
Elevhemmet för utbytesstudenter vid Jilin Daxue
 

吉林大学 Jilin Daxue

Universitetet har en historia som sträcker tillbaka till 40-talet, och efter ett antal omlokaliseringar och sammanslagningar rankas universitet idag som ett av Kinas tio mest prestigefyllda. Det spelar en nyckelroll i kinesiska utbildningsdepartementets projekt att skapa internationellt konkurenskraftiga universitet. 

Universitetet har anknytningar till mer än 130 olika universitet och forskningsinstitut i 40 olika länder, och bland de 60 000 elever som är inskrivna vid universitetet finns det ungefär 1200 internationella utbytesstudenter, däribland studenter från Stockholms universitet.

 

"Undervisningen var väldigt bra, vi svenskar blev väldigt omtyckta och väldigt väl omhändertagna." - David Lindblom, student vid JLU vårterminen 2012

 

 

Kulturens torg, Changchun
Kulturens torg, Changchun
 

长春 Changchun

Provinsen Jilins huvudstad Changchun växte från by till stad då den kom att bli en del av den sydmanchuriska järnvägen och var från 30-talet fram till krigsslutet huvudstad för den japanska lydstaten Manchuriet. 1956 kom staden att bli huvudstad för provinsen Jilin, och har sedan dess växt till att ha en befolkning på mer än 7 miljoner (2010).

Staden är ett av Kinas viktigaste industricentrum och har kommit att bli känd som "bilstaden" då stor delar av Kinas produktion och utveckling av transportfordon är förlagd här. 

Förutom bilproduktion är Changchun även en renommerad filmstad: det var här som filmproduktion först påbörjades efter grundandet av folkrepubliken, ett av Kinas störtsa filmbolag finns här och man har även en egen internationell filmfestival.