Möt våra forskare
Här berättar några av våra forskare om aktuell forskning inom barn- och ungdomsforskning.
Ylva Novosel - Om flerspråkiga barns möjligheter att använda alla sina språkliga resurser i förskolan

Ylva Novosel disputerade den 12 juni 2024 med avhandlingen "Transspråkandets villkor i en supermångfaldig förskola - En konstruktivistisk grundad teori".
Avhandlingen handlar om flerspråkiga barns möjligheter att använda sina språkliga resurser i förskolan och mer specifikt hur barn transspråkar (dvs. använder sina språkliga resurser för kommunikation och meningsskapande). Ylva undersöker också vad som möjliggör eller begränsar användandet av olika verbala och icke-verbala språk.
Läs hela intervjun med Ylva Novosel
Anette Kristensson - Om barn och djur i den karnofallogocentriska ordningen

Anette Kristensson disputerade den 17 november 2023 med avhandlingen "Barn och djur i den karnofallogocentriska ordningen" som är en barndomsfilosofisk studie i Jacques Derridas tänkande. (reds. anm. Jacques Derrida fransk filosof 1930-2004, med algeriska och judiska rötter).
Anettes avhandlingen analyserar barnets och djurets liknande positioner i förhållande till det vi, både i den filosofiska traditionen och i det allmänna medvetandet, tänker som människan. Den vuxna människan definieras som en förnuftig, språklig, social och kulturellt välanpassad varelse och barnet, liksom djuret, betraktas som om det befann sig närmare naturen än kulturen.
Läs hela intervjun med Anette Kristensson
Maria Olsson - Om barns filmskapande i förskolan

Maria Olsson disputerade den 5 oktober 2023 med avhandlingen "Galna kameror och barns virtuella bildseende, bildtänktande och filmgörande i förskolan" som handlar om vad som händer när barn skapar digitala filmer i förskolan.
Maria undersöker villkor och uppkomster av barns erfarenhet av verkligheter i sin omvärld samt vad barn ser när de filmar och tittar på sina filmer.
Läs hela intervjun med Maria Olsson.
Hanna Bornäs - Om killars våld mot en kvinnlig partner
Hanna Bornäs disputerade 2022 om killars våld mot en kvinnlig partner.
Hennes avhandling handlar om killar som har varit våldsamma mot en kvinnlig partner (eller flera) i ungdomen, och om deras erfarenheter av våldsamma relationer. Förutom kärleksrelationer berörs även killarnas relationer till vänner och föräldrar. Studien baseras på intervjuer med killar med utgångspunkt i hur de förstår våldet och vilka känslor som är associerade med att utöva våld.
Läs hela intervjun med Hanna Bornäs
Denis Tajic - Om nyanlända elevers inkludering i skolan

Denis Tajic disputerade 2022 och hans avhandling handlade om nyanlända elevers pedagogiska och sociala inkludering i skolan.
Denis forskade kring hur de så kallade formella och informella strukturerna påverkar nyanlända elevers inkludering i skolan.
- Förenklat innebär detta att jag har undersökt hur skolan tillämpar statens regelverk och vilka konsekvenser det har för de nyanlända eleverna.
Läs hela intervjun med Denis Tajic
Susanna Areschoug - Om ungdomskultur på landsbygden
Susanna Areschoug disputerade 2022 med avhandling om undomar på landsbygden; I den moraliska periferin:

Ungdomskultur, värden och politisk subjektivitet i rurala rumsligheter.
I sin avhandling beskriver hon de olika subkulturer som finns bland ungdomarna på landsbygden och hur de både lever upp till de fördomar många har om dem, men även också leker med rollerna. Susanna Areschoug menar att frågan om landsbygdsungdomars a-moralitet är mycket mer komplex än vad den först verkar vara.
Läs hela intervjun med Susanna Areshoug
Wiji Bohme Shomary - Nyanlända familjers uppfattning av den svenska förskolan

Wiji Bohme Shomary disputerade 2022 med doktorsavhandlingen "The Road From Damascus: New Arrival Immigrant Families and The Swedish Preschool". Hon har undersökt vilken uppfattning nyanlända invandrarfamiljer har av svensk förskola, och uppfattningen om dessa familjer som den kommit till uttryck i den svenska statliga förskolepolitiska diskursen under den senaste femtioårsperioden.
Läs hela intervjun med Wiji Bohme Shomary
Signe Tonér - om samband mellan språkliga förmågor hos förskolebarn och deras executiva förmågor

I sin senaste forskning visar Signe Tonér ett tydligt samband mellan språkliga förmågor hos barn på förskolan och deras exekutiva funktioner, vilka är viktiga för barn och unga då det gör det lättare för dem att ta initiativ, hitta på lekar och att skaffa vänner.
Läs hela intervjun med Signe Tonér
Senast uppdaterad: 5 juli 2024
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen