Ansök om att skriva uppsats utomlands

Här kan du läsa om hur du går tillväga för att ansöka om att skriva och göra datainsamling till din uppsats utomlands. Vi rekommenderar att du börja förbereda din ansökan i god tid.

 

Beroende på vilken utbildning du läser och när i utbildningen du har din uppsatskurs rekommenderas du att börja förbereda ansökan en viss termin:

  • Förskollärarstudenter under termin 4.
  • Grundlärar-fritidshem-studenter under termin 3.
  • Masterstudenter i barn- och ungdomsvetenskap i slutet av termin 1 eller i början av termin 2.
  • Studenter som planerar att läsa Barnkultur III under senare delen av Barnkultur I eller i början av Barnkultur II.
  • Magisterstudenter i barnkultur i början av terminen 1.
  • Masterstudenter i förskoledidaktik i slutet av termin 1 eller i början av termin 2.
 

Du börjar med att boka möte med institutionens internationella koordinator (se under kontakt nedan). På mötet får du mer detaljerad information om ansökan, en mall för uppsats-PM och en checklista för vad du ska tänka på samt information om stipendier och försäkringar.

Att förbereda innan mötet med koordinator

Börja med att läsa informationen på den här webbsidan samt fundera på vilket land och vilket uppsatsämne du är intresserad av.

Frågor att fundera på:

  • Vad har varit spännande under utbildningen?
  • Hur vill du profilera dig?
  • Har du kontakter i ett visst land?
  • Hur ser dina språkkunskaper ut?
  • Hur ser säkerhetsläget i landet ut?
  • Hur ser dina personliga förutsättningar ut? Har du tid och motivation att lägga ned mycket tid och arbete på att förbreda ansökan? Har du möjlighet att vara utomlands en längre eller kortare period?

Bra att veta är också att studenter på grundnivå ska skriva uppsatsen på svenska. Studenter på avancerad nivå kan välja att skriva sin uppsats på svenska eller engelska.

 

Inlämning av uppsats-PM

Av internationella koordinatorn får du en mall för ett så kallat uppsats-PM som du ska skriva och lämna in till internationell koordinator.

I uppsats-PM:et ska du motivera varför du vill göra din datainsamling utomlands, beskriva din plan för uppsatsens innehåll och för hur du planerar att lösa praktiska frågor kring datainsamlingen dom till exempel boende, säkerhet och ekonomi. När du lämnar in uppsats-PM:et ska du också ha en mottagande organisation som tackat ja till att du får göra din datainsamling där (förutsatt att ditt PM blir godkänt).

Bedömning av ditt uppsats-PM

Studierektor bedömer om ditt uppsats-PM är genomförbart, etiskt hållbart, relevant för ditt utbildningsprogram och håller en god vetenskaplig kvalitet. Du kan få viss feedback med förbättringsförslag, men om ditt PM inte uppfyller kraven ovan efter feedback (eller om bristerna är för stora för att kunna åtgärdas) så kan du får avslag på din ansökan. Det är därför viktigt att du lämnar in ett väl förbrett underlag.

Internationell koordinator bedömer (i samråd med kursansvarig) den del av ansökan som handlar om dina praktiska förberedelser för datainsamlingen, till exempel din plan för boende, säkerhet, ekonomi m.m.

Mer utförlig information om detta hittar du i checklistan och i PM-mallen.

 

För uppsats utanför Norden och EU

Om din ansökan gäller datainsamling utanför Norden och EU eller om du vill söka ett Erasmusstipendium (som har lång handläggningstid), så ska du lämna in ansökan fyra perioder innan din uppsatskurs.

Datum för respektive utbildning:

  • Förskollärarprogrammet: i mitten av termin 6 (ca 1/11 respektive 1/4).
  • Grundlärarprogrammet-fritidshem: vid terminstarten termin 5 (ca 1/9 respektive 15/1).
  • Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap: vid terminstarten för termin tre.
  • Masterprogram i förskoledidaktik (uppsats två termin fyra 30 hp) vid terminsstart termin tre ca 1/9.
  • Masterprogram i förskoledidaktik (uppsats två termin fyra 15 hp) i mitten av termin tre ca 1/11.
  • Magisterprogram i barnkultur: i början av period D ca 1/12 respektive 1/5.
  • Barnkultur III: i mitten på kursen barnkultur II (1/11 respektive 1/4).

För uppsats inom Norden och EU

Om din ansökan gäller datainsamling inom Norden eller EU och du inte planerar att söka ett Erasmusstipendium så är det möjligt att lämna in ansökan två perioder innan din uppsatskurs börjar.

Datum för respektive utbildning:

  • Förskollärprogrammet: vid terminsstarten termin 7 (ca 1/9 respektive 15/1).
  • Grundlärprogrammet-fritidshem: i mitten av termin 5 (ca 1/11 respektive1/4).
  • Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap: i mitten av termin 3 (ca 1/11).
  • Masterprogram i förskoledidaktik (uppsats två termin fyra 30 hp) i mitten av termin tre ca 1/11.
  • Masterprogram i förskoledidaktik (uppsats två termin fyra 15 hp) vid terminsstrart termin fyra ca 1/15.
  • Magisterprogram i barnkultur vid CBK: vid terminsstart termin två (ca 1/15 respektive 1/9).
  • Barnkultur III vid CBK: vid terminstart (ca 1/15 respektive 1/9).

Ansökningar som lämnas in för sent bedöms enbart i mån av tid.

 

Du väljer själv vilket land du vill åka till och du kan resa till alla länder som Utrikesdepartementet inte avråder ifrån. Institutionen kan också göra en mer försiktig bedömning än UD om det gäller ett land eller en region där läget är eller riskerar att bli oroligt. Du rekommenderas därför att välja bort länder och regioner där säkerhetsläget är oklart.

Vid val av land bör du också ta hänsyn till dina språkkunskaper, kontakter, hur lång tid du har möjlighet att vara borta och vilket ämne du är intresserad av.

Tidigare studenter på institutionen har skivit uppsats i USA, Australien, Kanada, Filipinerna, England, Finland, Sydafrika, Irland, Gambia, Ecuador, Brasilien, Kina, Sri Lanka, Mocambique och Singapore.

 

Hur länge du kan vara borta bestäms till största del av när din uppsatskurs börjar och slutar. Du kan inte åka före att uppsatskursen har startat och du måste komma hem i tid för att vara med på uppsatsventileringarna.

Om du är borta under seminarier och föreläsningar som sker under uppsatskursen behöver du komma överens med kursansvarig lärare om hur du kan ta igen dessa samt ta eget ansvar att hålla dig uppdaterad till exempel via Athena.

Hur lång tid som är lämpligt att vara borta beror till exempel på vilken tid som krävs för att göra den typ av datainsamling du planerar, vilka stipendier du sökt och praktiska förutsättningar.

Viktigt att tänka på är att det kan ta längre tid än man tror att få tillgång till fältet till exempel om du ska hantera information och samtycken från barns vårdnadshavare. Ju kortare tid du planerar att vara på plats desto mer behöver du ha förberett hemifrån som till exempel bokat intervjuer m.m.

 

Det finns flera olika stipendier att söka för studier utomlands. Vissa av stipendierna är kopplade till en viss region som Norden eller EU. Några är mer kopplade till att du ska vara borta ett visst antal veckor. Det finns även mer generella stipendier för studier utomlands. Du kan få mer tips från institutionens internationella koordinator om vilka stipendier som passar för dig att söka.

Att ansöka om stipendium är valfritt och är inget krav för att få åka. För att få åka krävs bara att ditt uppsats-PM/ansökan blir godkänd.

Läs mer om stipendier för studier utomlands

 

Kontakt

Internationell koordinator
På denna sida