Internationalisering inom grundlärarprogrammet-fritidshem

Under din studietid finns olika möjligheter till internationalisering både på hemmaplan och utomlands. Du kan till exempel träffa utbytesstudenter som också läser till lärare eller delta i ett språkcafé. Du kan också göra sommarpraktik eller att samla in material till din uppsats utomlands.

 

Möjligheter under olika terminer

Nedan kan du läsa om vilka möjligheter som finns under vilken termin av programmet. Viktigt att tänka på är att du ofta behöver planera utlandsförlagda aktiviteter i mycket god tid och att det finns behörighetskrav för ansökan.

Under hela utbildningen kan du vara internationell på hemmaplan genom att bli fadder åt en inresande utbytesstudent inom lärarutbildning, delta på institutionens internationella caféer eller träna språk via språkstudion.

Läs mer om hur du kan vara internationell på hemmaplan

Genom att göra datainsamlimng förexamensarbetet utomlands får du möjlighet till nya perspektiv på det du lärt dig under din studietid. Tidigare studenter har exempelvis samlat in material på after-school-programs i USA, på ett privat fritidshemsföretag på Irland och i en skola i Gambia.

Erfarenheten kan stärka dina meriter både för arbete på hemmaplan och om du vill arbeta utomlands (exempelvis på svenska skolan utomlands). Det kan också bidra till din personliga och professionella utveckling.

För att lyckas med ansökan är det viktigt att du börjar dina förberedelser i mycket god tid och arbetar strukturerat med ansökan under en längre tid.

Läs mer om hur du ansöker om att skriva uppsats utomlands

 

Praktik eller sommarjobb med Erasmus-stipendium

Du kan ansöka om stipendium från Erasmus+ för att göra praktik eller sommarjobba i ett annat EU-land. Du kan välja att antingen göra en längre praktik om 60 dagar eller mer, eller en kortare praktik om 5–30 dagar plus en virtuell del.

Arbetsuppgifterna ska vara relevanta för ditt program. Praktiken är inte poänggivande och ersätter ingen kurs men kommer med som ett tillägg på ditt examensbevis. Du får också möjlighet att gå en gratis nätbaserad språkkurs under praktiken.

Du ska börja planera ansökan om sommarpraktik i början höstterminen termin 1 för att kunna göra sommarpraktik mellan sommaren mellan termin 2 och 3.

Läs mer om sommarpraktik och hur du ansöker

Sommarkurser

Om du vill få utlandserfarenhet, men inte vill vara borta en hel termin, så är en sommarkurs ett bra alternativ. Stockholms universitet är med i CIVIS-alliansen som erbjuder flera kurser för studenter som vill läsa en kort kurs på ett eller flera partneruniversitet i Europa.

Universitetet är också med andra nätverk som arrangerar sommarkurser i Asien. Notera att studieavgifter kan förekomma och att kurserna sannolikt inte ersätter kurser inom ditt program.

Läs mer om hur du kan göra kortare utlandsstudier

Sommarjobba i ett annat nordiskt land

Via föreningen Nordens program Nordjobb kan du som är mellan 18 och 28 år få hjälp att hitta både boende och sommarjobb i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna, Grönland eller Åland. Nordjobb erbjuder också ett fritidsprogram.

Läs mer om ansökan och behörighet för Nordjobb

 

Kontakt

Har du frågor kring dina möjligheter att studera utomlands? Kontakta vår internationella koordinator.

Internationell koordinator
På denna sida