Praktisera utomlands

Beroende på vilken utbildning du studerar kan du göra praktik inom program eller genom så kallad icke poänggivande praktik (recent graduate) på sommaren eller efter din examen. Här kan du läsa vilka möjligheter som finns.

Multietnisk arbetsgrupp samtalar och tittar på en laptop i modern kontorsmiljö. Foto: Dotshock/Mostp
Foto: Dotshock/Mostphotos.

Bra att veta innan du söker praktikplats

  • Du hittar själv din praktikplats.
  • Kontakta Internationell koordinator för mer information innan du börjar förbereda din praktik. Tillsammans går ni igenom förutsättningar, ansökningshandlingar, deadlines och stipendier.
  • Olika villkor gäller beroende på vilken typ av praktik det gäller. Läs mer om detta längre ned på sidan.
  • Du måste få din praktikplats godkänd av institutionen för att kunna åka. Platsen ska vara relevant för ditt utbildningsprogram och etiskt godkänd.
  • Det är inte tillåtet att göra praktik i ett land som Utrikesdepartementet avråder ifrån. Institutionen kan göra en mer försiktig bedömning än UD om läget i ett land eller en region är osäkert.

Länder som UD avråder från att resa till

 

För dig som läser Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap eller Magisterprogrammet i barnkultur, finns möjligheten att göra 15 hp praktik utomlands inom programmet.

För att få göra praktik måste din praktikplats, arbetsuppgifter och plan för handledning godkännas av kursansvarig lärare. Du väljer själv vart du vill åka i världen men resmålet får inte vara en plats som Utrikesdepartementet avråder från.

Om du vill ansöka om praktik utomlands ska du kontakta institutionens internationella koordinator. Du får tips och råd kring hur du ska förbereda praktik utomlands och hur du kan hitta en praktikplats. Du får även tips om vilka stipendier du kan söka för praktiken.
Räkna med att börja förbereda ansökan minst en termin innan planerad avresa, gärna 1,5 termin innan, för att ha gott om tid.

 

Du som är student på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen har möjlighet att göra en extra praktik utomlands under sommaren med Erasmus-stipendium.

Att göra en sommarpraktik är en möjlighet för dig att utvecklas inom ditt kommande yrke och plussa på ditt CV med nya meriter, att lära känna ett land på ett annat sätt än som turist och att få förbättrade språkkunskaper.

Praktiken ger inga högskolepoäng men kommer med på ditt examensbevis via Diploma Supplement. Den ersätter ingen kurs i ditt program och berättigar inte till CSN utan är en extra möjlighet du har utöver dina ordinarie studier.

Möjliga länder att praktisera i är:

  • Europeiska unionens medlemsstater
  • Island
  • Liechtenstein
  • Nordmakedonien
  • Norge
  • Serbien
  • Turkiet

Du kan välja att antingen göra en längre praktik om 60 dagar eller mer, eller en kortare praktik om 5–30 dagar + en virtuell del.

Möjlighet till att gå språkkurs

Under praktiken har du även möjlighet att gå en virtuell språkkurs i det språk du använder under praktiken.

Stipendium under Erasmuspraktiken

Under praktiken får du olika mycket i stipendium beroende på praktikens längd och i vilken region den sker. För den kortare praktiken är summan läsåret 22/23 ca 1780 euro för 30 dagars praktik. För den längre praktiken är summan läsåret 22/23 ca 1100-1320 euro för 60 dagars praktik (om det är den lägre eller högre summan som är aktuell beror på region).

Utöver själva stipendiet för praktiken så finns det extra stipendiemedel för grönt resande, för studenter med minderåriga barn och för studenter med en funktionsnedsättning.

Mer om Erasmustipendium för praktik och aktuella stipendienivåer

När är det dags att påbörja ansökan?

Du ska börja planera din sommarpraktik i början av föregående hösttermin. Det är möjligt att planera en sommarpraktik för dig som aktuell hösttermin läser något av följande:

  • Förskollärarprogrammet termin 2–5
  • Grundlärarprogrammet fritidshem termin 2–4
  • Masterprogram i Barn och ungdomsvetenskap och Förskoledidaktik termin 1
  • Kandidat i Barnkultur termin 1

Studenter som läser första terminen på Förskollärarprogrammet eller Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem på en hösttermin har möjlighet att ansöka om sommarpraktik kommande sommar men du rekommenderas att vänta tills du hunnit lite längre i din utbildning.

Så kommer du igång med ansökan

  1. Delta i infomöte i början av höstterminen där du får ta del av studenterfarenheter och får översiktlig information. Du får inbjudan via e-post och via programsidan i Athena.
  2. Avgränsa vad du är intresserad av och ta fram utkast på ansökningsbrev och CV.
  3. Boka möte med Internationell koordinator för att gå igenom ansökningshandlingar, checklista och få feedback på brev och CV.
  4. När du fått ok från Internationell koordinator på att ditt CV och brev är klart – börja kontakta möjliga praktikplatser.

Detta ska ansökan innehålla

  1. Erasmus Learning Agreement for Traineships (I denna blankett kommer du, praktikplatsen och institutionen överens om vad som ska gälla under praktiken).
  2. Utökad ansökan (Denna blankett har tagits fram av BUV för att kunna stämma av dina praktiska förberedelser och att praktiken kan genomföras på ett säkert och etiskt korrekt sätt).

Ansökningshandlingarna får du av Internationell koordinator.

Relevans för ditt program, etik och säkerhet

Praktiken måste vara relevant för det utbildningsprogram som du läser vilket stäms av med programansvarig för ditt program. Det är också viktigt att praktiken kan ske på ett etiskt korrekt sätt med hänsyn till vad som gäller i Sverige och de krav som finns i landet/på praktikplatsen. Tänk också på att praktiken ska ske på ett säkert sätt både i relation till arbetsuppgifter, praktikplats och situationen i landet/regionen.

Det är inte tillåtet att göra praktik i områden dit utrikesdepartementet avråder från resor/icke-nödvändiga resor. Om UD:s reserekommendationer ändras efter avresa måste institutionen och du förhålla dig till dessa ändringar vilket kan medföra att du måste lämna landet innan du slutfört praktiken eller att du inte kan åka om ändringen sker innan avresa. Institutionen kan även göra en mer försiktig bedömning än UD till exempel om läget i en region eller ett land är oförutsägbart. Du bör därför välja att inte planera för praktik i länder/regioner med osäkert säkerhetsläge.
Du får mer information om detta av Internationell koordinator i samband med att ni går igenom ansökningshandlingarna och Checklistan för sommarpraktik.

Deadline för ansökan

Senast den 1 mars ska du skicka ett färdigt Learning Agreement och blanketten ”utökad ansökan” till Internationell koordinator för institutionens bedömning av ansökan. Vid behov kan du få i uppgift att göra kompletteringar i ansökan innan den kan godkännas.

När institutionen har godkänt ansökan och Learning Agreement är signerat av alla parter så ska du senast 6 veckor före praktikstart lämna in stipendieansökan till Studentavdelningen. Stipendiet delas ut enligt först-till-kvarnprincipen till de som uppfyller stipendievillkoren.

 

 

Praktik efter examen

Beroende på vilken typ av anställning du siktar på så kan en praktikplats även efter examen vara väl investerad tid för att bygga på dina meriter och ditt nätverk. Här följer tips om olika praktikmöjligheter och stipendier för dig som har en examen.

Du kan söka Erasmusstipendium för en praktik i ett annat EU-land som genomförs efter examen. Det kallas ”Recent graduate”-praktik.

Du ansöker under din sista termin då ansökan måste lämnas in medan du fortfarande är aktiv student. Ansökan behöver även ha blivit godkänd innan du får din examen utfärdad.

Praktiken kan påbörjas från det att examen är utfärdad och ska genomföras inom 12 månader efter examen.
Kontakta institutionens internationella koordinator i god tid om du funderar på att ansöka.

Ni går igenom ansökningshandlingar, deadlines och checklista för Recent Graduate-praktik med Erasmustipendium. Du får tips och råd kring hur du ska förbereda praktik utomlands och hur du kan hitta en praktikplats.

Räkna med att du ska börja förbereda en ansökan om Recent Graduate-praktik två terminer innan du förväntas ta examen.

 

För betald praktik inom EU:s institutioner ska du minst ha en kandidatexamen, goda kunskaper i franska, engelska eller tyska, samt goda kunskaper i ett andra EU-språk.

Du ska vara öppen och intresserad av EU-frågor, vilja lära mer om kommissionen och dess arbetsmetoder. Du ska delta i det dagliga arbetet med nya fräscha ögon och ha en positiv attityd.

Läs mer om praktik inom EU:s institutioner och ansökan på Universitets- och högskolerådets websida

Programmet är öppet för EU-medborgare som är mellan 18-30 år och som vill arbeta som volontär 2-12 månader. Programmet finansierar boende uppehälle och fickpengar.

Läs mer via www.youth.europa.eu/solidarity_sv

Svenska FN-förbundet erbjuder praktik för medlemmar mellan 20 och 32 år. Praktiken är oavlönad men de står för resa, boende, försäkring, vaccination och visum. Du kommer även att få ett mindre belopp för levnadskostnader under fältperioden.

Internationell praktik via Svenska FN-förbundet

 

Det finns många olika möjligheter att arbeta utomlands som volontär. Viktigt att ta reda på är att arrangören är seriös och att volontärskapet sker på ett etiskt riktigt sätt. En möjlighet är att resa som volontär via en förening till exempel fredsföreningarna:

Peace Works www.peaceworks.se

SCI Sweden www.ial.se/wordpress/

CISV www.cisv.se

 

Kontakt

Har du frågor om praktik utomlands är du välkommen att kontakta vår internationella koordinator.

Internationell koordinator
På denna sida