Våra utbildningar

Hos oss kan du läsa till förskollärare eller grundlärare i fritidshem. Eller läsa fristående kurser inom ämnena barn- och ungdomsvetenskap, barnkultur, fritidshemspedagogik och förskoledidaktik. Du kan också fördjupa dig i något av våra masterprogram eller gå vår forskarutbildning.

Sök bland våra utbildningar

Välkommen att läsa vid en institution som fokuserar på frågor som rör barn och ungdomar i förskola, skola, fritidshem, inom barnkultur och samhället i stort.

Våra forskare är också lärare i våra kurser och program. Därmed är våra utbildningar kopplade till den senaste forskningen inom respektive ämne.


 

Bli förskollärare

Förskollärare och förskolebarn som leker med olika material vid bord. Foto: Babby Baldrocco/Mostphot

Vill du väcka barns nyfikenhet och få dem att växa och utvecklas? Vill du jobba i ett yrke där du verkligen gör skillnad, varje dag? Utbilda dig till förskollärare och få möjlighet att jobba i ett omväxlande och kreativt yrke med god arbetsmarknad.

Beroende av din tidigare utbildning och kunskap erbjuder vi följande förskollärarutbildningar:

Förskollärarprogrammet, 210 hp

För dig som har en utländsk förskollärarexamen och vill komplettera för att bli behörig förskollärare i Sverige:

Förskollärarprogrammet inom Utländska lärares vidareutbildning (ULV), 120 hp

För dig som arbetar som förskollärare men saknar examen. Genom Vidareutbildning av lärare, VAL, kan du komplettera med studier för att nå förskollärarexamen.

Vidareutbildning av förskollärare (VAL), 120 hp


 

Bli lärare i fritidshem och ett estetiskt/praktiskt ämne

Lärare leker boll med elever på skolgård. Foto: Katja Kircher/Mostphotos

För dig som vill arbeta med barn mellan 6-12 år under kreativa och lekfulla former finns grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, 180 hp. Du väljer också ett praktiskt eller estetiskt ämne som du kommer att undervisa i för årskurserna 1-6.

Hos oss kan du välja mellan ämnena bild och form, musik eller idrott och hälsa.

Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem, ingång bild och form, 180 hp

Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem, ingång idrott och hälsa, 180 hp

Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem, ingång musik, 180 hp


 

Bredda dig i ämnet barn- och ungdomsvetenskap

Tonåriga skolkompisar bär varandra på ryggen utomhus. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos.

Är du intresserad av barn och ungdomar, deras plats i samhället, deras upplevelser och syn på världen? I barn- och ungdomsvetenskap får du fördjupad kunskap om vad det innebär att vara barn eller ung, både nu och historiskt. Du får förståelse för hur kulturen och samhället skapas för och av barn och unga.

Kunskaper i barn- och ungdomsvetenskap är användbara för dig som vill arbeta med frågor som rör barn och ungdomar eller som kommer i kontakt med dem inom ditt arbete som till exempel lärare, förskollärare, fritidspedagog, idrottsledare, socialarbetare, polis eller jurist.

Vi erbjuder kurser på grund- och avancerad nivå samt ett masterprogram i ämnet.

Läs här om ämnet barn- och ungdomsvetenskap


 

Lär dig om barnkultur

Pojke spelar datorspel hemma i sitt rum. Foto: Artush/Mostphotos

Är du intresserad av kultur för barn, barns skapande och barns upplevelser av kultur? Då är ämnet barnkultur något för dig! Vilken kultur som produceras och presenteras för barn beror till stor del på vilken barnsyn som är rådande och vilka normer som finns i samhället. Detta kommer vara några av utgångspunkterna för dina studier i barnkultur.

Vi erbjuder kurser på grund- och avancerad nivå samt ett magisterprogram i ämnet.

Läs här om ämnet barnkultur


 

Lär dig om förskola och barn i förskoleåldern

Förskollärare och barn i åldern 1-3 ute på förskolegård. Foto: Niklas Björling/SU

Förskoledidaktik är ämnet för dig som vill arbeta med frågor som rör förskola eller barn i förskoleåldern, inom forskning eller som tjänsteman i kommun eller på en myndighet. Förskoledidaktik är ett tvärvetenskapligt ämne som fokuserar på små barns livsvillkor, språk, lek, utveckling och lärande.

Vi erbjuder kurser på grund- och avancerad nivå samt ett masterprogram i ämnet.

Läs här om ämnet förskoledidaktik


 

Lär mer om barn och ungas liv och fritid

Lekstund på rast i skolan. Foto: Katja Kircher/Mostphotos.

Fritidshemspedagogik är ämnet för dig som är intresserad av barn och ungas fritid. Här studeras forskning om barns vardagsliv, såväl utifrån ett barnperspektiv som från barns perspektiv.

Sådant som ingår är till exempel hur barns lek och lärande, sociala utveckling och bildning formas i relation till fritiden.

Vi erbjuder kurser på grund- och avancerad nivå i ämnet samt grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem.

Läs här om ämnet fritidshemspedagogik


 

Utbildning på forskarnivå

Forskarbild_Susanne_Kjällander

Forskarutbildning är för dig som vill få kunskaper och färdigheter för att själv kunna bedriva forskning. Hos oss kan du läsa forskarutbildning inom ämnena barn- och ungdomsvetenskap och förskoledidaktik. Vill du bidra till kunskapsutvecklingen inom det barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsområdet? Då kan en utbildning på forskarnivå vara något för dig.

Läs mer om vår utbildning på forskarnivå


 

Uppdragsutbildning

Lärare med laptop under föreläsning på vuxenutbildning. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos.

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen har möjlighet att erbjuda uppdragsutbildningskurser relaterade till institutionens utbildnings- och forskningsområden. Institutionen genomför även seminarier, föreläsningar, utvärderingar och forskning på uppdrag från arbetsgivare. Kurser kan skräddarsys efter beställarens behov. Universitetets uppdragsutbildning bygger på ett avtal mellan en arbetsgivare och universitetet. En uppdragsutbildning kan ge högskolepoäng.

Läs mer om institutionens uppdragsutbildningar

Sök bland våra utbildningar