Snabblänkar

RefWorks

RefWorks är ett webb-baserat program som Stockholms universitet har licens på. Du som är student eller anställd har gratis tillgång till RefWorks via Stockholms universitet. Programmet låter dig samla och organisera referenser i din egen databas och du kan infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista direkt i ditt textdokument. Du kan skapa ett konto via denna länk. OBS! Biblioteket rekommenderar inte att du skapar ett nytt konto i RefWorks eftersom vi diskuterar att eventuellt avsluta prenumerationen på RefWorks 2019.

Guide till RefWorks

Tillbaka till toppen

EndNote

EndNote är ett program som kräver att du köper egen licens och installerar på din dator. Med EndNote kan du spara och hantera dina referenser både på din egen dator och online. EndNote desktop supportas inte av biblioteket.

EndNote Basic är en fritt tillgänglig version av EndNote. Med EndNote Basic kan du spara referenser online, infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista direkt i ditt Worddokument.

Guide till EndNote

Tillbaka till toppen

Mendeley

Mendeley är ett gratisprogram som du kan använda både online och på din dator. Mendeley låter dig spara referenser och PDF:er både online och på din dator och du kan infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista direkt i ditt textdokument. Mendeley är också ett socialt nätverk för forskare.

Guide till Mendeley från Uppsala universitetsbibliotek

Tillbaka till toppen

Zotero

Zotero är ett fritt tillgängligt referenshanteringsprogram som kan användas med webbläsaren Firefox, Google Chrome eller Safari eller laddas ner på din dator. Zotero låter dig spara referenser och PDF:er både online och på din dator och du kan infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista i ditt textdokument.

Guide till Zotero från Karlstads universitetsbibliotek

Tillbaka till toppen

Jämförelse mellan olika program

En jämförelse mellan olika referenshanteringsprogram kan vara till hjälp när du ska välja program.

Tillbaka till toppen

Boka individuell handledning

Du som är forskare eller doktorand vid Stockholms universitet är också välkommen att boka tid med en bibliotekarie för individuell handledning. Skriv till bokabibliotekarie@sub.su.se och ange vilket program du vill ha hjälp med.

Tillbaka till toppen

Boka en kurs för forskare och doktorander

Du som är lärare/handledare kan boka en workshop i referenshanteringsprogrammen RefWorks, Mendeley och Zotero för dina doktorander. Skriv till kursbokning@sub.su.se för att beställa kursen.

Tillbaka till toppen