Titta gärna på den här filmen för att få veta vad ett referenshanteringsprogram kan hjälpa dig med:

 

 

Referenshanteringsprogram

Det finns olika referenshanteringsprogram som erbjuder liknande funktioner så som att spara och organisera referenser, dela referenser med andra samt infoga källhänvisningar och litteraturförteckning när du skriver. Nedan hittar du information om några av de vanligaste programmen:

Zotero

Zotero är gratis att ladda ned. Användare med ett aktivt SU-konto kan skapa ett konto med obegränsat lagringsutrymme genom att använda sin SU-adress vid inloggningen. Har du redan ett privat Zotero-konto kan du få tillgång till det extra lagringsutrymmet genom att lägga till din SU-adress i kontoställningarna på zotero.org.

 

EndNote

För att installera EndNote på din dator krävs en licens. Anställda vid SU kan vända sig till institutionens licensansvarige för att köpa licens, vilken då bekostas av institutionen. EndNote supportas inte av biblioteket. Mer information om programvaror för din arbetsplats:https://www.su.se/medarbetare/it/programvarulicenser/programvaror-arbetsdator

Ett annat alternativ är att använda EndNote Basic, en webbaserad gratisversion av EndNote som innehåller de grundläggande funktionerna av EndNote.

Tillbaka till toppen

Mendeley

Mendeley är gratis att ladda ned och ger användaren ett lagringsutrymme på 2 gigabyte för lagring av pdf:er och andra bilagor. Mendeley är också ett socialt nätverk för forskare

Tillbaka till toppen

 

Boka introduktion för forskare och doktorander

Du som är forskare eller doktorand vid Stockholms universitet kan boka en introduktion i Zotero och Mendeley. Skriv till bokabibliotekarie@su.se och ange vilket program du är intresserad av.

Är ni flera personer går det också bra att boka en workshop. Skriv då till kursbokningsub@su.se

Tillbaka till toppen