Innan du kan exportera dina referenser från RefWorks till Zotero behöver du installera Zotero på din dator och skapa ett personligt konto.

  • Ladda ned programmet och tillägget till webbläsaren (s.k. ”connector”). Zotero fungerar bäst med Chrome och Firefox, men det går också att använda Safari.
  • Skapa ett konto. Studenter/anställda vid SU: Använd din SU-adress när du registrerar ditt konto för att få obegränsat lagringsutrymme.
  • Läs mer om hur du kommer igång med Zotero.

Exportera metadata från RefWorks till Zotero

Du kan antingen exportera alla dina referenser på samma gång eller, om du vill behålla din nuvarande mappstruktur, exportera en mapp i taget. Eventuella PDF-filer och andra bilagor kommer inte att följa med i exporten.

Exportera alla referenser

1) Logga in på RefWorks.

2) Under References, klicka på Export.

3) Välj de referenser du vill exportera. Observera att om du exporterar allt innehåll på samma gång kommer alla dina referenser att hamna i samma mapp i Zotero. Om du vill behålla din mappstruktur från RefWorks behöver du därför exportera innehållet i varje mapp separat. För att återskapa mappstrukturen importerar du sedan varje exporterad mapp till Zotero. För att exportera en mapp i taget, välj den mapp du vill exportera och klicka sedan på Export.

4) Under Select an Export Format väljer du Bibliographic Software (EndNote, Reference Manager, ProCite).

 

5) Klicka sedan på Export References.

6) RefWorks kommer att skapa en text-fil med dina exporterade referenser och öppna denna i ett nytt fönster. Spara filen, som ska ha ändelsen .txt, på din dator. I vissa webbläsare kan man högerklicka och välja ”Spara som…”. Annars kan man klicka på Ctrl+S (på PC) eller Cmd+S (på Mac) och spara filen. Det går också att klistra in texten i t.ex. Anteckningar och spara filen på det sättet.

OBS: Om pop-up-fönster är blockerade i din webbläsare kan du behöva tillåta pop-up-fönster för www.refworks.com för att filen ska kunna laddas ned. Du kan också välja att få filen skickad till dig via e-post, genom att klicka på länken i den lilla rutan längst ned till höger på skärmen.

7) Spara filen med ändelsen .txt på din dator, och kom ihåg var du sparar den så att du enkelt kan hitta den.

8) Öppna Zotero.

9) Klicka på Arkiv (eller File) och sedan på Importera…

10) Under rubriken Varifrån vill du importera, markera En fil (BibTeX, RIS, Zotero RDF, etc.) och klicka på Next. Leta upp filen du vill exportera från RefWorks och öppna den.

11) Referenserna som importeras läggs nu i en ny mapp med samma namn som filen –

i det här fallet “export”. Du kan byta namn på mappen genom att högerklicka på den.

 

Om du hade någon text i RefWorks Notes-fält kommer den nu att bifogas som en anteckning till referensen i Zotero.

Exportera mappar

1) För att exportera en mapp i taget, välj rätt mapp och klicka sedan på Export i menyn.

2) Följ samma procedur som ovan för att exportera alla dina referenser