Vem får låna talböcker?

För att få talböcker krävs det att du har någon form av funktionsnedsättning som gör det svårt för dig att läsa tryckt text. Här kan du läsa mer om vem som har rätt att låna talböcker.

Registrera ett talbokskonto i Legimus

Vi har drop-in på Frescatibiblioteket för registrering av talbokskonton.

Det är också möjligt att boka in en tid för att registrera ett Legimuskonto över telefon. Kontakta oss via e-post lasstod.sub@su.se för att boka en tid.

Öppettider drop-in

Måndag kl. 10-15 

Tisdag kl. 10-15

Legimus

Med ett talbokskonto får du tillgång till talböcker i Legimus. Du kan läsa böckerna i webbspelaren på Legimus webbplats eller genom appen Legimus. Här kan du se instruktionsfilmer som beskriver hur du använder webbspelaren och appen.

På Legimus webbplats kan du läsa om fler sätt att läsa talböcker på.

Beställa talböcker

För att beställa obligatorisk kurslitteratur som inte finns inläst i Legimus loggar du in på Mitt bibliotekskonto och fyller i formuläret för talboksbeställningar.

Var ute i god tid då en inläsning kan ta upp till två månader.

Använda talsyntes

Texter som artiklar och kompendier produceras inte som talböcker i Legimus. Om du vill få dessa texter upplästa kan du använda dig av en talsyntes.

Alla studenter vid Stockholms universitet kan ladda ner talsyntesen ClaroRead Plus genom universitetets webbplats. På Stockholms universitet finns ClaroRead Plus installerad på alla datorer. Ladda ner ClaroRead Plus.

Om du har dokument som är inskannade kan det hända att ClaroRead Plus inte kan läsa dessa direkt. För att de ska bli läsbara kan du använda dig av funktionen "Skanna" i ClaroRead Plus. Här är en instruktion hur du använder funktionen "Skanna".

Fler instruktioner:

Användarmanual till ClaroRead Plus (Windows)

Användarmanual till ClaroRead Plus (Mac)

Kontaktuppgifter

Kontakta lasstod.sub@su.se på biblioteket för bokning av tid eller övriga frågor.

Har du synpunkter på bibliotekets tillgänglighetsservice, kontakta Jenny Håkansson Hedberg via jenny.hakansson.hedberg@su.se.

För dig som behöver ytterligare stöd