Vem får lånaStudenter och anställda vid Stockholms universitet. Alla över 18 år med svensk fotolegitimation. Alla över 18 år som är knutna till annat lärosäte i Sverige som kan uppvisa legitimation samt lärosätets legitimation.
BibliotekskortFör att kunna låna och använda bibliotekets tjänster behöver du ha ett bibliotekskort. Det finns tre typer av kort, universitetskortet för registrerade studenter och anställda, bibliotekets lånekort för övriga låntagare och gästkort.
Bibliotekets lånereglerNär du lånar vid Stockholms universitetsbibliotek förbinder du dig att följa lånereglerna.
Låna och lämna självDu kan låna och lämna universitetsbibliotekets böcker på alla våra bibliotek. För att kunna låna böcker i utlåningsautomaten behöver du ha med ditt bibliotekskort.
KurslitteraturKurslitteratur får lånas av studenter och anställda på Stockholms universitet. Lånetiden för kurslitteratur är 7 dagar. Boken lånas om automatiskt i slutet av perioden om ingen annan ställer sig på kö. Du kan också själv låna om dina böcker på Mina sidor.
Läs och ladda ner e-böckerMånga av böckerna på Stockholms universitetsbibliotek är e-böcker. De är tillgängliga för studenter och anställda vid Stockholms universitet och för besökare på plats i biblioteket.
Användningsvillkor för e-resurserBiblioteket sluter avtal med många leverantörer av e-böcker, e-tidskrifter och databaser. Med några få undantag är e-resurserna tillgängliga inom hela Stockholms universitets nät och med distansåtkomst för studenter och anställda. Övriga besökare har tillgång på plats i biblioteket.
LånetiderKurslitteraturen har en lånetid på sju dagar. Övriga böcker har en lånetid på 28 dagar. Tidskrifter, referensböcker och äldre material, lånas inte ut men kan läsas på plats i biblioteket. Om ingen annan låntagare ställt sig på kö, så lånas dina böcker om automatiskt i slutet av låneperioden. Du kan också själv låna om dina böcker på Mina sidor.
Köa på en utlånad bokOm du hittar en bok i katalogen som är utlånad, kan du ställa dig i kö på den. Då är den reserverad för dig när den återlämnas på biblioteket.
Beställa från magasinEn beställning som görs före kl. 8.00 en vardag hämtas upp samma dag. Beställer du efter klockan 8.00 blir boken tillgänglig för dig nästa vardag. När boken läggs på reservationshyllan får du e-post och du har fyra dagar på dig att hämta boken.
DirektleveransAnställda vid Stockholms universitet erbjuds direktleverans av beställda böcker. För att använda servicen krävs ett aktivt universitetskort samt en korrekt institutionsadress. Visst material är inte är tillgängligt för direktleverans.
FörseningsavgifterFörseningsavgifter tas ut på försenade böcker med kö, och försenade böcker som omlånats 25 gånger. Förseningsavgiften är 10 kr per bok och dag. Om du har över 100 kr i förseningsavgift spärras ditt bibliotekskort och du kan inte använda bibliotekets webbtjänster.
Borttappad eller skadad bokOm du tappat bort eller skadat en bok måste du ersätta den. Billigast är att köpa in ett nytt exemplar, av samma eller senare upplaga, och lämna till informationsdisken på biblioteket.
Registrera ett talbokskontoStudenter vid Stockholms universitet med en läsnedsättning eller funktionsvariation kan få tillgång till talböcker. Biblioteket hjälper dig att ansöka om talbokskonto. Vid introduktionen visar vi också hur du söker och använder talböcker.
Beställ inköp och fjärrlånDu som är student eller anställd vid Stockholms universitet kan beställa böcker, artiklar och andra medieresurser som inte redan finns på biblioteket.
Fjärrlån för andra bibliotek och organisationerBoklån är kostnadsfritt. Artiklar skannas eller kopieras och skickas mot en avgift. Beställ via formulär eller via Libris. Läs mer om priser och regler.