Hur gör jag som författare?

Utöver att ange att du är knuten till Stockholms universitet, är det viktigt att du som författare (corresponding author) använder din SU e-postadress när du skickar in manuskript till en av Springers tidskrifter.

Om artikeln accepteras för publicering skickar Springer dig ett meddelande med länk till formuläret MyPublication. För att artikeln ska kopplas till avtalet, väljer du Stockholm University i en rullgardinsmeny och klickar dig igenom resten av formuläret.

När biblioteket har verifierat att du är knuten till Stockholms universitet publiceras artikeln direkt som open access.

Vad ingår i avtalet?

I avtalet ingår flertalet av Springers hybridtidskrifter, dvs. prenumerationsbaserade tidskrifter där enskilda artiklar kan göras öppet tillgängliga genom en publiceringsavgift. Hybridtidskrifter som ges ut under förlagsnamnet Palgrave Macmillan ingår inte.

Om avtalet

Avtalet är ett nationellt så kallat ”Offsetting”-avtal. Det innebär att biblioteket redan har förbetalt publiceringsavgifterna i och med att avtalet innefattar såväl kostnader för bibliotekets prenumerationer som kostnader för open access-publicering. Avtalet har förhandlats av Kungliga biblioteket och utöver Stockholms universitet har drygt 40 andra svenska lärosäten valt att gå med.

Läs mer om avtalet hos Springer

Publicering i rena open access-tidskrifter från Springer

Från den 15 juli 2019 kan du som forskare vid Stockholms universitet publicera dig utan avgift i alla rena OA-tidskrifter från Springer Nature. Via ett nationellt avtal med förlaget är publiceringsavgifterna redan betalda för alla forskare vid universitetet.

Läs mer om kostnadsfria och rabatterade publiceringsavgifter på SU

Om du har frågor om avtalet eller open access-publicering i stort, tveka inte att kontakta oss på openaccess@su.se