Snabblänkar

Academic Writer

För dig som skriver olika typer av vetenskapliga arbeten finns verktyget Academic Writer (American Psychological Association). Stockholms universitet betalar en licens för dig som är intresserad av att använda det.

Publication Manual of the American Psychological Association

Denna stilmall används av många tidskrifter inom samhällsvetenskap, framför allt psykologi. Manualen kan med fördel användas i studentuppsatser och forskningsarbeten samt för att skriva välstrukturerade manus till tidskriftsartiklar.

Academic Writer

Den elektroniska versionen av manualen heter Academic Writer. Den ger bra tips och handledning via instruktioner och videoguider om exempelvis:

  • hur du hittar och redovisar olika typer av källor
  • skrivsätt och skrivuttryck
  • hur du undviker plagiat
  • strategier och forskningsdesign
  • tips om att välja tidskrift

Academic Writer innehåller även 17 referensverk i e-boksformat. De finns sedan tidigare även i tryckt form i biblioteket.

Att använda Academic Writer

Du måste skapa ett eget konto (användarnamn: valfri e-postadress samt eget lösenord). Om du arbetar hemifrån ombeds du att först logga in med ditt SU-konto, därefter skapar du ditt individuella APA-konto.

Du hittar Academic Writer via sökrutan på bibliotekets sida. Har du frågor angående innehåll och tjänster kan du skicka ett mejl till ASC support team.

Overleaf

Om du föredrar att använda LaTeX kan du använda Overleaf som är ett LaTeX/Rich Text redigerings- och publiceringsverktyg. Stockholms universitet betalar för en licens så att du som forskare, medarbetare eller student kan använda detta gratis.

I Overleaf kan du till exempel:

  • Skriva och redigera i Rich Text eller LaTeX direkt i online-verktyget. Det är enkelt att skifta mellan de olika varianterna.
  • Flera personer kan samarbeta direkt i webbgränssnittet genom att dela och redigera materialet med personer som också är godkända användare. Du kan ta bort användare från projektet när du vill.
  • Samtidigt som du skriver och redigerar ditt material till vänster kan du se det färdiga resultatet till höger.
  • Integrerad och enkel publicering gör så att du direkt kan skicka ditt material till en valfri tidskrift eftersom det finns ett integrerat system för submissions till dussintals förlag.

Att använda Overleaf

För nya användare av Overleaf finns det en gratis introduktionskurs (på engelska) och även en hjälpvideo (på engelska).