På Stockholms universitet gör du detta genom att publicera en tillåten version av artikeln i DiVA. Innan du laddar upp din artikel i DiVA är det viktigt att du kontrollerar om förlaget som har publicerat din artikel godkänner parallellpublicering.

Instruktioner för dig som ska parallellpublicera

  • Sök upp tidskriften i databasen SHERPA/RoMEO. Där får du en uppfattning om förlagets syn på parallellpublicering och eventuella villkor. Om informationen saknas i SHERPA/RoMEO, kan du söka upp tidskriftens webbplats och försöka hitta copyright-informationen där. Du kan också skriva till förlaget och begära tillstånd. Var då noga med att uppge var kopian kommer att finnas tillgänglig.
  • Registrera publikationen och ladda upp fulltextfilen. Om publikationen redan är registrerad kan du ladda upp fulltexten i efterhand. Observera att de flesta större förlag endast tillåter parallellpublicering av författarversionen, det vill säga författarens sista godkända manuskript, innan det publicerades hos förlaget.
  • Om du ännu inte har publicerat din artikel hos ett förlag, kan du använda dig av ett tillägg till kontraktet som du skriver med förlaget. På så sätt försäkrar du dig om att behålla din upphovsrätt. Förslag på avtal som du kan använda finns hos SPARC Author Addendum.

Tillbaka till toppen