Alla printomater på universitetet är anslutna till samma nätverk och har en gemensam utskriftskö. Tack vare universitetskortet kan du hämta dina utskrifter i vilken printomat som helst. Dina filer ligger kvar i utskriftskön i 48 timmar, så även om du skriver ut från en dator i biblioteket kan du gå till t.ex. datorsalarna i Lantis eller A-huset och hämta dina utskrifter där. Det kan du spara mycket tid på!

Idag görs 65 procent av alla studentutskrifter på printomaterna i Frescatibiblioteket, så det är inte konstigt att det blir köer här. Är du smart går du till något av de sju andra ställena på campus där det finns printomater. På kartan här nedanför ser du var du hittar dem.

Karta över printomater på campus Frescati

Men det finns printomater på ännu fler ställen, även utanför campus Frescati. På Mina utskrifter hittar du en lista med alla printomater på universitetets olika områden. Om du har andra skäl att åka till t.ex. DSV i Kista de närmaste dagarna kan du alltså lika gärna hämta dina utskrifter i printomaten där.

Föredrar du ändå att hämta dina utskrifter i bibliotekets printomater, undvik då rusningstid. Risken för långa köer är störst mellan 11 och 13 på vardagar, särskilt i början av veckan. 

Fyra tips när du skriver ut från bibliotekets datorer

Tips #1  Ladda ner filer till datorn innan du skriver ut dem
Om du skriver ut direkt från webbläsare (t.ex. när du är inloggad i Athena eller webmail) är det risk att printomaten felaktigt skriver ut i färg, vilket blir dyrare för dig.

Tips #2  Tillval i utskriftsmenyn under Egenskaper
Printomaterna är förinställda på att skriva ut i A4, svartvitt och dubbelsidigt.
Klicka på Egenskaper i utskriftsmenyn så kan du i stället välja A3, färgutskrift eller enkelsidigt.

Tips #3  Häftning i printomaten 
Under Egenskaper i utskriftsmenyn kan du även kryssa i rutan för häftning (Staple). Häftklamrarna kan placeras på olika sätt, välj det i rullgardinsmenyn.

Tips #4  Skriv ut till Printomat2
Kolla rutan Destination när du skriver ut. Det ska stå Printomat2.
Om det står något annat (t ex Skriv till pdf), byt till Printomat2.
Instruktioner finns vid datorerna.

Utskrifter från din egen dator

Vill du skriva ut från din egen dator behöver du installera drivrutin för printomat.

Om du loggar in på Mina utskrifter och väljer Guider/support så finns där en länk Installera för Windows 10. Här finns drivrutiner för Mac och andra Windowsversioner, med instruktioner för inställningar.

Spara pengar och miljö

Ett annat tips är att skanna i stället för att kopiera. Att skanna och skicka filerna till din e-postadress är kostnadsfritt, medan kopiorna kostar från 30 öre för en svartvit A4-sida till 4 kronor för en A3-sida i färg. Här kan du alltså vara rädd både om din egen plånbok och om miljön! Läs här om hur du skannar

På tal om pengar…

För att kunna använda printomaterna behöver du ha pengar på kortet. Om saldot på kortet är noll kan du inte använda printomaten, inte ens för att skanna.

Logga in på Mina utskrifter och välj Köpa utskrifter för att kolla ditt saldo och ladda pengar på kortet.

Om du har problem att ladda kortet kan det bero på din banks säkerhetsinställningar för kortköp.

Ibland visar printomatens display fel kostnader. Om du tror att ditt kort har blivit debiterat för mycket pengar, logga in på Mina utskrifter. Där visas vad som faktiskt har dragits från ditt kort. Är det fel även där, kontakta helpdesk.