Experter vid Bolincentret för klimatforskning
Vid Bolincentret för klimatforskning arbetar omkring 400 klimatforskare, meteorologer, oceanografer, geologer, naturgeografer och miljövetare för att ta fram ny kunskap om världens klimat i dåtid, nutid och framtid. På denna sidan listar vi några av våra experter inom en rad olika områden.
En fullständig lista på experter vid Stockholms universitet går att hitta här.
Aerosoler, moln, Arktis och jordens klimatsystem
Radovan Krejci, forskare vid Institutionen för miljövetenskap. Expert inom atmosfärsvetenskap och klimatforskning med inriktning på aerosoler, moln och deras påverkan på jordens klimatsystem och särskilt inom Arktisregionen. Är även enhetschef för atmosfärsvetenskap på Institutionen för miljövetenskap och verksam inom Bolin Centrum för klimatforskning.
Kontakt: radovan.krejci@aces.su.se, 070-634 15 11
Aerosolpartiklar, moln, klimat, klimatmodeller
Annica Ekman, professor vid Meteorologiska institutionen.
Kontakt: annica.ekman@misu.su.se, 0704-82 92 93, 08-16 23 97
Bedömning av effekten av klimatförändringar i Östersjön från rymden
Susanne Kratzer, docent vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik och fjärranalyserar Östersjöns färger för att förbättra hämtningen av vattenkvalitetsparametrar som till exempel klorofyll. Vissa vattenkvalitetsparametrar hämtas från satelliter i rymden och kan användas för att bedöma effekten av klimatförändringar, eftersom tidsserierna nu är flera decennier.
Kontakt: susanne.kratzer@su.se, 08-161059
Globala klimatmodeller och framtidsscenarier
Gunilla Svensson, professor vid Meteorologiska institutionen. Brett kunnig inom klimatfrågan i allmänhet.
Kontakt: gunilla@misu.su.se, 0702-55 54 71
Historia, stabilitet och utveckling av marina isar i Arktis och Antarktis och deras roll i klimatsystemet
Martin Jakobsson, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper. Har varit vetenskaplig ledare för flera stora Arktisexpeditioner på isbrytare.
Kontakt: martin.jakobsson@geo.su.se, 0736-19 14 09
Hur aerosoler och moln påverkar klimatet
Caroline Leck, professor vid Meteorologiska institutionen. Kan svara på frågor om luftburna aerosolpartiklar, ozon, övriga växthusgaser samt gaser generellt i atmosfären. Hon har också medverkat i tidigare IPCC-rapporter och varit forskningsledare för Arktisexpeditioner med fokus på hur moln bildas i Arktis och hur det påverkar klimatet.
Kontakt: caroline.leck@misu.su.se, 0707-33 38 81
Hållbar mat
Line Gordon, professor och chef för Stockholm Resilience Centre, är expert på hur matproduktion påverkar klimatet och vad som behövs för att göra den mera hållbar och hälsosam.
Kontakt: line.gordon@su.se, 073-707 85 29
Inlandsisar, krympande glaciärer och sambandet med havet
Nina Kirchner, professor vid Institutionen för naturgeografi och föreståndare för Tarfala forskningsstation. Hon forskar om inlandsisar och kalvande och krympande glaciärer i Sverige, Norden, Arktis och Antarktis. Hon undersöker också växelverkan mellan dessa isar och havet, och arktiska sjöar som ligger nära glaciärer. Dessutom kan hon svara på frågor om undervattensfarkoster som används för forskning vid glaciärers havskant.
Kontakt: nina.kirchner@natgeo.su.se, 070-609 05 88
IPCC:s klimatrapporter, jordens klimatkänslighet för koldioxid, projektioner och extremhändelser
Thorsten Mauritsen, lektor i klimatvetenskap vid Meteorologiska institutionen. Forskar om globala klimatförändringar och är en av författarna till IPCC:s sjätte rapport. Fokusområde: att bestämma jordens klimatkänslighet för koldioxid, vilket involverar studier i molnprocesser, historiska uppvärmningen, forntida klimat och klimatmodellering. Han har även arbetat med Arktis klimat, extremnederbörd och olika aspekter kring havscirkulationen.
Kontakt: thorsten.mauritsen@misu.su.se
Klimat, Arktis, permafrost och våtmarker
Gustaf Hugelius, professor vid Institutionen för naturgeografi och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning. Kan svara på frågor om klimatpåverkan på jordens ekosystem, allt kring Arktis men även COP-konferenser i allmänhet.
Kontakt: gustaf.hugelius@natgeo.su.se, 08-674 78 73 (kopplad till mobil)
Klimat och klimatförändringar
Michael Tjernström, Professor Emeritus vid Meteorologiska institutionen. Brett kunnig inom klimatfrågan och särskilt om klimatet i Arktis.
Kontakt: michael.tjernstrom@misu.su.se, 070-20 56 631 alt 08-16 31 10
Klimatförändringar i ett systemperspektiv
Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi vid Institutionen för miljövetenskap (och tidigare VD för International Geosphere-Biosphere Programme – IGBP) kan svara på frågor kring kopplingarna mellan klimatförändringar, biologisk mångfald, antropocen och ekonomin ur ett systemperspektiv.
Kontakt: kevin.noone@aces.su.se, 070-261 58 81
Klimatförändringar ur ett geologiskt perspektiv
Alasdair Skelton, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper, kan svara på generella frågor om klimatförändringar och kolets kretslopp, samt specifika frågor om klimatförändringar ur ett geologiskt perspektiv.
Kontakt: alasdair.skelton@geo.su.se
Klimatmodeller och molnens roll i klimatet
Frida Bender, professor i klimatmodellering vid Meteorologiska institutionen. Forskar om klimatmodeller, aerosoler, moln och deras interaktion med varandra och roll i klimatsystemet. Hon är även kunnig inom klimatförändringar i allmänhet och kan svara på generella frågor om klimatsystemet.
Kontakt: frida.bender@misu.su.se, 08-16 10 82
Klimatmodellering och partiklar
Sara Blichner, postdoktor vid Institutionen för miljövetenskap. Forskar om hur aerosolpartiklar påverkar klimatet och deras roll i klimatmodeller. Hon har medverkat i arbetet bakom IPCC’s rapport 2021.
Kontakt: sara.blichner@aces.su.se, +47 95 92 65 43
Språk: norska och engelska
Klimatförändringars effekter på fjällmiljö och naturresursförvaltning i norra Sverige
Gunhild Rosqvist, professor i geografi, inriktning naturgeografi. Hon forskar om klimatförändringars effekt på fjällmiljön, glaciärer och snöförhållanden, bland annat i samarbete med renskötare.
Kontakt: ninis.rosqvist@natgeo.su.se, 08-16 49 83, 070-229 34 04
Klimatets förändring genom historien
Fredrik Charpentier Ljungqvist, professor i historia, särskilt historisk geografi, knuten till Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning. Hur klimatförändringar påverkat människors livsvillkor, sambandet mellan förändringar i temperatur och torka under längre tidsskalor.
Kontakt: fredrik.c.l@historia.su.se, 070-662 07 28
Klimatet i Stockholm sedan 1700-talet
Anders Moberg, docent vid Institutionen för naturgeografi.
Kontakt: anders.moberg@natgeo.su.se, 08-674 7814
Klimat, skog och biologisk mångfald
Kristoffer Hylander, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Han studerar de kombinerade effekterna av klimat och markanvändning på biologisk mångfald, med fokus på biologisk mångfald i ekosystem med träd (skogar och agroforestry). Han är intresserad av hur mikroklimatet påverkas av klimatförändringar och hur mikroklimatet påverkar växter och djur.
Kontakt: kristoffer.hylander@su.se, 08-16 48 99
Luftföroreningars inverkan på klimatet och Amazonas roll i det globala klimatet
Hans-Christen (HC) Hansson, professor vid Institutionen för miljövetenskap.
Kontakt: hanschristen.hansson@aces.su.se, 070-649 72 90
Luftföroreningars koppling till klimatet samt utsläpp av metan från Arktis
Örjan Gustafsson, professor vid Institutionen för miljövetenskap och Bolincentret för klimatforskning. Forskar om kopplingen mellan luftföroreningar och klimatuppvärmning, inklusive kortlivade klimatföroreningar, med fokus på Indien och Kina. Han forskar även om ökande utsläpp av växthusgaser från naturliga system, till exempel Arktis tinande permafrost och kollapsande metanhydrater, och hur dessa kan öka uppvärmningen ytterligare.
Kontakt: orjan.gustafsson@aces.su.se, 0703-24 73 17
Oceanografi och havets roll i klimatsystemet
Johan Nilsson, professor vid Meteorologiska institutionen.
Kontakt: johan.nilsson@misu.su.se, 08-16 17 36, 070-951 68 44
Jonas Nycander, professor vid Meteorologiska institutionen.
Kontakt: jonas.nycander@misu.su.se, 08-16 43 36, 0735- 95 81 59
Partiklar i atmosfären och hur de påverkar moln, klimat och hälsa
Ilona Riipinen, professor vid Institutionen för miljövetenskap och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning.
Kontakt: ilona.riipinen@aces.su.se, 08-674 72 84, 073-585 9251
Permafrost och klimat
Britta Sannel, universitetslektor vid Institutionen för naturgeografi.
Kontakt: britta.sannel@natgeo.su.se, 08-16 47 95
Planetära gränser och tröskeleffekter
Ingo Fetzer, forskare vid Stockholm Resilience Centre och Bolincentret för klimatforskning. Forskar om planetära gränser, klimat, biodiversitet, vattnets kretslopp och förändrade biom och hur mänsklig aktivitet påverkar detta. Detta inkluderar bland annat tröskeleffekter för globalt viktiga system som regnskogen i Kongo och Amazonas, Grönlands istäcke och den sibiriska permafrosten.
Kontakt: ingo.fetzer@su.se, 08-16 12 83
Sötvatten, kustvatten, grundvatten och klimat
Gia Destouni, professor i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser vid Institutionen för naturgeografi. Hon kan svara på frågor om många olika aspekter av vatten, till exempel hur vattentillgång, vattenkvalitet och andra vattenförhållanden påverkas av klimatförändringar.
Kontakt: georgia.destouni@natgeo.su.se, 08-16 47 85
Trender i atmosfäriska aerosoler och uppvärmning i Europa, Arktis och globalt
Paul Glantz, docent vid Institutionen för miljövetenskap.
Kontakt: paul.glantz@aces.su.se, 08-674 76 47, 0739-296 408
Våtmarker, klimatförändringar och biologisk mångfald
Peter Hambäck, professor i ekologi vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Han studerar anläggning av våtmarker och återvätning av utdikade områden som i dag ses som en dellösning i klimatarbetet. Forskningen studerar hur dessa ska utformas för att också vara positiva ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv.
Kontakt: peter.hamback@su.se, 0730-76 51 26
Caroline Greiser, landskapsekolog med kunskap om biologisk mångfald, skog, våtmarker, klimat, särskilt mikroklimat – hur människor ändrar det och vilka konsekvenser det har för arter och ekosystem.
Kontakt: caroline.greiser@su.se, 076-4152485
Kontakt
Presskontakt
Laila Islamovic, kommunikatör
Kontakt: 076-695 70 78, laila.islamovic@aces.su.se
Senast uppdaterad: 23 april 2025
Sidansvarig: Bolincentret för klimatforskning