CEMAS firade 15 år med symposium på Vasamuseet
Centrum för maritima studier (CEMAS) har fyllt femton år. Jubileet firades med ett storslaget symposium på Vasamuseet i Stockholm. Programmet bjöd på spännande presentationer och verksamhetsberättelser från CEMAS forskare inom historia, etnologi och maritim arkeologi vid Stockholms universitet och företrädare för Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM).
Leos Müller, föreståndare för CEMAS och professor i historia vid Stockholms universitet, inledde dagen med att hälsa alla gäster och inbjudna föreläsare välkomna och redogjorde samtidigt för centrumets verksamhet under de första händelserika åren. Han lyfte särskilt fram verksamhetens vetenskapliga bredd som resulterat i en rad monografier, avhandlingar, antologier och artiklar inom det maritima området. Andra delar av verksamheten som uppmärksammades var det Maritima seminariet som under åren haft upp till 170 seminarietillfällen, CEMAS forskarutbildning med doktorander inom ämnesområdena för historia, etnologi och maritim arkeologi samt utställningssamarbetet med landets maritima museer.
Programmet inleddes med att några doktorander delade med sig av sina erfarenheter från tiden inom CEMAS. En röd tråd var centrumets betydelse för unga forskare att kunna ta sig in i forskarvärlden. Lisa Hellman, den första att disputera inom centrumet (2015) och numera professor i globalhistoria vid Lunds universitet, Hanna Jansson, disputerade i etnologi 2017, och Rolf Warming, nuvarande doktorand i maritim arkeologi, betonade alla tre den tvärvetenskapliga miljön inom centrumet och utbytet med museivärlden som centrala delar för erfarenhetsutbyten och möjligheten att tillägna sig nya typer av kunskaper.
Under förmiddagen presenterade även Simon Ekström, CEMAS forskare och professor i etnologi vid Stockholms universitet, sina projekt inom CEMAS. Steve Murdoch, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan och prefekt för Institutionen för militärhistoria, såg tillbaka på sin tid som Olof Palmes gästprofessor vid CEMAS och reflekterade över hur samarbetet med centrumet påverkat hans forskningsintressen mot maritim historia.
Efter lunch höll Fredrik Svanberg, chef för Kulturhistoriska avdelningen vid Nordiska museet, i ett panelsamtal med Marika Hedin, VD för Riksbankens Jubileumsfond och tidigare chef för Vasamuseet, Stefan Lundblad, Länsmuseichef och Landsantikvarie vid Stiftelsen Upplandsmuseet, Mirja Arnshav, forskningssamordnare vid SMTM, Björn Magnusson Staaf, docent i arkeologi vid Lunds universitet, och Leos Müller. Samtalet handlade om CEMAS tillkomst och diskuterade utmaningarna och framgångarna för det i sammanhanget unika samarbetet mellan akademin och kulturarvssektorn, mellan Stockholms universitet och SMTM, liksom framtiden för det maritima forskningsområdet.

Forskningsprogrammet Den glömda flottan
Efter en stärkande fikapaus och spännande visning av Vasamuseets nya utställning I liv och död presenterade Leos Müller och Anna Arnberg, chef för Kulturarvsenheten vid SMTM, forskningsprogrammet Den glömda flottan och redogjorde för resultaten och de framtida förhoppningarna inom projektet. Programmet – som är den största framgången för CEMAS hitintills – lokaliserar, kartlägger och dokumenterar den svenska örlogsflottan mellan 1450 och 1850 och består av elva delprojekt inom arkeologi, etnologi och historia. Hela programmet kommer att avslutas med en stor konferens under 2026 i Stockholm.
Under symposiet presenterades också några av programmets olika delprojekt. Marinarkeologerna vid SMTM, Jim Hansson och Patrik Höglund, informerade om databasen ”Atlasmodulen” och berättade om deras omfattande arbete med att identifiera, lokalisera och undersöka många av de cirka tusen skeppsvrak som ingår i databasen. Atlasmodullen kommer lanseras senare under året med syftet att understödja ny maritim forskning för de olika delprojekten inom Den glömda flottan.
Niklas Eriksson, CEMAS forskare i maritim arkeologi och lektor vid institutionen för arkeologi och antikens kultur vid vid Stockholms universitet, berättade om sitt pågående bokprojekt A history of Swedish Ship Architecture 1450–1850. Andreas Linderoth, forskningssamordnare vid Marinmuseum, diskuterade hur utställningsföremålen gestaltas som kulturarv på museerna och hur den maritima utställningsverksamheten har utvecklats genom åren. Anna Maria Forsberg, docent i historia och forskare på Vasamuseet, delade med sig av sin nya forskning om Stockholms båtsmanshustrur och maritimt vardagsliv under 1600-talet. Marinarkeologen Minna Koivikko vid det Finska Museiverket berättade om projektet “The End of Glory Days” och de spännande men farliga dykningarna under utgrävningarna vid Sveaborg. Simon Ekström avslutade med att tala om minnes- och kulturarvsprocesser och återbruk av gamla kanoner från 1700- och 1800-talen fram till idag.

– Det var en bra dag. Ett fantastiskt tillfälle att stanna och titta tillbaka, säger Leos Müller.
– I vardagen finns det inte tid att reflektera över de femton år som vi faktiskt jobbat på CEMAS. Det är lätt att glömma hur länge CEMAS har funnits och hur mycket vi lyckats åstadkomma. Sådana här festliga tillfällen behövs – för att fira, för att reflektera över vad vi gjort och för att blicka framåt, avslutar han.
Läs mer om den glömda flottan här
Senast uppdaterad: 23 maj 2025
Sidansvarig: Historiska institutionen