Digitala kompetenser för undervisning

Utbildning

Datum: tisdag 17 oktober 2023

Tid: 09.30 – 11.00

Plats: Kursstart online

Hur använder du digital informationsteknik i undervisningen för att öka dina studenters lärande och motivation? Högskolepedagogisk fördjupningskurs om digitala lösningar som på ett pedagogiskt sätt stödjer lärande i högre utbildning.

För dig som har både undervisningserfarenhet och tidigare högskolepedagogisk utbildning, UL1 eller motsvarande, du behöver inte nödvändigtvis ha förkunskaper om digital teknik. Du är medarbetare vid Stockholms universitet eller inom Stockholm trio.

 

Om kursen

På ett kritiskt och konstruktivt sätt får du en bättre förståelse för hur digital teknik kan stödja lärande. Efter kursen kan du bättre bedöma hur du bäst använder digitalt stöd i din egen undervisning.

Kursen är praktiskt orienterad men vi utgår från forskning om digitalt lärande. Du fördjupar dig i en egen vald tematik från kursens innehåll som är relevant i ditt undervisningsämne. Här arbetar du både individuellt och i grupp, uppgifterna bidrar till din egen utveckling som lärare och kan också bidra till din institutions pedagogiska utvecklingsplan.

Digital kompetens är de färdigheter som gör det möjligt för oss att använda tekniken effektivt för att kommunicera, samarbeta, hitta lösningar och skapa nya möjligheter.

Innehåll och upplägg

I kursen kombineras teori och praktik och varje kursdel har ett teoretiskt innehåll som du ska pröva/värdera/analysera i relation till din verksamhet. Du får praktiska råd om olika möjligheter och utmaningar för att få digitala verktyg och den digitala tekniken att arbeta för dig och din undervisning.

Vi introducerar ett nytt område varannan vecka:

•    Digital utbildning, myter och erfarenheter
•    Design för lärande
•    Kollaborativt lärande
•    AI: Artificiell intelligens eller akademisk integritet

Vi träffas online och kursen består av seminarier via Zoom, samt arbete i grupp och individuellt via digitala verktyg. Samtliga kursträffar är obligatoriska. Inför och mellan träffarna förbereder du dig i form av läsning av gemensam litteratur, aktiviteter online samt individuellt arbete. Vi använder Athena som plattform med komplement av andra öppna webbaserade system. Du behöver en dator med webb-kamera för att kunna delta i kursen. Kursen motsvarar två veckors studier (3 hp).

 

Anmälan

Våra kurser vänder sig i första hand till, och är kostnadsfria, för anställda vid, eller associerade till, Stockholms universitet. Fortsättningskurser är också öppna för anställda vid Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan. När din ansökan har behandlats får du ett meddelande genom bokningssystemet med anvisningar hur du slutför din anmälan. Därefter är din anmälan bindande och vid avhopp senare än två veckor innan kursstart faktureras institutionen med 2000 kronor. Genom din anmälan bekräftar du att ditt deltagande i kursen är förankrad hos prefekt eller motsvarande.

Vi välkomnar även kursdeltagare från andra universitet och högskolor i mån av plats och då mot en kursavgift.

Anmälan stängd för ht23

 

Kursdagar (alla dagar kl 9.30─11): 17 okt, 19 okt (OBS! ej obligatorisk), 24 okt, 7 nov, 14 nov, 21 nov, 28 nov, 5 dec och 12 dec

Lokal/Hitta till: Kursen ges online, via e-mötestjänsten Zoom

Språk: Svenska

Kurslitteratur: Kurslitteraturen är till övervägande del på engelska och består av artiklar och videomaterial som kan laddas ner.

Intyg: Seminarietillfällena är obligatoriska. Deltagare med godkänt resultat på kursen erhåller kursintyg. Kurs/kurspoäng registreras inte i Ladok.

Kursledare: Ulf Olsson, universitetspedagogisk utvecklare, Institutionen för data- och systemvetenskap, Ola Knutsson lektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Andreas Jemstedt PhD, Forskare och IKT pedagog vid CeUL och Institutionen för Psykologi, Christophe Premat, Docent vid Romanska och klassiska institutionen.