Faktatillit

Vad är #faktatillit?

Att tydligt stå upp för vetenskap och beprövad erfarenhet får allt större betydelse i en tid då kunskapsrelativism och åsiktsbubblor översvämmar det offentliga samtalet. Vid Stockholms universitet har vi valt att kalla detta arbete för faktatillit.

Faktatillit har alla som:

  • anser att meningsfull idédebatt bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet
  • söker ny kunskap och nya insikter genom kritiskt tänkande
  • tillämpar samma källkritiska metoder på alla utsagor

På den här sidan samlar vi artiklar, intervjuer, filmer och annat material som tar upp ämnet faktatillit.

    Artiklar om faktatillit

    • Dödstal i Covid-19 kan ännu inte jämföras länder emellan 2020-06-07 I media har vi sett rubriker som "Sverige har flest döda i covid-19 per capita". Men det kan vi inte veta. Vi har haft jämförelsevis hög rapporterad överdödlighet men vi har också bättre möjligheter att snabbt skicka in statistik till organ som Eurostat. Vissa länder ligger efter med statistikinsamlingen. Dessutom räknar länderna på olika sätt, förklarar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet.
    • Vem tror på konspirationsteorier och varför? 2020-04-07 Forskning visar att människor som tror på en konspirationsteori är mer benägna att tro på fler. I The Conversations podd ”Expert guide to conspiracy theories” diskuteras vilka dessa människor är.
    • Sommarkurs ska öka kunskap om fake news inom hälsa 2020-02-21 Hälsa och sjukdomar är ämnen som ofta engagerar, men det är lätt att olika myter och överdrifter sprids. Med en ny kurs i sommar vill Institutionen för folkhälsovetenskap öka kunskapen om faktaresistens.
    • ”Lätt att övertolka statistik” 2019-12-10 Vilken roll spelar statistik för forskning? Vilka är de vanligaste felen när det hänvisas till statistiska undersökningar?
    Bildning på en minut: Kunskapsmotstånd