DEEP Insights

DEEP Insights rubrik
Lab work at DEEP

Välkommen till vår institutionsblogg - DEEP Insights!

Vi skapar nu en blogg för att nå ut till så många som möjligt. Om du är nyfiken på vår senaste forskning och på hur livet som forskare ser ut – följ vår blogg ”DEEP insights”.

• Flyttfåglar, insekter och växter anpassar sig olika mycket till klimatförändringar 2018-10-05 Ett varmare klimat har lett till att växters blomning och flyttfåglars ankomst sker tidigare på året än förut. Nu visar en global studie också att förändringen i tajmingen mellan växter och djur som är beroende av varandra går allt snabbare.
  • Starkare tillsammans: akvatiska växter hjälper varandra att klara av stress 2018-10-03 Att försöka behålla en hög täthet av akvatiska växter i grunda vikar kan motverka negativa effekter av övergödning och minskning av antalet rovfiskar. Det visar en ny studie - ett samarbete mellan SLU och Stockholms universitet.
  • Hur miljöövervakar vi de små djuren på havets botten bäst? 2018-09-24 Det svenska miljöövervakningsprogrammet för havets bottenlevande fauna har nyligen gjorts om för att bättre svara på EU:s vattendirektiv. Därför anordnade Caroline Raymond på DEEP en workshop för att utförarnas metoder ska bli jämförbara.
  • Medborgarforskningsapp: Vilka fåglar äter vilka bär? 2018-09-24 Vissa träd belönar fåglar med frukter för deras hjälp med att sprida frön. Doktoranden Matilda Arnell och hennes kollegor har släppt en app så att allmänheten kan rapportera sina observationer av vilken fågel som föredrar vilken trädsorts bär. Rapporter från allmänheten kommer ge en bättre bild av hela bärsäsongen under hösten i Sverige.
  • Mossa som kan rena dricksvatten från arsenik upptäckt 2018-09-24 En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare från Stockholms universitet. Och det går fort – på en timme är arseniknivån så låg att vattnet inte längre är skadligt för människor.
  • Östersjön visar vägen för världshaven 2018-09-24 Uppvärmning, försurning, övergödning och syrefria bottnar är några av alla de förändringar som pågår eller förväntas i världens oceaner. Nu lanserar ett internationellt forskarteam Östersjöregionen som en modell för att förutse och få bukt med kommande förändringar i världshavens kustområden.
  • Hur mår blåstången i Östersjön? 2018-09-24 Brunalgen blåstång har gått från marina förhållanden in till den lägre salthalten i Östersjöns bräckta vatten och tvingats anpassa sig. Se Ellen berätta om sin forskning på dessa arter i Östersjön.
  • Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2018-09-24 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.
  • Tre år mellan stora algblomningar - forskarna undrar varför 2018-09-24 En ny studie byggd på satellitdata avslöjar att sommarblomningen av cyanobakterier i Östersjön är periodisk – ett år med stor ansamling på havsytan brukar följas av ett eller två år med mindre ansamlingar – men varför vet vi inte.
  • Använd din makt att behandla dina arbetskamrater väl! 2018-09-24 Institutionen för Ekologi, Miljö och Botanik (DEEP) anordade en workshop som syftade till att motverka maktmissbruk. Nu hoppas de att fler institutioner på SU ska följa deras exempel.
Professor and PhD

Använd din makt att behandla dina arbetskamrater väl!

Matilda Arnell

Medborgarforskningsapp: Vilka fåglar äter vilka bär?

Caroline Raymond, Marenzelleria

Hur miljöövervakar vi de små djuren på havets botten bäst?

Kontakt

Kommunikationsgruppen är ansvarig för institutionens blogg ”DEEP Insights”, Twitter, Instagram och Facebook. Har du några frågor, synpunkter eller tips på vad som bör synas på våra sociala medier, kontakta oss gärna.

När du vill nå hela kommunikationsgruppen med idéer:
communication.deep@su.se

Twittertips:
twitter.deep@su.se

Instagramtips:
instagram.deep@su.se

Facebooktips:

facebook.deep@su.se

När en artikel är accepeterad, var god kontakta:
publication.deep@su.se

Kommunikationsgruppen består av: