DEEP Insights

DEEP Insights rubrik
Lab work at DEEP

Välkommen till vår institutionsblogg - DEEP Insights!

Vi skapar nu en blogg för att nå ut till så många som möjligt. Om du är nyfiken på vår senaste forskning och på hur livet som forskare ser ut – följ vår blogg ”DEEP insights”.

• Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2018-06-15 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.
  • Hur mår blåstången i Östersjön? 2018-06-13 Brunalgen blåstång har gått från marina förhållanden in till den lägre salthalten i Östersjöns bräckta vatten och tvingats anpassa sig. Se Ellen berätta om sin forskning på dessa arter i Östersjön.
  • Östersjön visar vägen för världshaven 2018-05-14 Uppvärmning, försurning, övergödning och syrefria bottnar är några av alla de förändringar som pågår eller förväntas i världens oceaner. Nu lanserar ett internationellt forskarteam Östersjöregionen som en modell för att förutse och få bukt med kommande förändringar i världshavens kustområden.
  • Skogsprojekt för att motverka klimatförändringarna hotar lokala ekosystem i Etiopien 2018-04-17 Att öka mängden skog i utvecklingsländer med syfte att motverka klimatförändringarna har inte enbart positiva effekter, visar en ny studie som Stockholms universitet genomfört i södra Etiopien. Det kan också innebära ett hot mot biodiversiteten och alpina växters överlevnad.
  • Mossa som kan rena dricksvatten från arsenik upptäckt 2018-04-16 En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare från Stockholms universitet. Och det går fort – på en timme är arseniknivån så låg att vattnet inte längre är skadligt för människor.
  • Medborgarforskningsapp: Vilka fåglar äter vilka bär? 2018-04-13 Vissa träd belönar fåglar med frukter för deras hjälp med att sprida frön. Doktoranden Matilda Arnell och hennes kollegor har släppt en app så att allmänheten kan rapportera sina observationer av vilken fågel som föredrar vilken trädsorts bär. Rapporter från allmänheten kommer ge en bättre bild av hela bärsäsongen under hösten i Sverige.
  • Framtidens mat och klimat 2018-03-28 Världens ledare har förbundit sig till 17 Globala mål för hållbar utveckling. Stockholms universitet arrangerade ett Hållbarhetsforum för att belysa hur vår forskning bidrar till detta och forskare från DEEP var med i diskussionen om bland annat hållbart fiske och klimatfrågan.
  • Kan historien bidra till framtiden? 2018-03-21 I och med att hållbarhetsforumet på Stockholms universitet går av stapeln denna vecka vill vi lyfta en bok i historisk ekologi – dvs. forskning om hur människan påverkat, och påverkats av, de landskap de lever i och den resursbas som människan är beroende av. Professor Ove Eriksson på DEEP är en av författarna.
  • Sjögräsängar på västkusten är ovanligt bra på att lagra koldioxid 2018-03-19 Sjögräsängar med ålgräs i Bohuslän kan lagra uppemot femton gånger mer kol än ålgräsängar i andra hav i Europa. Det beror på att havsbottnarna som sjögräsängarna växer på består av finkornig sand, och att de är lagom porösa. Detta är ännu ett viktigt skäl att skydda sjögräsängar och deras ekosystem, som hotas av övergödning och överfiske.
  • Hur miljöövervakar vi de små djuren på havets botten bäst? 2018-03-13 Det svenska miljöövervakningsprogrammet för havets bottenlevande fauna har nyligen gjorts om för att bättre svara på EU:s vattendirektiv. Därför anordnade Caroline Raymond på DEEP en workshop för att utförarnas metoder ska bli jämförbara.
  • Snabb spridning av självbefruktande populationer kan ha skadliga genetiska följder 2018-01-09 Klimatförändringar som leder till snabba förändringar av arters utbredning kan leda till förlust av genetisk variation och ansamling av skadliga mutationer. Detta kan vara ett särskilt stort problem hos växter som är självbefruktande och kan kolonisera nya områden med ett fåtal individer. En ny studie från Stockholms universitet visar hur.
Matilda Arnell

Medborgarforskningsapp: Vilka fåglar äter vilka bär?

Hav och land.

Framtidens mat och klimat

Issues and Concepts in Historical Ecology (Carole L Crumley, Tommy Lennartsson, Anna Westin, red.)

Kan historien bidra till framtiden?

Caroline Raymond, Marenzelleria

Hur miljöövervakar vi de små djuren på havets botten bäst?

Fjällltrav Skandinavisk population

Kontakt

Kommunikationsgruppen är ansvarig för institutionens blogg ”DEEP Insights”, Twitter, Instagram och Facebook. Har du några frågor, synpunkter eller tips på vad som bör synas på våra sociala medier, kontakta oss gärna.

När du vill nå hela kommunikationsgruppen med idéer:
communication.deep@su.se

Twittertips:
twitter.deep@su.se

Instagramtips:
instagram.deep@su.se

Facebooktips:

facebook.deep@su.se

När en artikel är accepeterad, var god kontakta:
publication.deep@su.se

Kommunikationsgruppen består av: