sand sea

Forntida klimatförändringar i Centralasien speglar extrem torka idag

En plötslig klimatförändring orsakade ekologisk kollaps i Centralasien för 34 miljoner år sedan. Öknen spred sig över låglandet och den biologiska mångfalden drabbades hårt, och nu riskerar samma sak att hända igen. Ett internationellt team, lett av forskare från universitetet i Amsterdam, Stockholms universitet och CNRS (Frankrike) visar detta i en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Storspigg

Spiggen tar över Östersjökusten, vik för vik

Nya forskningsresultat visar att stora mängder av den lilla fisken storspigg successivt tagit över allt större delar av Östersjökustens ekosystem. Spiggen orsakar lokala regimskiften där gäddans och abborrens yngel slås ut i enskilda vikar, och dessa skiften sprider sig successivt som en flodvåg från ytterskärgården och in mot fastlandskusten.

Lingon

Oförberedda växter extra klimatkänsliga

En ny global studie visar att växters tolerans mot värme och kyla beror på vad deras förfäder utsatts för.

hoppkräfta pp

Hoppkräftan kan klara av en framtida uppvärmning i Östersjön

Hoppkräftan i Stockholms skärgård klarar 2 till 4 grader varmare vattentemperaturer än idag.

vetefält

Växter kan räddas från syrebrist med ett välkänt hormon

Nu har forskare upptäckt att det välstuderade klassiska växthormonet auxin har en tidigare okänd nyttofunktion – att skydda vete, ris och andra grödor runt om i världen mot syrebrist. Det skulle till exempel vara till hjälp vid översvämningar av grödor.

zooplankton

Östersjöns ”döda bottnar” inte så döda som vi tror

Det finns levande djur även i de mest extrema syrefria bottenzonerna i Östersjön, visar en ny studie. Bland annat hittade forskarna rundmaskar som överlever där.

Vårärt/Gullviva är en av de arter som undersökts i studien. Foto: Katarina Fast Ehrlén

Klimatförändringar inte enda hotet mot våra växter

Förändringar i jordbruk och skogsbruk liksom indirekta effekter av klimatförändringar, till exempel brandrisk, är också viktigt att ta hänsyn till.

Eken

Hjälp din klass att upptäcka eken: en värld i världen

En ek är en levande varelse. Men om du tittar riktigt noga upptäcker du att den också är hem för ett helt samhälle av små levande kryp. Forskare från SLU och Stockholms universitet har tillsammans med en naturpedagog tagit fram en film och ett häfte med övningar. Använd materialet för att ta med dig barnen in i denna förunderliga värld i världen.

Tecophilaea cyanocrocus_Richard Wilford

Hundratals växtarter har redan utrotats

Nästan 600 växter har utplånats från planeten de senaste 250 åren visar en ny studie. Detta är dubbelt så många som fåglar, däggdjur och groddjur tillsammans.

Postadress:
Institutionen för ekologi, miljö och botanik

Besöksadress:
Svante Arrhenius väg 20 A (eller F)

Fakturaadress:
473 DEEP
202 70 Malmö

Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) i sociala medierDEEP på Facebook DEEP på Twitter Stockholms universitet på LinkedIn DEEP på Instagram Stockholms universitet på YouTube