Ansökan
1. Var ute i god tid, läs noga igenom finansiärens krav och riktlinjer samt förankra dina planer med din prefekt. Alla ansökningar ska ha prefektens stöd.
2. Kontakta institutionens personal- och ekonomihandläggare så tidigt som möjligt för att upprätta en budget som ger full täckning. Vetenskapsrådet (VR) är den finansiär som ofta ger full täckning medan exempelvis Wallenberg och RJ ger inte full täckning och därför krävs ofta en medfinansiering av institutionen. Personal-och ekonomihandläggaren tar hänsyn till medfinansiering vid upprättade av budgeten. Om du skulle vara medsökande i projekt som har annat lärosäte som förvaltande myndighet ska det upprättas en budget för institutionens kostnader för din medverkan.
3. Budgeten ska godkännas av prefekt innan ansökan skickas in. Även eventuell medfinansiering måste godkännas av prefekt innan ansökan skickas in.
4. Ansökan ska signeras av huvudsökande och prefekt innan den skickas till finansiären, om inte finansiären har andra rutiner och regler. Ansökningar till Vetenskapsrådet och flera andra finansiärer ska signeras elektroniskt av prefekten i Prisma.
5. Ansökan och budget ska diarieföras utan fördröjning genom att kontakta institutionens registrator.
Beslut/Kontrakt
6. Så fort du får ett beslut från finansiären om din ansökan ska du informera prefekt samt personal- och ekonomihandläggare om detta samt lämna beslutet för diarieföring. Det är inte ovanligt att finansiären beviljar en lägre grad av finansiering än vad du sökt för. I detta fall ska du tillsammans med personal- och ekonomihandläggare upprätta en ny budget som sedan förankras med prefekt.
7. Kontrakt ska signeras av huvudsökande och prefekt, om inte finansiären har andra rutiner och regler. Ofta signeras kontrakten i Prisma. Obs! Prefekten undertecknar alla kontrakt under 5 mkr och rektor undertecknar alla kontrakt över 5 mkr.
8. Signerat kontrakt ska diarieföras utan fördröjning.
9. Projektet tilldelas ett projektnummer på vilket intäkter och kostnader bokförs. Ange därefter alltid projektnumret vid kostnader som ska hänföras till projektet.
Etikprövning
Sedan 2004 är vissa typer av forskning prövningspliktig enligt lag. Vänligen se länk nedan för att läsa mer om etikprövning och för att ta dig till etikprövningsverktyget som är ett interaktivt frågeformulär tänkt att underlätta bedömningen av huruvida ett forskningsprojekt bör etikprövas eller inte.
Mer information
På medarbetarwebben hittar du samlad information om rutiner för externfinansierad forskning vid ansökningstillfället, beviljande och under projektets gång, se länk här. En översikt av nya utslysningar hittar du via länk nedan.
För att få information om många fler utlysningar kan du prenumerera på nyhetsbrev från Avdelningen för forskningsstöd genom att skicka e-post till nyhetsbrev@fs.su.se. I utlysningsdatabasen Research Professional finns ytterligare tusentals sökbara utlysningar.