Fonetik möter konst på Nobel Week Lights

Ett interaktivt konstverk utanför Storkyrkan skapar ljusgnistor av musik och besökares röster. Konstnären Tove Alderin har samarbetat med Mattias Heldner vid Fonetiklaboratoriet i skapandet av verket.

Mellan 3 och 11 december pågår Nobel Week Lights i Stockholm. Ljusfestivalen genomförs under Nobelveckan i samarbete med Nobel Prize Museum.

”Orchestrated entities_ Chorus” utanför Storkyrkan i Gamla stan. Foto: Magdalena Tafvelin Heldner

Ett av konstverken vid årets festival är Tove Alderins ”Orchestrated entities_ Chorus” utanför Storkyrkan i Gamla stan. Här omvandlas ljud till ljusgnistor som bildar ett mönster över kyrkans fasad. I verket spelas musikstycket Dona nobis pacem och NASA:s Earth-låt som fångat upp det elektromagnetiska fenomen som brukar kallas Chorus. Men även besökare bjuds in att låna ut sina röster och på så vis bli till medskapare av verket.

 

Fonetiska analyser bakom verket

Mattias Helder är professor i fonetik och har samarbetat med Tove Alderin vid ett flertal tillfällen. Han bidrog bland annat till en utställning på House of Sweden i Washington och till scenografin på en konsert med Anna von Hausswolff på Dramaten. Inför ”Orchestrated entities_ Chorus” har han gjort akustiska analyser av tonhöjd i sång och det är bland annat resultatet av dessa som styr ljusprojektionerna i verket.

Verket har tidigare visats i en annan version under festivalen Allt ljus på Uppsala 2021.

Nobel Week Lights 2022