Stockholms universitet logo, länk till startsida

Frank Wilczek om fysiken, Nobelpriset, skönhet och kunskap

Hur hänger skönhet och kunskap ihop med de lagar som styr vårt universum? Vad betyder ett Nobelpris? Och vad innebär upptäckten av den starka kraften? En öppen föreläsning på Kulturhuset Stadsteatern med Nobelpristagaren Frank Wilczek, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet. Moderator: Johanna Koljonen. OBS föreläsningen hålls på engelska.

 

 

Frank Wilczek fick 2004 Nobelpriset i fysik för upptäckten av de grundläggande ekvationerna av vad som kallas den starka kraften. Det är den kraft som håller ihop kvarkar och gluoner och slutligen atomkärnor. Wilczek är professor i teoretisk fysik med sin bas på Massachusetts Institute of Technology, men sedan 2016 arbetar han även på Stockholms universitet. I boken ”A Beautiful Question: Finding Nature's Deep Design” argumenterar han för att skönhet är den ordnande kraft som styr hela vårt universum.

Läs mer om Frank Wilczek:

Om att få Nobelpriset

Frank Wilczeks Nobelprisföreläsning 2004

Frank Wilczeks webbsida

På Massachusets Institute of Technology

Om arbetet på Stockholms universitet

Om moderatorn

Johanna Koljonen är en finlandssvensk författare, kritiker, programledare, kulturjournalist och översättare bosatt i Malmö.

Läs mer om Johanna Koljonen

Om Nobel Calling

Föreläsningen med Frank Wilczek ingår i Nobel Calling, en serie öppna evenemang med vetenskapsanknytning, kopplade till den vecka i oktober när årets Nobelpris tillkännages.

Vad är Nobel Calling?

På denna sida