Stockholms universitet

Kan Nobelpriset hjälpa oss att rädda världen?

Många Nobelpris har genom åren haft ett visionärt innehåll som bidragit till att lösa inte bara tidens problem utan också framtidens. Idag står världen inför den största utmaningen någonsin. Vilka möjligheter har Nobelpriset att bidra med de nya kunskaper och lösningar som krävs för mänsklighetens och planetens överlevnad?

Hitta fler föreläsningar och aktiviteter kopplade till Nobelpriset

 

Ballonger i atmosfären är en av de nya tekniker som det forskas om för att hitta lösningar på några av våra klimatutmaningar, till exempel växthuseffekten. Bild från en uppsändning av en forskningsballong från Esrange 2019. Foto: SSC

Samtalet sändes den 6 oktober 2021 från Foajé 3 på Kulturhuset Stadsteatern.

Ett öppet samtal med:

Beatrice Fihn, som är alumn vid Stockholms universitet, är generalsekreterare för ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. ICAN tilldelades Nobels fredspris 2017 för arbetet med att uppmärksamma de humanitära konsekvenserna av användningen av kärnvapen, och för banbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen.

Läs mer om Beatrice Fihn och ICAN

Gunnar von Heijne, professor i biokemi vid Stockholmls universitet och en av Sveriges ledande forskare inom området biokemi och molekylärbiologi. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och tidigare ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Läs mer om Gunnar von Heijnes forskning

Victor Galaz är docent i statsvetenskap och ställföreträdande föreståndare vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Han är även senior forskare på Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademin.

Läs mer om Victor Galaz forskning

Annelie Drakman, idehistoriker vid Stockholms universitet.
Forskningsfokus: äckel och glädje, har bland annat forskat om glädjens roll inom forskningen, bland annat hur uttryck av glädje använts av framstående fysiker för att definiera forskning som aktivitet och forskaren som person, särskilt kopplat till Nobelpriset.

Läs mer om Annelie Drakmans forskning

Moderator för samtalet är författaren och journalisten Gabriella Ahlström.
Läs mer om Gabriella Ahlström

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Kulturhuset är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet

Läs mer om Kulturhuset Stadsteatern

 

Nobel Calling Stockholm 2021

Föreläsningen är en del av Nobel Calling Stockholm, ett samarbete med Nobel Prize Museum.

Andra aktiviteter vid Stockholm universitet under Nobel Calling 2021

Nobel Calling 2021 på Nobel Prize Museum

Mer material:

Se Beatrice Fihns Nobelföreläsning från 2017.

På denna sida