Stockholms universitet logo, länk till startsida

Plikt, lojalitet, civilkurage?

Vad är vi beredda att ställa upp med för att skydda det gemensamma samhället och varandra? Vad är civilkurage i vardagen? Kanske är det något vi måste öva på? Hur griper man in i det allra mest privata? Moderator: Gabriella Ahlström.

 

 

Torbjörn Engelkes är doktorand på Psykologiska institutionens avdelningen för organisations- och arbetspsykologi vid Stockholms universitet, men också lärare på ledarskapsavdelningen på FHS. Han har även skrivit barnboken "När jag lånar ut min pappa till Landet Osams" som söker svaret på frågan "Hur berättar man för ett barn att man ska åka till ett land i krig?"

Gustaf Törngren är doktorand på Psykologiska institutionen. Han har för myndigheten Forum för levande historia, tittat närmare på vad som händer med oss när vi bli vittnen till en nödsituation. Den grundläggande normen i vårt samhälle är att vi ska hjälpa andra men situationen, vilken roll och kompetens vi har påverkar vårt agerande.

Nina Rung är kriminolog och alumn vid Stockholms universitet. Hon har tillsammans med sambon Peter Svensson startat den ideella föreningen huskurage.se som jobbar för att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera.

Läs mer om den ideella föreningen Huskurage

På denna sida