Stockholms universitet logo, länk till startsida

Bloggar och poddar

Här hittar du poddar och bloggar – alla med koppling till forskning vid Stockholms universitet.

Algpodden

I avsnitt om cirka femton minuter berättar Angela Wulff och Ellen Schagerström om olika aspekter av algernas förlovade värld. Angela Wulff är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och algforskaren Ellen Schagerström delar sin tid mellan Stockholms universitet och Göteborgs universitet.

Algpodden

Bakom bokhyllan

Bakom bokhyllan är Stockholms universitetsbiblioteks podd där du möter studenter och andra på biblioteket och universitetet i nya, aktuella teman för varje avsnitt. Avsnitten är cirka 20 minuter långa och podden kommer ut en gång i månaden. Allt utom boktips!

Bakom bokhyllan

Barnpsykologerna

Lars Klintwall Högberg och Liv Svirsky vid Psykologiska institutionen diskuterar ämnen relevanta för föräldrar och pedagoger såsom barns psykiska hälsa, föräldraskap, föräldrastilar, barnuppfostran och barnkultur.

Barnpsykologerna

Bildningsmagasinet Anekdot och Bildningspodden

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs!

Anekdot - det digitala bildningsmagasinet

Filosofisk podcast

Filosofisk tidskrift lanserar en filosofipodd som liksom tidningen vill bidra till en mångsidig och fruktbar diskussion av filosofiska problem och på ett lättfattligt sätt informera om aktuell filosofisk forskning. Den vänder sig till en bredare läsekrets av filosofiskt intresserade personer. Filosofisk podcast leds av Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan.

Filosofisk podcast

Juridikpodden 

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Juridikpodden

Pedagogeeks

En podd för universitetslärare och andra intresserade av pedagogik. Utifrån högskolepedagogisk forskning vill Pedagogeeks inspirera och stödja utveckling av undervisning och lärande vid universitet och högskolor. Klara Bolander Laksov, professor i högskolepedagogik, samtalar med forskarkollegor om olika utmaningar i undervisningen. Dessutom berättar lärare och studenter om sina upplevelser av undervisningen. 

Pedagogeeks som podd
Pedagogeeks som webb-TV program

Poddagogen

En podd om skolforskning för den som vill hålla sig à jour med nya rön om kunskap och lärande. I varje avsnitt intervjuas en forskare som disputerat inom utbildningsvetenskap. Podden leds av Janne Kontio, lektor i pedagogik, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet, och Sofia Lundmark, lektor i medieteknik, Södertörns högskola.

Poddagogen

Rethink Talks 

Rethink Talks samlar internationella experter till samtal om aktuella teman kring hållbarhet. I en turbulent värld, vad måste till för att nå de globala målen för hållbar utveckling? Serien är producerat av Stockholm Resilience Centre och finns både som video och konventionell podcast.

Rethink talks

Scenpodden 

Varannan fredag bjuder Scenpodden in en framstående scenpersonlighet för att få hjälp att reda ut olika begrepp och fenomen inom teatervärlden. Det handlar om alltifrån skådespeleri, manusskrivande och regi till genrer som satir, monolog och radioteater.

Scenpodden

Statsrättspodden

I podden diskuteras aktuella statsrättsliga ämnen med inbjudna gäster, som domare, rättsexperter och advokater. Podden riktar sig i första hand till studenter men alla med ett intresse för statsrättsliga frågor är välkomna att lyssna. Leds av Julia Dahlqvist, doktorand i offentlig rätt vid Juridiska institutionen. Initiativtagare till podden är Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen. 

Statsrättspodden

Stressforskningspodden

En podd om stress från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Podden drivs av Sandra Tamm, läkare och forskare, Mats Lekander, professor och psykolog och programledaren Christian Portin.

Stressforskningspodden

Vägledningspodden

Vägledningspodden är en podd som ger en fördjupad diskussion kring vägledningens uppdrag. Podden tar upp ämnen som digitalisering i vägledning, högpresterande elever ”duktiga flickor”, existentiella samtal, normkritiska perspektiv och vägledning på en föränderlig arbetsmarknad. Aino Collmar vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet, leder podden tillsammans med vägledaren Annika Davén.

Vägledningspodden
 

Östersjöpodden

Östersjöpodden är en podd som handlar om om havsforskning och politik. Bakom den står vetenskapsjournalister från Östersjöcentrum. Nya avsnitt släpps löpande, där fokus framför allt är havsforskning och politik som rör Östersjön.

Östersjöpodden

 

Bloggar

Barnrättsbloggen

Drivs av Barnrättscentrum vid juridiska fakulteten och diskuterar juridik som gäller barn och barns rättigheter. 

Barnrättsbloggen

Ekonomistas

Ekonomistas består av sex forskare i nationalekonomi som brinner för saklig samhällsdebatt och nationalekonomisk forskning. Ekonomistas har ingen gemensam politisk uppfattning och varje skribent står enskilt för sina inlägg.

Ekonomistas

Fysikums blogg

Institutionen för fysik bloggar om vetenskap, forskning och livet vid Fysikum.

Fysikums blogg

Lek och språk

I bloggen Lek och Språk- Forskning om specialpedagogiska insatser i förskola skriver om vad vi gör och berättar om vad som händer i detta forskningsprojekt, om aktuella aktiviteter, konferenser och evenemang. I projektet deltar forskare, doktorander och specialpedagoger.

Lek och språk

Oskar Klein Centre blog

The Oskar Klein Centre combines particle physicists, cosmologists, and astrophysicists from the Departments of Physics and Astronomy at Stockholm University and the Department of Physics at the Royal Institute of Technology.

Oskar Klein Centre blog

Samspel och socialt klimat

Den här bloggen handlar om ett forskningsprojekt som behandlar socialt klimat i skolan. Forskningsprojektet bedrivs på Specialpedagogiska Institutionen vid Stockholms universitet och tillhör forskningsområdet Lärandemiljöer och didaktisk utveckling.

Samspel och socialt klimat

Skoljuridik

Maria Refors Legge, affilierad forskare vid Barnrättscentrum, Juridiska fakulteten, forskar på området skoljuridik och barnrätt, det här är hennes blogg. 

Skoljuridik

Stockholm University Press Blog

Do you want to learn more about Open Science, Open Access, copyright and open data regarding scientific publishing? You’ve come to the right place. We are a part of Stockholm University Press and Stockholm University Library.

Stockholm University Press Blog

Tångbloggen

Här kan du läsa om forskning som bedrivs om tång i Östersjön. Forskarna berättar om spännande resultat och annat smått och gott. Det är forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt Östersjöcentrum som skriver på bloggen.

Tångbloggen

 

 

Kontakt

Tipsa oss gärna om nya bloggar och poddar med koppling till Stockholms universitet!

E-post: redaktion@su.se

På denna sida