Stockholms universitet

Forskardagarna 2019

 

Dag 1:

Dag 2:

Dag 1:

Välkommen till Forskardagarna!

Att forska innebär att ställa frågor och att ta reda på något som ingen visste förut." Lyssna på moderator Elsa Helins inledning till Forskardagarna.

 

 

Du påverkar framtiden!

Björn Fondén, miljövetare, företagsekonom och hållbarhetsrådgivare pratar om vikten av att vara med och ta ansvar för framtiden.

 

 

Havet - soptipp eller framtidshopp?

Havet ger oss en stor del av allt vi människor behöver, som mat, energi, läkemedel, transport och fritidsaktiviteter. Men hur mår våra hav egentligen? Varför är havet så viktigt för jorden? Och vad har havet för rättigheter?

Michael Tedengren, marinekolog och biolog vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik och Anna Christiernsson, miljöjurist vid Juridiska Institutionen.

 

 

Vilket ansvar har vi för framtida generationer?

Vilket ansvar har vi som lever i dag för att det ska gå att bo på jorden i framtiden? Vad kan vi som lever nu göra åt klimatförändringar och andra globala utmaningar? Vem ska egentligen bestämma över framtiden?

Krister Bykvist, professor i praktisk filosofi och Karin Bäckstrand, professor i miljöinriktad statsvetenskap. Båda är också verksamma vid Institutet för Framtidsstudier.

 

 

Hur påverkas våra hjärnor av det digitala livet?

Hur påverkas vi av att leva våra liv på sociala medier? Blir vi mindre ensamma när vi är uppkopplade eller är det tvärtom? Och vad gör det digitala livet med vår syn på oss själva och världen?

Anja Hirdman, professor i medievetenskap och Håkan Fischer, professor i psykologi.

 

 

Dag 2:
 

Vem har rätt att vara flykting?

Varför flyr människor? Hur ser flyktingsituationen i världen ut? Och varför räknas inte klimatflyktingar som riktiga flyktingar? Vilket ansvar har vi egentligen för att ta emot människor på flykt?

Elin Jakobsson, doktor i internationella relationer och Fataneh Farahani, docent i etnologi

 

 

Vad består vårt universum av och varför växer det?

Bara 5 procent av all materia i Universum är synlig för det mänskliga ögat. Resten är så kallad mörk materia och mörk energi. Vad består de 95 procenten av? Och varför behöver man egentligen veta så mycket om Universum?

Edvard Mörtsell, professor i observationell kosmologi vid Institutionen för fysik och Oskar Klein Centre.

 

 

Ska tankar eller känslor styra världen framåt?

Vad är det som styr världen i dag? Är det känslor som vrede och medkänsla eller är det tankar och förnuft? Vad är bäst för att få världen att gå framåt? Och vad händer om känslorna tar över?

Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap, även verksam vid Institutet för framtidsstudier och Jens Ljunggren, professor i historia.

 

 

På denna sida