Stockholms universitet

ARTofMELT2023 studerar övergång till sommar i Arktis

Det snabbt föränderliga arktiska klimatet präglas av en skör balans mellan värme söderifrån och kylande energiförlust uppåt i den arktiska atmosfären. Expeditionen ARTofMELT2023, som leddes av forskare från Stockholms universitet, studerar övergången från vinter till sommar i nordligaste Arktis, den tidpunkt då isytan i Arktis börjar smälta.

En isbjörn på besök

När en isbjörn närmar sig forskningsfartyget Oden måste alla i besättningen upp på däck. Följ ett av expeditionens isbjörnsbesök i filmen nedan. Forskningsutrustningen blir kvar på isen och får påhälsning av en nyfiken björn. (Drönarfoto: Christoffer Groop)

 

På jakt efter atmosfäriska floder

Få en glimt av livet som vetenskaplig ledare för ARTofMELT2023 i filmklippet nedan. Michael Tjernström följer väderprognoserna för att veta när en så kallad atmosfärisk flod kan vara i antågande. Forskarnas hypotes är att det är inflöden av varm och fuktig luft söderifrån, atmosfäriska floder, som styr övergången från vinter till sommar i Arktis och därmed när isen börjar smälta.

 

 

 

Se filmen (på engelska) där Michael Tjernström, professor i meteorologi och vetenskaplig ledare för ARTofMELT2023, och Paul Zieger, universitetslektor i miljövetenskap och assisterande vetenskaplig ledare, svarar på tre frågor om expeditionen.

Vi har mängder av mätningar från när isytan gradvis slutar att smälta i börjar på hösten, men inte tillräckligt från när smältningen av ytan börjar på sommaren. Den här gången börjar smältsäsongen medan vi är där, säger Michael Tjernström.

När och hur sommarens avsmältning i nordligaste Arktis, över Arktiska oceanen, inleds har inte studerats i detalj sedan slutet av 1990-talet. Framför allt på grund av de utmaningar det innebär att ge sig in i Arktis på våren. ARTofMELT2023 och isbrytaren Oden trotsade våren 2023 utmaningarna och var på plats innan isen började smälta. Men en expedition till Arktis på våren innebär att balansera mellan det välplanerade och det oförutsägbara.

– Med hjälp av avancerade väderprognoser kommer vi att se var vi behöver vara för att hitta rätt forskningsdata flera dagar i förväg. Men som alltid vid fältarbete måste man förvänta sig det oväntade, så det gäller att vara beredda på överraskningar, säger Michael Tjernström.

Isbrytaren Oden befann sig under expeditionen att befinna sig inom en ”triangel” mellan nordöstra Grönland, nordvästra Svalbard och Nordpolen. Där har forskarna störst chans att fånga så kallade ”atmosfäriska floder”, en av expeditionens huvudfokus, från olika håll.

Atmosfäriska floder är varm och fuktig luft, som med hjälp av vädersystem kan komma långt in över Arktis söderifrån. De har ofta en begränsad utbredning och kan till exempel i satellitbilder se ut lite som en flod av vattenånga, därav namnet.

 

Se filmer om expeditionens forskning

 
 
 
 

 

 
Michael Tjernström i grönblå jacka utomhus
Michael Tjernström Foto: Stella Papadopoulou

Medan sommaren kommer gradvis på land sker övergången mellan årstiderna i Arktiska oceanen mera plötsligt. Men vad är det egentligen som styr den plötsliga övergången till sommar? Forskarnas hypotes är att det är inflöden av varm och fuktig luft söderifrån, så kallade atmosfäriska floder, som styr övergången.

Tidigare studier tyder på att atmosfäriska floder har blivit både vanligare, kraftigare och varar längre i ett varmare klimat. Och för att kunna förutspå den framtida klimatutvecklingen med större säkerhet, både i Arktis och globalt, måste forskare nu kunna ta med både atmosfäriska floder och hur de påverkar is- och snötäcket i våra klimatmodeller, de datormodeller som används för att förutse klimatet i framtiden.

Idag vet vi väldigt lite om hur dessa atmosfäriska floder ser ut. Under den här expeditionen vill vi studera dem i detalj och hur de påverkar istäcket, säger Michael Tjernström.

Det gäller både hur de påverkar havsisen och snön, men också hur isytan i Arktis i sin tur påverkar den varma luften och ombildar den till ’arktisk luft’.

– Framför allt kyls luften underifrån och då bildas ofta moln eller dimma. Men molnen, i kombination med den varma luften, bidrar också till uppvärmningen av istäcket, säger Michael Tjernström.

 
Paul Zieger i svart jacka och mössa
Paul Zieger Foto: Stella Papadopoulou

Moln består av miljontals små molndroppar eller iskristaller. I kärnan av varje molndroppe finns en aerosolpartikel, ett frö på vilket vattenånga kondenseras. Molnen påverkar vilken mängd solljus och värmestrålning som når havsisen, men aerosolpartiklarna påverkar hur stor den påverkan är. Aerosolpartiklarna kan också fastna på snö och is, vilket gör att ytan mörknar. Det påskyndar då issmältningen genom att en mörk yta absorberar mer solljus än en ljus yta.

Aerosolpartiklar kommer från både från naturliga källor, som havssalt, pollen och bakteriesporer, och från resultatet av mänskliga aktiviteter, som sot som bildas vid ofullständig förbränning av fossila bränslen, trä och annan biomassa.

Enligt den senaste klimatrapporten från IPCC är en av källorna till osäkerheten om framtidens temperaturhöjning stor just på grund av bristande kunskap om hur aerosolpartiklar påverkar klimatsystemet.

– Atmosfäriska floder kan förutom värme och vattenånga även föra med sig stora mängder aerosolpartiklar in till centrala Arktiska oceanen. Om vi ändrar koncentrationen av aerosoler i Arktis kan det leda till att molnens egenskaper förändras, säger Paul Zieger.

Under ARTofMELT2023 hoppas forskarna att lära sig mer om aerosolpartiklarna, vilken typ de är, vilka egenskaper de har och storleken på de olika aerosolpartiklar som följer med atmosfäriska floderna till Arktis. Man vill också veta mer om de moln som bildas då.

Våra observationer kommer förhoppningsvis att bidra till en bättre förståelse för hur aerosolpartiklar och moln påverkar det arktiska klimatet. Det hjälper oss att förbättra våra klimatmodeller så att vi blir bättre på att göra klimatförutsägelser, både för Arktis och globalt, säger Paul Zieger.

 
Isbrytaren Oden Foto: Michael Tjernström

Att dokumentera övergången mellan vinter och sommar i Norra Arktis kräver flexibel planering och snabbhet i vändningarna, men också tålamod.

Det kan bli utmanande att hålla entusiasmen vid liv om det inte händer något och vi blir kvar på samma plats under flera veckor. Men det är ju atmosfären som styr över om det bildas några atmosfäriska floder, så det måste vi vara beredda på, säger Michael Tjernström.

Forskningsfartyget Oden måste på kort varsel kunna flyttas till den plats där varm luft kommer in. Men att vara på en plats som nordligaste Arktis innebär stora utmaningar logistiskt. Bland annat för att få tillgång till de avancerade väderprognoser forskningsteamet är beroende av.

– För tillgång till väderprognoserna är vi beroende av våra landbaserade samarbetspartners och det är en utmaning i sig. Vi har inte tillgång till internet så långt norrut utan måste förlita oss på satellitkommunikation.

Under expeditionen har ARTofMELT2023 därför en särskild prognosfunktion på plats vid Stockholms universitet, under ledning av Gunilla Svensson, professor i meteorologi.

– Hon kommer vara som en spindel i vårt vädernät och hålla koll på vad vi gör och vart vi åker.

En annan utmaning är behovet av snabb förflyttning i svårforcerad havsis.

– Eftersom vi förflyttar oss långsamt behöver vi också ha välfungerade beslutsvägar för att undvika att förlora tid. Det är viktigt att vi kan flytta Oden dit vi vill på kort varsel, trots att den svåraste tiden att navigera i Arktis är innan isen börjar smälta, säger Michael Tjernström.

Mätningar på isytan innebär en utmaning i sig för ett rörligt forskarteam som måste vara flexibelt.

Det är bara möjligt att arbeta på isen med utrustning som kan tas ombord igen på mindre än en dag, för vi kanske måste flytta oss till en ny position och det kan ta ett tag, säger Michael Tjernström.

 
Forskare står på isen med isbrytaren Oden i bakgrunden
Foto: Michael Tjernström

När Oden väl befinner sig i ett område med en atmosfärisk flod sker många synkroniserade mätningar samtidigt, vertikalt från havet, genom isen och upp i atmosfären.

Vi kommer också att använda både helikoptrar och drönare för att se hur atmosfären och ytan beter sig horisontellt över ett större område. I havet används även en mini-ubåt för att studera hur atmosfären påverkar isen, säger Michael Tjernström.

Den nedre delen av atmosfären studeras med hjälp av en ballong, som med en lina fäst vid en vinsch kan hissas upp och ned, med drönare och ett instrumentsystem som hänger under en helikopter, men också med hjälp av fjärranalystekniker som radar, laser och mikrovågor. Forskarna kompletterar sedan de schemalagda mätningarna med andra typer av mätningar, vilket ger detaljerad information om atmosfärens sammansättning nära ytan.

– Vi kommer bland annat att studera atmosfärsgasernas egenskaper, partiklar och moln och energiutbytet vid ytan. Här är det viktigt att inte förorena våra observationer med utsläpp från Oden. Därför vänder vi Oden upp mot vinden, säger Paul Zieger.

Var sjätte timme släpps väderballonger upp och liknande instrument sänks ner i havet.

Resultaten från väderballongerna skickas sedan till vädertjänster världen över, för att hjälpa till att förbättra väderprognoserna som vi sedan är så beroende av, säger Michael Tjernström.

 

Frågor och svar om ARTofMELT2023

Map of the target area for the expedition ARTofMELT Oden is placed north east of Greenland.
Karta över det område ARTofMELT2023 ska studera. Källa: Mapbox/Svenska Polarforskningssekretariatet

Vad är ARTofMELT2023?

Logotype for ARTofMELT
Logotypen för ARTofMELT

ARTofMELT2023 (Atmospheric rivers and the onset of Arctic melt) är en internationell tvärvetenskaplig forskningsexpedition. Forskningen görs från den svenska forskningsisbrytaren Oden i centrala Arktiska oceanen.

Oden seglade i början av maj 2023 från Longyearbyen på Svalbard, Norge, med 40 forskare från Sverige, Finland, Schweiz, Tyskland, Storbritannien och USA, ett 10-tal logistikpersonal, läkare, helikopterbesättning, konstnär och omkring 20 besättningsmedlemmar. Expeditionen pågick under sex veckor.

Isbrytaren Oden ägs av Sjöfartsverket, men används under somrarna av Svenska Polarforskningssekretariatet för expeditioner till Arktiska oceanen.

 

Vem leder expeditionen?

Vetenskaplig ledare för expeditionen är Michael Tjernström, professor i meterologi vid Stockholms universitets Meteorologiska institution, som tillsammans med Paul Zieger, universitetslektor i miljövetenskap vid Institutionen för miljövetenskap och assisterande vetenskaplig ledare för expeditionen, koordinerar det vetenskapliga ombord, medan Åsa Lindgren från Svenska Polarforskningssekretariatet leder och koordinerar logistik och kontakter med fartyget Oden. Sista ordet ombord på ett fartyg har alltid fartygschefen för allas säkerhet.

 

Vad ska ARTofMELT2023 undersöka?

Forskarna ska i detalj studera när havsisens yta i Arktiska oceanen börjar smälta på våren, en hittills underobserverad fas i den arktiska årscykeln. De kommer särskilt att utforska om de så kallade “atmosfäriska floderna” är avgörande för tidpunkten när smältningen börjar. Tidpunkten är viktig för omfattningen av havsisens årliga avsmältning, som har ökat väsentligt under de senaste decennierna, en konsekvens av den globala uppvärmningen.

 

Vad är ”atmosfäriska floder”?

Atmosfäriska floder är varm och fuktig luft som med hjälp av vädersystem kan komma långt in över Arktis söderifrån. De har ofta en begränsad utbredning och kan till exempel i satellitbilder se ut lite som en flod av vattenånga, därav namnet.

 

Vem finansierar expeditionen?

ARTofMELT2023 organiseras av Svenska Polarforskningssekretariatet och är huvudsakligen finansierad genom sekretariatets egna anslag men även genom internationella samarbeten. Arbetet, som leds av Michael Tjernström och Paul Zieger, finansieras framför allt av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådet. Carl Tryggers Stiftelse och European Research Council (ERC) har också finansierat delar av expeditionens instrument.

 

Hitta mer material om ARTofMELT2023

 

Forskningsprojektet

Läs mer om ARTofMELT2023 på forskningsprojektets sida

Material från Svenska Polarforskningssekretariatet

Läs mer om ARTofMELT2023 hos Svenska Polarforskningssekretariatet
Läs mer om isbrytaren Oden

Läs: "Unique data from the start of the melt season in the Arctic " Intervju med Michael Tjernström publicerad 6 december 2023.

 

Mer om expeditionens ledande forskare

Läs mer om Michael Tjernströms forskning
Läs mer om Paul Ziegers forskning

På denna sida