Forskningsinfrastruktur vid naturvetenskapliga fakulteten
Vid den naturvetenskapliga fakulteten finnns en omfattande infrastruktur som består av forskningsstationer, center, institut och core-faciliteter som möjliggör forskning av hög kvalitet inom olika discipliner.
Forskningsstationer
Askölaboratoriet
Askölaboratoriet är en fältstation för marin forskning och en nationell resurs, belägen i Stockholms södra skärgård.
Navarino Environmental Observatory
Vid fältstationen i Navarino, Grekland, bedrivs forskning och undervisning om klimat och miljö.
Navarino Environmental Observatory
Norunda forskningsstation
Vid Norunda forskningsstation, norr om Uppsala, genomförs långtidsmätningar av kortlivade klimatpåverkande ämnen och föroreningar i atmosfären. Nationell resurs inom ACTRIS Sweden.
Tarfala forskningsstation
Tarfala forskningsstation som ligger Kebnekaisemassivet är en fältstation för forskning och utbildning om svensk alpin, glacial och periglacial miljö.
Tovetorps forskningstation
Vid Tovetorps forskningsstation i Södermanland bedrivs forskning inom etologi och ekologi och undervisning.
Zeppelin forskningsstation
Stationen på Svalbard används bland anant för studier av atmosfären, marina och polara ekosystem och glaciärer.
Forskningscentra och institut
Bergianska Trädgården
Bergianska trädgården tillhandahåller material för forskning och utbildning, särskilt avseende växtsystematik, evolution och ekologi. Verksamheten tillhandahåller även växtmaterial och ibland odlingsyta till forskare.
DESIREE - Double ElectroStatic Ion Ring ExpEriment
DESIREE är en experimentell anläggning och nationell infrastruktur för atom- och molekylfysik. Anläggningen är avsedd för studier av jon-jon-kollisioner vid låg energi och låg temperatur.
Institutet för Solfysik
Det svenska solteleskopet (SST) på kanarieön La Palma är en nationell infrastruktur. Forskningen är huvudsakligen inriktad mot studier av solfläckar, småskaliga magnetfält, spektrallinjebildning och solens kromosfär.
Nordiska Optiska Teleskopet
Nordiska optiska teleskopet (NOT) är ett gemensamt nordiskt teleskop på kanarieön La Palma som bland annat används för att studera galaxer och supernovor.
Nordita - The Nordic Institute for Theoretical Physics
Nordita är ett forskningsinstitut för teoretisk fysik som grundades redan 1957 i Köpenhamn. Sedan 2007 har verksamheten sin hemvist vid Stockholms universitet. Forskningen rör bland annat astrofysik, kondenserade materiens fysik och högenergifysik.
Stockholms Matematikcentrum
Stockholms matematikcentrum (SMC) är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan. Här samordnas utbildning och forskning i matematik mellan institutionerna.
SciLifeLab
SciLifeLab är en nationell infrastruktur som främjar molekylär biovetenskap och life science i Sverige. Verksamheten är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet.
SUBIC - Centrum för hjärnavbildning vid Stockholms universitet
SUBIC erbjuder toppmodern avbildningsteknik och möjlighet att utföra experiment med hjälp av bland annat magnetresonanstomografi (MRI), Röntgenmikroskop, elektroenfacelogram (EEG), transkranial magnetisk stimulering (TMS) och ögonmätning.
Vetenskapens Hus
Vetenskapens Hus erbjuder skolverksamhet för årskurs F-9 och gymnasiet med möjlihget att utforska naturvetenskap, teknik och matematik i en laborativ miljö.
Bemannad forskningsinfrastruktur
AlbaNova Nanolab
AlbaNova Nanolab erbjuder tillgång till nanofabrikationsverktyg och processer på toppnivå. Anläggningen är ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan.
EFC - Experimental Core Facility
ECF är en modern forskningsinfrastruktur som erbjuder möjlighet till in vivo studier på möss och råttor inom biologisk grundforskning och forskning som syftar till att finna nya behandlingsmetoder.
EFC - Experimental Core Facility
EMC - Elektronmikroskopicentrum
Elektronmikroskopicentrum är en core-faciltet och nationell infrastruktur med avancerad utrustning för transmissions- och svepelektronmikroskopi.
EMC - Elektronmikroskopicentrum
NMR - Kärnmagnetisk resonans i fasta tillstånd
Anläggningen för kärnmagnetisk resonans (NMR) i fasta tillstånd är en core-facilitet som tillhandahåller resurser och expertis för insamling och tolkning av NMR-data från fasta material.
NMR - Kärnmagnetisk resonans i fasta tillstånd
IFSU - Imaging Facility at Stockholm University
IFSU är en core-facilitet för ljus- och elektronmikroskopi. Anläggningen erbjuder ett flertal avancerade instrument.
IFSU - Imaging Facility at Stockholm University
IVMSU - Intravital Microscopy Facility of Stockholm University
IVMSU är en nationell infrastruktur för in vivo och in vitro-studier av celler, vävnader och organ.
IVMSU - Intravital Microscopy Facility at Stockholm University
MACAL - Materialanalyscentrum
För närvarande erbjuder Materialanalyscentrum röntgenutrustning, optisk spektroskopi, ytanalys, termisk analys och karakterisering av mjuk materia.
Mekanisk verkstad
De mekaniska verkstäderna vid AlbaNoba och Institutionen för geologiska vetenskaper är en core-facilitet som erbjuder hög kompetens och tjänster inom mekanisk konstruktion och tillverkning.
Mekanisk verkstad vid Alba Nova
Mekanisk verkstad vid Institutionen för geologiska vetenskaper
R/V Electra af Askö
Fartyget R/V Electra är stationerat vid Askölaboratoriet men kan användas i hela havsområdet. Fartyget är isgående och med utrustning för både vatten- och sedimentprovtagning liksom geofysiska instrument.
SPS - National Spark Plasma Sintering Facility
Anläggningen kan utsätta materialen för snabba sintringscykler i vakuum eller inert atmosfär. Materialen omfattar keramik, metaller och legeringar, intermetalliska material, kompositer och porösa material.
SPS - National Spark Plasma Sintering Facility
Växthussamlingen
Växthussamlingen används för forskning och undervisning. Den mångfaldiga samlingen har samlats in från 1960-talet fram till 2000-talet.
Övrig infrastruktur och instrument
AlbaNova-teleskopet
AlbaNova-teleskopet är Sveriges största optiska teleskop i bruk, med sin spegeldiameter på en meter och brännvidd av elva meter.
Avancerad ljusmikroskopi
Institutionen för biokemi och biofysik har en uppsättning optiska system. Dessa består av två stycken konfokalmikroskop (Leica SP1 point scanning confocal and Yocogava CSU-22Spinning disk system), två stycken epifluorescensmikroskop och ett FACS.
Bioinformatikstöd
Alla doktorander och forskare vid Stockholms universitet erbjuds stöd inom bioinformatik. Öppet för dig som vill diskutera ett projekt på planeringsstadiet, få hjälp med analyser eller råd om hur du bör gå vidare.
Core Processing Laboratory (CPL)
Laboratorium för att processa sedimentkärnor, tillhör Institutionen för geologiska vetenskaper.
Dendrokronologiska laboratoriet
Laboratorium för analyser av träds årsringar vid Institutionen för naturgeografi.
Mer om Stockholm University Tree-Ring Laboratory
Ice Core Processing Laboratory
Frysrum för att lagra och processa isborrkärnor under kontamineringsfria förhållanden vid Institutionen för naturgeografi.
Konstantrum
Odlingsrum vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik med temperaturstyrning, varav en del med ett lägre temperaturintervall för akvatiska försök och andra med ett högre temperaturintervall för växtodling.
Laser Spectroscopy Laboratory (LSL)
Laser Spectroscopy Laboratory är ett samarbete mellan institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) och institutionen för geologiska vetenskaper (IGV). Här utförs in-situ mätningar av CO2, CH4 och d13C i CO2 och CH4.
Kontaktperson: Marc Geibel, marc.geibel@aces.su.se
Marinekologiska laboratoriet
Det marinekologiska laboratoriet (MEL) vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik utför provtagningar och analyser av vattenkemi, plankton, bottendjur och makrofyter (växter och alger), med särskilt fokus på Östersjön. Verksamheten är ackrediterad genom Swedac och är ett ledande laboratorium inom flera områden, bland annat närsaltanalyser.
Kontaktperson: Jakob Walve, jakob.walve@su.se
Micro-/Macrofossil Processing laboratory
Laboratorium för extraktion och analys av mikro- och makrofossil ur sediment och torv vid Institutionen för naturgeografi.
Kontaktperson: Martina Hättestrand, martina.hattestrand@geo.su.se
PetroTectonics Analytical Facilities
Laboratorium för geokemisk och isotop-analys av bergarter, tillhör Institutionen för geologiska vetenskaper.
Mer om PetroTectonics Analytical Facilities
Stable Isotope Laboratory (SIL)
Isotoplaboratorium vid Institutionen för geologiska vetenskaper (IGV).
Mer om Stable Isotope Laboratory (SIL)
Statistiskt stöd
Naturvetenskapliga fakulteten erbjuder genom matematiska institutionen forskare, inklusive doktorander, stöd med statistiska problem inom forskningsprojekt.
Kontaktperson: Jan-Olov Persson, joper@math.su.se
Stockholm Luminescence Laboratory
Laboratorium och utrustning för att åldersbestämma sedimentavlagringar vid Institutionen för naturgeografi.
Kontaktperson: Martina Hättestrand, martina.hattestrand@geo.su.se
Swedish e-Science Research Centre (SeRC)
Mer information finns på webbplatsen för SeRC
Senast uppdaterad: 13 september 2024
Sidansvarig: Naturvetenskapliga områdeskansliet