Stockholms universitet

Forum för doktorander

På det humanvetenskapliga området satsar man extra på doktoranderna. Det gör man med ett projekt som kallas för Forum för doktorander. Tanken är att doktoranderna ska få vägledning, må bra och bli klara på tid.

FOTO: DZMITRY DZEMIDOVICH, Mostphotos
 

Mål

Forum för doktorander har tre övergripande mål:

  • Fler doktorander ska bli klara i tid
  • Stress och sjukskrivningstal bland universitetets doktorander ska sjunka
  • Stärka Stockholms universitets konkurrenskraft

Forum för doktorander har ett mentorskapsprogram, karriärträffar och skrivarträffar.

FOTO: ANDREY POPOV, Mostphotos
 

Mentorsprogram för doktorander

I mentorskapsprogrammet får varje doktorand en erfaren akademiker från en annan fakultet som mentor. Syftet med detta mentorskapsprogram är att stödja doktorander i att navigera i sin roll som doktorand och framtida karriär. Mer specifikt, om du är doktorand, så kommer du att paras ihop med en fakultetsmedlem (föreläsare eller forskare) från en annan fakultet vid Stockholms universitet för att diskutera frågor som har betydelse för dig. Ditt forskarämne kan ingå, men det är inte begränsade till, hur man förstår och navigerar i det svenska akademiska systemet. Det handlar om hur man upprätthåller en god balans mellan arbete och privatliv och hur man bedömer karriärval under och efter doktorsexamen.

Tanken är att skapa en öppen atmosfär där doktorander kan ställa frågor om de akademiska processerna, få vägledning och lära sig av sina mentors erfarenheter. Det finns många oskrivna regler inom den akademiska världen. Denna implicita kunskap är ofta välkänd av mentorerna men inte av adepterna. Denna kunskap delas med doktoranderna. Mentorn utvecklas också tillsammans med doktoranden genom att delta i doktorandens framsteg och akademiska resa. Det här programmet finns för att stödja unga forskare vid Stockholms universitet. 

Mentorskapsprogrammet för doktorander inkluderar tre möten under ett år. Programmet innefattar även tre timslånga möten per termin med din individuella mentor för att diskutera ämnen som är specifikt relevanta för dig. Alla mentorer och adepterna i programmet träffas gemensamt under det första och sista mötet, medan alla mentorer och adepterna träffas separat under det andra mötet. Programmet börjar i februari 2024. Vi kommer att träffas på en trevlig plats på campus (Aula Magna).

Läs artikel: Mentorskap ökar välmående

 

Karriärträffar

Några unga samlas kring ett bord.
FOTO: YURI ARCURS, Mostphotos

Karriärträffarna syftar till att besvara frågan: Vad ska jag göra efter min doktorsexamen? Gästtalare som representerar olika karriärvägar berättar om sina erfarenheter. Deltagarna uppmanas att utvidga sitt nätverk genom att diskutera med andra doktorander. Seminarierna organiseras tre gånger per termin under lunchen.

 

Skrivarträffar

Gula villan. Foto: Gunnar Zetterberg
Skrivarträffarna hålls en gång i veckan i Gula Villan. Foto: Gunnar Zetterberg

Skrivarträffarna är en grundsten i projektet. Dessa skrivarträffar äger rum varje tisdag mellan 9-11 på förmiddagen under hela terminen. På så sätt avsätter doktoranderna regelbundet tid för sin forskning och skrivande på en bestämd plats (Gula Villan). Energin under dessa skrivarträffar är dynamisk och vi hjälper varandra. Vi avslutar till exempel varje skrivarträff genom att dela erfarenheter och ge råd om akademisk forskning och skrivande. Varje tisdag kl. 9-11 i Gula Villan är det skrivarträffar.

Läs artikel, Skrivarträffarna skapar struktur och glädje i forskarstudierna

 

Åsa Burman, projektledare

 

Åsa Burman
Åsa Burman Foto: Sören Andersson

Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet är projektledare för Forum för doktorander. Hon stämmer av vilka behov som doktoranderna har. Åsa gör det för att kontinuerligt kunna ge dem relevant information och individuell hjälp. På det sättet blir det bättre för varje doktorand med deras planering, högre kvalitet på skrivarträffarna och de sociala nätverksträffarna blir än mer angelägna.

Åsa Burman, webbsida

Intervju med Åsa: Expertens råd: Så förebygger du stress under doktorandtiden 

 

Initiativtagare

Hösten 2022 startade pilotprojektet Forum för doktorander.

Initiativtagare till projektet är: 

  • Områdesnämnden för humanvetenskap
  • Personalavdelningen
  • Dekanerna vid humanistiska, juridiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna
  • Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet
 

Film om Forum för doktorander

 
 
 

Kurs för alla forskarstudenter

Alla forskarstuderande vid Stockholms universitetet kan anmäla sig till en doktorandkurs som anordnas av personalavdelningen. Den kursen ger också handfasta tekniker och förhållningssätt för att bli klar i tid och må bra på vägen. 

Det finns ett begränsat antal platser, så du behöver registrera dig för att delta. Inom kort kommer du få ett e-postmeddelande med en inbjudan till kurserna under våren 2024, inklusive kursdatum. Om du har frågor eller vill registrera dig, kontakta forumfd_humvet@su.se.

Anmäl dig till kursen:

Grupp 1: Doktorandstudenter som är nya eller har nått mindre än halvvägs

Workshop 1
Datum: 5 februari, kl. 9-12.

Workshop 2
Datum: 26 februari, kl. 9-12.

Workshop 3
Datum: 18 mars, kl. 9-12.

Workshop 4
Datum: 15 april, kl. 9-12.

Workshop 5
Datum: 6 maj, kl. 9-12.

Grupp 2: Doktorandstudenter som har nått halvvägs eller längre

Workshop 1
Datum: 29 januari, kl. 9-12.

Workshop 2
Datum: 19 februari, kl. 9-12.

Workshop 3
Datum: 14 mars, kl. 9-12.

Workshop 4
Datum: 8 april, kl. 9-12.

Workshop 5
Datum: 13 maj, kl. 9-12.

Våren 2024

Varje tisdag kl.9-11 i Gula Villan är det skrivarträffar. Tre karriärseminarier kommer att ges under våren.

Har du några frågor så kontakta: forumfd_humvet@su.se

 

Vad ska jag göra efter min doktorsexamen?

Färgglad drake
Foto: Mostphotos, ChiccoDodilFC

Karriärseminarier

Forum för doktorander bjuder in dig till tre karriärseminarier under våren 2024. Gratis lunch ingår! För att anmäla dig, skicka ett e-postmeddelande till: forumfd_humvet@su.se (Begränsat antal platser tillgängliga.)

Kommande karriärseminarier våren 2024:

  • Från sociologi till Skolverket
    27:e februari i Gula Villan, kl.12-13
    Med docent i sociologi Stephanie Plenty, för närvarande anställd av Skolverket, om hennes nya roll och hur man skriver ett icke-akademiskt CV.
  • Från doktorand till postdoktor
    9:e april i Gula Villan, kl.12-13
    Med Viviana Stechina, doktor i Research Services, som delar med sig av råd om hur man ansöker om postdoktorandfinansiering. Viviana Stechina är forskningsassistent på kontoret för forskning, engagemang och innovationsstöd (REIS). En av hennes huvuduppgifter är att ge stöd när det gäller extern finansiering för postdoktorandtjänster. I detta karriärseminarium kommer hon att ge en översikt över tillgängliga forskningsstipendier och stipendier att söka efter din doktorsexamen. Hon kommer också att ge vägledning om hur man söker forskningsfinansieringsmöjligheter samt några tips om hur man skriver en ansökan.
  • Från Storbritannien till svensk akademi
    14:e maj i Gula Villan, kl.12-13
    Med Isaac Taylor, biträdande universitetslektor i filosofi, om övergången från Storbritannien till svensk akademi och hans tidigare karriär inom offentlig sektor.
 

Kontakt

Välkommen att höra av dig till Forum för doktorander:

forumfd_humvet@su.se

På denna sida