Så går det till i humanvetenskapliga forskningsmiljöer
Humanvetenskaplig forskning bedrivs i många olika miljöer. Här kan du se filmer från forskningsmiljöerna.
Glömda flygfoton - ny guldgruva för forskare
Flygfoton från forna brittiska kolonier blir nu en guldgruva för forskare inom olika forskningsfält. Detta tack vare ett forskningsprojekt där ett stort och tidigare svåråtkomligt arkiv digitaliseras och blir fritt tillgängligt. En helt ny infrastruktur byggs upp, ett slags historiskt Google Earth där man kan se hur dessa länder såg ut från 40-talet fram till 80-talet, innan satelliter tog vid.
Se även artikeln på samma ämne:
Forskare räddar miljontals flygfoton över forna brittiska kolonier
Kartläggning av levnadsvanor får oss att förstå vår samtid
Hur umgås svenskarna med sina vänner? Och hur har vi det egentligen på jobbet? Många tror att informationen om befolkningen ”bara finns där” – men bakom statistiken pågår ett stort och långtgående forskningsprojekt. Levnadsnivåundersökningen (LNU) ger en bred bild av hur svenskarna egentligen har det.
Läs mer om Levnadsnivåundersökningen
Doftlabbet - i en värld av dofter
Doftlabbet är en del av Gösta Ekmans Laboratorier som hör till Psykologiska institutionen på Stockholms universitet.
Forskningen kretsar kring hur vi människor upplever vår omvärld med hjälp av luktsinnet.
SUBIC – på jakt efter hjärnans grundläggande funktioner
På SUBIC - Stockholm University Brain Imaging Centre - samlas humanister, samhällsvetare och naturvetare för att kartlägga hjärnans funktioner. Med hjälp av en magnetkamera kan forskarna läsa av hur hjärnan beter sig när den stimuleras med till exempel ljud, synintryck eller lukter.
Arkeologiska analyser levandegör forntidens människor
Hur har människor anpassat sig till klimatförändringar genom historien? Vad åt man under forntiden och hur påverkades livet av förändringar i till exempel klimatet? Det är några av de frågor man söker svar på vid Arkeologiska forskningslaboratoriet.
Läs mer om Arkeologiska forskningslaboratoriet
VR-teknik behandlar ångest och starka rädslor
Avdelningen för klinisk psykologi är en del av Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Här pågår både forskning och utbildning av psykolog- och psykoterapistudenter. Bland annat provas VR-teknik i forskning om behandling av ångest och starka rädslor.
Senast uppdaterad: 25 november 2024
Sidansvarig: Stockholms universitet