Lars Pettersson

Vad är IgNobel?

– IgNobelpriserna går till forskning som först får en att lyfta på ögonbrynen och sedan tänka efter. Ofta går det till forskare med lite udda idéer, ibland så udda att det kan bli riktiga Nobelpris. Andre Geim fick exempelvis IgNobelpris för sina försök att få en groda att sväva i luften. Senare fick han det riktiga Nobelpriset 2010 för sitt arbete med grafen.

Vad händer i AlbaNova 10 april?

– Det blir en show baserad på IgNobelprisutdelningen i Harvard. Tre IgNobelpristagare presenterar sin forskning och fyra forskare från Stockholms universitet och KTH gör 24/7-presentationer. De har 24 sekunder på sig att presentera sin forskning och avslutar sedan med att sammanfatta så att vem som helst kan förstå med bara sju ord. Det blir också en Paper Plane Deluge – publiken får vika pappersplan och sedan försöka träffa en levande måltavla på scenen.

Att presentera forskning på 24 sekunder låter svårt, går det?

– Det är en utmaning, erfarna professorer kan stappla framåt i sin presentation och när 24 sekunder har gått bara kommit till hälften. Jag har sett lysande föredrag som den unga kvinnliga forskaren som undersökt pigment som ger djur färg, speciellt olika grader av svart, på nanonivå. Hon var klar på 23 sekunder och sammanfattade med ”Some animals are very, very, very black”.

IgNobel Prize

Varför har du engagerat dig i IgNobelföreläsningen?

– IgNobelprisen lyfter fram udda och intressanta aspekter på forskning. Priset – och föredragen – kan sprida forskning på ett roligt och spännande sätt.

IgNobelevenemanget är öppet för alla intresserade, mer information på webben.