Klimat & hållbarhet

Hållbarhetsforum 29 oktober

Missa inte att anmäla dig till årets Hållbarhetsforum på Stockholms universitet. En dag med temasamtal och paneler som är öppen för alla. Temat är "Demokrati, populism och hållbar utveckling". Rektor Astrid Söderbergh Widding och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin inleder. 

Hållbarhetsforum syftar till att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.
Läs mer

 

 

KLIMATFÖRÄNDRINGARNA
  Foto: Gunhild Rosqvist

  Kebnekaises sydtopp en meter lägre än nordtoppen

  Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp har genomförts av forskare vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.

  Foto: Per Larsson

  Väderentreprenör och klimatupplysare

  Kappseglingar, katastrofobligationer, militära bergrum och tv-studior. Martin Hedbergs meteorologiutbildning har lett honom in på många spår. Nu är fokus på att upplysa om klimatförändringarna.

  Foto: Anna-Karin Landin

  Stort forskningsanslag ska utveckla grön kemi

  Finansiären Mistra satsar tillsammans med industrin 100 miljoner kronor på forskningsprogrammet SAFECHEM. Stockholms universitet tilldelas den största summan, cirka 30 miljoner kronor.

  Turako, Foto: Daniel J. Field/Cambridge University

  Fåglar drevs från norra halvklotet till tropiska områden av klimatförändringar

  Genom modellering för klimat och ekologi har forskare visat hur den geografiska fördelningen av fågelfamiljer är sammanlänkad med klimatförändringar under miljontals år.

  Tecophilaea cyanocrocus_Richard Wilford

  Hundratals växtarter har redan utrotats

  Nästan 600 växter har utplånats från planeten de senaste 250 åren visar en ny studie. Detta är dubbelt så många som fåglar, däggdjur och groddjur tillsammans.

  Foto: Martin Jakobsson

  Expedition till outforskad grönländsk glaciär

  I augusti startar en forskningsexpedition med isbrytaren Oden till Ryderglaciären i nordvästra Grönland. Forskare ska undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och glaciärer men även hur Grönland koloniserats.

  Sillgrisslan hjälper forskarna förstå Östersjöns ekosystem

  Sillgrisslan hjälper forskarna förstå Östersjöns ekosystem