Ung kvinna sitter på en trappa, tittar ner i marken
En pilotstudie riktad till ungdomar mellan 15 och 18 år med mild till måttlig depression har just startat. Foto: Cecilie Larsson/Mostphotos
 

– Det finns ett stort behov av att öka tillgängligheten av effektiva behandlingar för tonåringar som lider av depression och att utöka kunskapen om vilken behandling som fungerar för vem, säger Björn Philips, docent och ledare för projektet vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) används redan för både vuxna och ungdomar, psykodynamisk terapi (PDT) finns hittills enbart för vuxna.

– Trots att psykodynamisk terapi i mycket bygger på en relation med en terapeut har behandling via internet, kanske något förvånande, fungerat bra för vuxna, säger Björn Philips.

Pilotstudie riktad till ungdomar

I januari 2019 startar en pilotstudie riktat till ungdomar mellan 15 och 18 år med mild till måttlig depression. Med hjälp av bland annat texter, filmer, självreflektion, övningar och chatt med en egen internetterapeut får ungdomarna vägledning under åtta veckor. Behandlingsmetoden finjusteras sedan till hösten 2019 då en större studie startar för att jämföra hur väl webbaserad PDT- och KBT-behandling fungerar.

– Tanken är att deltagarna ska lära sig att förstå hur de själva fungerar känslomässigt och sina mönster i relationer med andra människor – och ur det skapa en metod att hjälpa sig själva, berättar Björn Philips.

– Den som exempelvis har problem med att vara överdrivet självkritisk kan reflektera kring hur han eller hon kan bli snällare mot sig själv.

Anmäl dig till studien seanst 31 januari: https://erica.nu
 

Projektet är ett samarbete mellan flera olika universitet i Sverige, Norge och England. Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet är värdinstitution. Projektet finansieras av norska Kavlifonden.