Foto: Pieter De Frenne
Foto: Pieter De Frenne

 

– Värdet av dessa små skogar har tidigare inte undersökts, trots att landskapsförändringar gett oss fler små skogar i våra jordbrukslandskap, säger Alicia Valdés, en av författarna till studien.

Orsaken till att de här små skogsmarkerna kan förse oss med fler tjänster än större skogsområden är för att de har mer exponerade kanter som påverkas av den omgivande miljön.

– Till exempel så finns det mer mat till rådjur, såsom blåbär och småplantor från björk och ek för att skogsbrynen får mer solljus och näring från det omgivande landskapet. Det innebär fler rådjur som människan kan jaga, säger Alicia Valdés. 

Jordmånen i dessa små skogar innehåller också mer kol per yta jämfört med större skogsmarker då de har en hög biologisk aktivitet, vilket gör att de snabbare kan absorbera organiskt material. Potentiellt kan de därför fungera bättre som kolsänkor och hjälpa till att motverka den globala uppvärmningens effekter.

En annan fördel i de små skogarna är att människor har lägre risk att utsättas för fästingburna sjukdomar. Detta är för att färre fästinglarver kan överleva i den torra och varma miljön som karakteriserar skogsbrynen.

– Det här är bara några av de tänkbara fördelarna. Hur de här skogarna kan bidra till människors välbefinnande och livsmiljö är något som behöver undersökas vidare, säger Alicia Valdés.

Nu när författarna fått reda på att de små skogarna ofta har ett större värde än man tidigare trott, argumenterar de för att det behövs fler naturvårdsbevarande åtgärder för att bevara deras viktiga roll och värde i jordbrukslandskap.

– Att bevara gamla och stora skogar är viktigt för att de har högre biologisk mångfald, men att bevara även små skogar, i synnerhet de äldre, kommer hjälpa till att öka människans välbefinnande i jordbrukslandskap. Dessa små skogar behöver bättre skydd för att säkra deras framtid, säger Alicia Valdés.

Om studien
Studien undersökte 224 små skogar genom hela det tempererade Europa (Frankrike, Belgien, Tyskland och Sverige). Sex olika organismgruppers diversitet (kärlväxter, svampar, jordlöpare, spindlar, gråsuggor och tusenfotingar) undersöktes, och potentialen för fem ekosystemtjänster i varje skog (andel medicinal- och ätbara växter och bär, mängd virke, skadedjursbekämpning, jordmånens kolinlagring, och andel vilt) och en icke-tjänst (andel borealia och TB-infekterade fästingar)

Studien är publicerad i Journal of Applied Ecology och kan läsas här: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2664.13537