Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Forskningen kring nanocellulosa bidrar på sikt till ökad hållbarhet i samhället, enligt Aji Matthew.
Foto: Niklas Björling Materialdesign i nanoskala för ökad hållbarhet 2019-09-19 Med skogsavfall som huvudsaklig råvara designar Aji Mathew nya funktionella material – ner på atomnivå. Resultatet är olika nanomaterial med skräddarsydda egenskaper och tydlig hållbarhetsprofil.
    • I Sverige bedöms ungefär 340 000 personer ha problem till följd av spelandet. Behovet av kunskap om hur spelproblem har ökat. Foto: Marc Femenia Forskning som ska minska spelproblem 2019-09-19 Inom ramen för forskningsprogrammet REGAPS studerar forskarna spel om pengar. Målet är att förbättra stödet till drabbade och förebygga spelproblem.
    • Fyra företag kontrollerar 84 procent av bekämpningsmedelsmarknaden inom jordbruket. I en artikel i tidskriften Nature Ecology and Evolution menar forskarna att denna maktkoncentration skulle kunna förvandlas till en positiv kraft för ett hållbart samhälle. Foto: PxHere. Dags för storföretag att ta miljöansvar 2019-09-17 En handfull internationella företag har makten att öka hastigheten på (eller förhindra) övergången till ett hållbart samhälle. Det visar en ny studie från Stockholms Resilienscentrum.
    • Foto av Naghmeh Nasiritousi. Foto: Niklas Björling. Nytt forskningsbidrag från Energimyndigheten 2019-09-16 Forskningsprojektet ”Vägen till koldisoxidneutralitet: Från banbrytande koalition till en effektiv klimatklubb?” under ledning av Naghmeh Nasiritousi har beviljats 5,9 miljoner från Energimyndigheten.
    • Så kan undervisningen i samhällskunskap främja kritiskt tänkande 2019-09-16 En undervisning som tar fasta på ämnesinnehållet har större chans att utveckla elevernas kritiska omdöme när det gäller rättvisefrågor än den som fokuserar på elevernas tyckande. Det visar Malin Tväråna i en ny avhandling som grundar sig i så kallad praktiknära forskning.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play