Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Den tyska isbrytaren Polarstern ska vara bas för expeditionen som ska sitta fast i isen vid Arktis. Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks  Forskare på väg att driva i Arktis is ett år 2019-09-20 Den tyska isbrytaren Polarstern är på väg till Arktis för att frysa fast i isen och driva förbi Nordpolen. En av forskarna är Pauline Snoeijis Leijonmalm vid Stockholms universitet.
    • Forskningen kring nanocellulosa bidrar på sikt till ökad hållbarhet i samhället, enligt Aji Matthew.
Foto: Niklas Björling Materialdesign i nanoskala för ökad hållbarhet 2019-09-19 Med skogsavfall som huvudsaklig råvara designar Aji Mathew nya funktionella material – ner på atomnivå. Resultatet är olika nanomaterial med skräddarsydda egenskaper och tydlig hållbarhetsprofil.
    • I Sverige bedöms ungefär 340 000 personer ha problem till följd av spelandet. Behovet av kunskap om hur spelproblem har ökat. Foto: Marc Femenia Forskning som ska minska spelproblem 2019-09-19 Inom ramen för forskningsprogrammet REGAPS studerar forskarna spel om pengar. Målet är att förbättra stödet till drabbade och förebygga spelproblem.
    • Fyra företag kontrollerar 84 procent av bekämpningsmedelsmarknaden inom jordbruket. I en artikel i tidskriften Nature Ecology and Evolution menar forskarna att denna maktkoncentration skulle kunna förvandlas till en positiv kraft för ett hållbart samhälle. Foto: PxHere. Dags för storföretag att ta miljöansvar 2019-09-17 En handfull internationella företag har makten att öka hastigheten på (eller förhindra) övergången till ett hållbart samhälle. Det visar en ny studie från Stockholms Resilienscentrum.
    • Foto av Naghmeh Nasiritousi. Foto: Niklas Björling. Nytt forskningsbidrag från Energimyndigheten 2019-09-16 Forskningsprojektet ”Vägen till koldisoxidneutralitet: Från banbrytande koalition till en effektiv klimatklubb?” under ledning av Naghmeh Nasiritousi har beviljats 5,9 miljoner från Energimyndigheten.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play